PDA

Zobacz pełną wersję : XT600 Tenere brak iskry ArturS



johny_b
21 czerwca 2014, 14:09
ArturS utknął w Rumuni nie ma iskry w swojej tenerze, problem podobny jak miał Kowal ostatnio w Maroko, uwalona cewka zasilająca moduł CDI.
Kupił moduł skuterowy ale jest problem z jego podłączeniem. Prawdopodobnie szparag który serwisuje motocykl Kowala będzie wiedział jak to zostało rozwiązane ale nie mamy numeru do szparaga jakby ktoś taki miał to prześlijcie go do ArturaS na numer 506 268 zero zero osiem.

rafalgb
21 czerwca 2014, 14:31
ArturS utknął w Rumuni nie ma iskry w swojej tenerze, problem podobny jak miał Kowal ostatnio w Maroko, uwalona cewka zasilająca moduł CDI.
Kupił moduł skuterowy ale jest problem z jego podłączeniem. Prawdopodobnie szparag który serwisuje motocykl Kowala będzie wiedział jak to zostało rozwiązane ale nie mamy numeru do szparaga jakby ktoś taki miał to prześlijcie go do ArturaS na numer 506 268 zero zero osiem.
masz jakieś zdjęcie tego modułu i kolory kabli coś muszę wiedzieć więcej modułów skuterowych jest setki rodzaji najlepsze bylo by zdjecie

johny_b
21 czerwca 2014, 14:38
Taki jak pierwszy na tej stronie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9624788#9624788

Kornik
21 czerwca 2014, 14:41
Przesłałem mu nr do Szparaga.

johny_b
21 czerwca 2014, 15:10
Przesłałem mu nr do Szparaga.
Dzięki !

ArturS
21 czerwca 2014, 18:54
Chwilowo mam dostep do kompa. Tenera nadal nie gada. Nie bardzo kumam jak ten modul podpiac, tj. np przewod z impulsatora mam podpiac jeden, a wychodza ze statora trzy. To samo z zasilaniem - mam trzy fazy w statorze, a mam podpiac jeden przewod do modulu, ale na chlopski rozum zeby miec zasilanie z cewki, to trzeba jakos spiac dwa przewody, bo inaczej prad nie poplynie, tak? Jak sie wygogla w obrazkach "schemat elektryczny chinski skuter 4T", to widac, ze gdzies "drugi koniec fazy" jest zmasowany. Ale gdzie? Bo przeciez nie do ramy?

scorpion
21 czerwca 2014, 21:51
https://www.google.pl/search?q=schemat+modu%C5%82+zap%C5%82onu+4t&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ZuGlU7abOdKp7AbBsoD4Bw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1440&bih=743#facrc=_&imgdii=lVq-75bkHP6grM%3A%3B3qn6v9C_uVZM_M%3BlVq-75bkHP6grM%3A&imgrc=lVq-75bkHP6grM%253A%3BHfI8lTRl8qDmoM%3Bhttp%253A%252F% 252Fobrazki.elektroda.pl%252F4958185000_1308344935 .png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.elektroda.pl%252Frtv forum%252Ftopic2611961.html%3B470%3B626

tu masz różne rodzaje modułów i poszczególne wyjscia na pinach w róznych modułąch.

Generalnie po podłączeniu zasilania plus i minus oraz sygnale z cewki impulsatora i wyjsce na cewke wysokiego napiecia powinno wszystko działąć. Wyjscie na gaszenie działą chyba po spieciu do masy.

rafalgb
21 czerwca 2014, 22:56
Moduł nie będzie działał w twoim motocyklu
bo ty raczej potrzebujesz moduł DC-CDI a ty masz moduł AC CDI kompletnie inny system do zasilania tego modułu jest osobna cewka do CDI.
U ciebie wychodzą 3 żółte one idą do regulatora napięcia wtedy masz juz stale DC12V później wszystko idzie z AQ do modułu DC-CDI. Tak to wyjaśnić można najprościej.
Zacznij moze od wyeliminowania wylączników modułu: boczna stopka, wyłącznik na kierownicy.
zasilanie modułu po stacyjce.

ArturS
22 czerwca 2014, 06:14
W XT600 3AJ jest AC CDI, do reglera ida trzy biale przewody z trzech faz i nie sa poloczone z modulem. Do zasilania modulu sa osobne dwie cewki na statorze i osobne dwa przewody (brazowy i czerwony). Akulator i wszelkie zrodla zewnetrzne mozna wypiac i silnik powinien zalapac z kopajki lub na popych. Cewki te przy bardzo malych obrotach produkuja ponad 20-30V pradu zmiennego. Powinny i wlasciwie to robia, ale pomiar oponnosci pomiedzy zaciskami powinien wynosic 240ohm, a jest ponad 100kohm. Jedna z tych cewek jest wyraznie "szarpnieta" przez cos (odlamany kawalek plastiku, na ktorym jest nawiniety drut), do tego sciskanie tej cewki powoduje zmiane opornosci, czyli przewody sa gdzies przerwane. Podobnie stalo sie przed poprzednim wyjazdem, tj opornosc na tych cewkach byla kilkaset razy wyzsza - wymiana statora i wsio zagadalo. Temat poprzedniej awarii opisywalem w styczniu http://www.xtzclub.pl/threads/10054-XT600Z-1989r-brak-iskry?p=139629&viewfull=1#post139629 , tylko na poczatku bladzilem, bo porownywalem wlasnie z XT600 z modulem DC (chyba ten sam modul i stator co w XTZ660). Stopka, wylacznik na kierownicy, stacyjka wyeliminowane z miejsca.
Probowalem ten modul podpiac pod jedna z faz ladowania, czyli jeden z przewodow bialych - napiecie przy kreceniu rozrusznikiem tylko 6V (pomiedzy przewodem, a masa), ale mialem nadzieje, ze to wystarczy. Pickup coil z jednej strony zmasowalem, z drugiej strony podpialem pod modul. Reszta to juz same wiadome. Niestety nadal lipa, zero iskry.
Zrobie jeszcze jedna rzecz, ktorej nie sprobowalem wczoraj, choc marna szansa zeby to zagadalo, tj zrzuce jeszcze raz dekiel i zmierze osobno opornosc kazdej cewki zasilania modulu (sa dwie), jesli jedna bedzie sprawna (120-240ohm), to pomine druga lutujac mostek. Napiecie moze bedzie za niskie, zapewne o polowe, ale to i tak wiecej niz to z miedzyfazy i byc moze wystarczy do naladowania kondensatora w module.
Sie nie uda do 2-3 godzin, to zostawiam moto w RO i wracam po nie w przyszly weekend puszka :omg:

ArturS
22 czerwca 2014, 08:48
Jedna cewka zasilajaca jest ok. Kombinuje lutownice, moze da rady na tym pociagnac :S

terenowiecc
22 czerwca 2014, 10:45
Artur napisz do Dzeksona z forum XT - on dobrze ogarnia temat prądowy - może będzie mógł pomóc, w razie jeżeli nie uda Ci się odpalić motocykla przy wykorzystaniu 1 cewki.
Powodzenia !

Piżama
22 czerwca 2014, 13:16
Możesz spróbować odwijać cewkę aż do przerwanego drutu. Z trzy lata temu udało mi się dwa razy naprawić stator w dwóch różnych motorowerach. Opór cewek nadal pozostawał w granicach jakie podaje serwisówka, a odwiniętego drutu było dość sporo.

ArturS
24 czerwca 2014, 08:43
więc... jedna z cewek jak widać poniżej była fizycznie uszkodzona. Stawiam, że uderzyłem ją o koło magnesowe przy wielokrotnym ściąganiu i zakładaniu dekla przed poprzednim wyjazdem
http://www.xtzclub.pl/images/imported/2014/06/P1070780JPG-1.jpg
Do końców szeregowo spiętych dwóch cewek przylutowane są przewody brązowy i czerwony. Serwisówka mówi o oporze 160-240 Ω przy 20°C i napięciu ok 25-35V podczas kręcenia rozrusznikiem, więc na chłopski rozum mierząc pojedynczo powinno wyjść mniej więcej połowa tego zakresu. Zdrapałem nieco izolacji z przewodu i jedna faktycznie tyle pokazała (ok 80Ω), a ta "szarpnięta" ponad 100kΩ i opór zmieniał się w zależności choćby od jej ściskania. Próbowałem więc zlutować to... śrubokrętem rozgrzanym do czerwoności :giggle: Oczywiście nic z tego.
http://www.xtzclub.pl/images/imported/2014/06/P10708502520kopiaJPG-1.jpg
Babka w pensjunie rozkładała ręce jak jej pokazywałem na zdjęciu lutownicę, więc przeszedłem się po wiosce i w końcu ktoś pomógł - znalazł się lokalny naprawiacz telewizorów i po kilku minutach druciarstwo było pochytane ;-) Założyłem, palę z rozrusznika i... du..a, iskry nadal niet. Zdjąłem jednak fajkę i zrobiłem test na palucha, nadal myśląc, że nic z tego nie będzie, ale jak mnie pierdyknęło, to od razu pojawiła się nadzieja. Wcięliśmy teresę na hol, zagadała bez problemu :up: Teraz mi jeszcze chodzi po łbie, że być może na tym skuterowym module również wszystko by działało, ale na palca nie próbowałem, a jedynie patrzałem czy jest iskra.
W każdym razie Teresa wróciła do domu już bez problemów, po drodze zaczepiając o Transalpinę, w sumie prawie 1200km :thumbsup: Teraz uzwojenie pójdzie do przewinięcia, podobnie zresztą jak poprzednie.
http://www.xtzclub.pl/images/imported/2014/06/P1070956JPG-1.jpg
W weekend spróbuję ogarnąć czy da się moto uruchomić na jakimś skuterowym module, najlepiej taki zasilanym z akumulatora, ale i ten, który kupiłem przetestuję z użyciem uzwojeń ładowania.

Wszystkim dziękuję za pomoc, szczególnie Johnemu WIELKIE DZIĘKI za pomoc telefoniczną :thumbsup:

johny_b
24 czerwca 2014, 17:51
Chciałbym móc pomóc bardziej ale jak już Ci pisałem człowiek całe życie się uczy. Najważniejsze że udało się wrócić na kołach :)