PDA

Zobacz pełną wersję : [660] Czy slinik będzie "chodził" na przestawionym rozrządzie o jeden ząbek?



małoś86
27 grudzień 2013, 21:53
Heja Pany. Mam pytanko czy możliwe jest to że motor chodził na przestawionym rozrządzie o jeden ząbek? Opstrykałem koło wałka gdy wał był ustawiony na znaku GMP. Wstawię zdjęcie. Według manuala wybite kropki na kole powinny być na poziomie górnej krawędzi głowicy (na krawędzi styku głowicy z deklem). A w moim przypadku kropka z prawej strony jest nieco schowana, a z lewej jest nieco za wysoko. Kręciłem wałem i zawsze wychodziło tak samo. Jeśli kropki były ustawione tak jak trzeba to znak na wale korbowym był cofnięty o jakieś 0.5 cm w lewo, jak znak na wale jest okej to na kole jest tak jak opisałem. Z drugiej jednak strony wydaje mi się że gdybym cofną koło o te 2 czy 3 mm które mi nie pasują to nie wiem czy dało by się założyć łańcuszek, chyba nie wskoczył by między zęby koła. Motór "chodził" normalnie, jak było ciepło i był jeżdżony codziennie to palił od 1-2 obr wałem. Jak stał tydzień lub dwa to trzeba było trochę pojudłać, 2-3 próby po kilka obrotów wałem, ale to chyba normalne. Mocowo też chyba było wsio okej, jechał 160 na autostradzie załadowany po uszy. Czy może chodzi o to że kropki ustawia się w poziomie z głowicą, a dopiero po napięciu łańcuszka robi się to przesunięcie? Kiedyś miałem mazdę DITD i tam tak było że wał musiałem ustawić o jeden ząbek w lewo założyć pasek, a po zamontowaniu hydronapinacza i napięciu paska znak na wale wskakiwał na swoje miejsce. Ale tutaj chyba nie o to chodzi:giggle:
Prosiłbym jakiegoś mechaniora o opinię na ten temat. Czytałem wcześniej że u kilku osób w ST znaki na kołach też były jakoś niepokatolicku wybite.

Piżama
28 grudzień 2013, 11:39
Jak sam widzisz, Twój motocykl chodził na przestawionym rozrządzie. Przestaw go o ząbek i będzie idealnie. I po za tematem już, na jakim oleju jeździsz?

mlody
28 grudzień 2013, 17:55
jak przestawisz o 1 ząbek tez nie będzie idealnie łańcuch i zebadki nie są nowe. jak wymienisz łańcuch też tak będzie bo nie będzie idealnie nachodził łańcuch na zęby tak przynajmiej było w moim przypadku jak wymieniałem łańcuch rozrzadu 15985

- - - Zaktualizowano - - -

na jakim oleju chodziło moto
strasznie brudne wszystko masz (jakiś dziwny nagar )

Piżama
28 grudzień 2013, 18:08
Cholera, nie na tą kropkę spojrzałem:) Kolega ma rozrząd dobrze ustawiony.

małoś86
28 grudzień 2013, 19:45
Czyli wszystko jest okej w moim przypadku, tak? A na jakim motór jeździł oleju to trzeba by zapytać tego co natrzaskał nim jakieś 110 000 bo moje to ostatnie 10 000. A ja jeździłem na yamalube. Olej szybko czerniał, pewnie przedmuchy itp. stąd remont.

mlody
28 grudzień 2013, 21:26
rozrząd dobrze ustawiony