Zobacz pełną wersję : Mocowanie dogbones
Ostatnio smarowałem dolne łożysko amortyzatora i po złożeniu wszystkiego do kupy zauważyłem że nie mogę dokręcić śrub mocujących dogbones (kręce do oporu i mam luz na 1-2podkładki). Nie wiem czy tak było wcześniej. Sprawdziłem wszystko z serwisówką rzadnych podkładek ani dystansów nie brakuje. Moto dobrze się prowadzi i jak zdjąłem je z podnośnika to wszystko raczej sztywne było, ale czy tak ma być?
marcinjunak
13 maja 2015, 08:59
Zrób jakieś zdjęcie bo z opisu nie do końca wiadomo gdzie ten luz masz, między płaskownikiem czy śrubą. Jeśli byś miał luz to znaczyło by że coś nie tak, z tego co piszesz jeśli wszystko jest napięte to jest git.
fxrider
13 maja 2015, 09:28
Jeśli kości opierają się z obu stron o tulejki to wszystko jest ok. Zestaw tulejki-dogbones może mieć luz poosiowy względem łożysk igiełkowych.
Czasem jest tak, że jeśli dokręca się nakrętki dogbones niesymetrycznie to te zakleszczają się na gwintach - to należy wyeliminować.
pzdr, Adam
Jeśli kości opierają się z obu stron o tulejki to wszystko jest ok. Zestaw tulejki-dogbones może mieć luz poosiowy względem łożysk igiełkowych.
Czasem jest tak, że jeśli dokręca się nakrętki dogbones niesymetrycznie to te zakleszczają się na gwintach - to należy wyeliminować.
pzdr, Adam
Właśnie o ten luz mi chodzi. Płaskowniki (dogbones) opierają się o sruby, a luz jest osiowy(na przedłużeniu) łozysk igiełkowych, ale tylko na podnośniku.
Zrobie zaraz foto i podesle.
- - - Zaktualizowano - - -
Właśnie o ten luz mi chodzi. Płaskowniki (dogbones) opierają się o sruby, a luz jest osiowy(na przedłużeniu) łozysk igiełkowych, ale tylko na podnośniku.
Zrobie zaraz foto i podesle.
188691887018871188721887318874
Śruby dokręcałem raczej symetrycznie-też brałem to pod uwagę. Szkoda że nie zwróciłem uwagi jak było przed demontażem.
Coś załączniki nie działają. Mniejwięcej chyba powinno być tak : 18892
- - - Zaktualizowano - - -
A tu zdjęcie w realu : http://xtz750.pl/images/obnizanie/big/dog-bones.jpg
188931889418895
Czyli wygląda na to że jest ok.
Dzieki za zainteresowanie.