Zobacz pełną wersję : [750] Co to za amortyzator
wodor
20 lipca 2010, 12:47
Zdaje się ze nie jest to fabryka, prawda ? Ktoś zgaduje może firmę producenta ?
Troche się zbłaźniłem bo zacząłem go "regulować " u góry a dopiero potem zauważyłem regulację na dole.
Zdaje sie ze nie przywróciłem idealnie tego samego stanu na górze (myśle że z ćwierć obrotu poluźniłem).
Czy ma to wpływ na miękkość ? bo zdaje mi się ze wcześniej był twardszy dużo.
fxrider
20 lipca 2010, 13:46
Seria to nie jest, fakt. Nie kojarzę takiej konstrukcji. Co do regulacji - diabli wiedzą co dokładnie "regulowałeś", więc ciężko zgadywać.
wodor
20 lipca 2010, 14:05
faktycznie niejasno napisałem
patrzymy na zdjęcie 1.
odkręciłem kontre (widać ja na wierzchu)
potem odkreciłem srube pod kontrą o pół obrotu
trochę ją wróciłem, jak moja dziewczyna pokazała mi palcem regulację pod amorem (zdjęcie 2).
pytanie czy ćwierć , max pół obrotu tą śrubą (dociska ona sprężyna) ma znaczenie czy nie, bo jak ma ( a wydaje mi sie ze jest za miekko) to powinienem to przywrócić do stanu początkowego
fxrider
20 lipca 2010, 14:45
Pół obrotu na śrubie napięcia wstępnego sprężyny(jeśli tylko to ruszałeś) nie powinno być wyczuwalne, IMO efekt placebo.
guliwer
21 lipca 2010, 09:46
na górze nakrętkami reguluje się napięcie wstępne sprężyny,to co w oryginale jest na dole,a na dole w tym nie znanym amortyzatorze jest regulacja tłumienia odbicia której w oryginale brak,Po napięciu sprężyny trzeba też przestawić tłumienie odbicia żeby amortyzator nie odbijał zbyt mocno,przy poluzowaniu sprężyny trzeba zrobić odwrotnie i poluzować tłumienie odbicia
Żaba
16 kwietnia 2017, 12:22
Wiem,wiem złoty szpadel,kotlet roku-amor to WP-moto w moich rękach po Wodorze.