Zobacz pełną wersję : [750] Bieżnie łożysk główki ramy
kalosh
22 maja 2016, 14:39
Cześć.
Nie mogę sobie poradzić z wybiciem bieżni z ramy. Macie na to jakiś sposób? Robię zgodnie z instrukcją, zwykłym kawałkiem pręta, ale się ciągle ześlizguje z bieżni. Można to jakoś naciąć, czy coś?
Jak Wy to robicie?
Pozdrawiam, Dawid
robkri
23 maja 2016, 18:10
Szlifierka tarczowa, nacinasz z dwóch stron, meselek, młotek, parę uderzeń, bieżnia pęka, tadam :)
bastolino
23 maja 2016, 19:31
Potwierdzam... Robkri ma rację...
kalosh
23 maja 2016, 19:49
Dobra dałem radę innym sposobem. Przejechałem spawarką po bieżni, dookoła. Poleciał swąd, chyba kleju albo jakiegoś syfu. Jak ostygło, jedno uderzenie i wyskoczyły. Szlifierki nie mogłem wsadzić, bo nie chciałem zniszczyć ramy.
Dzięki.
robkri
24 maja 2016, 19:34
Łoo, jak ty masz spawarkę to jesteś fachowiec ;) grunt że się udało :thumbsup:
kalosh
25 maja 2016, 20:14
Oj tam oj tam. Kiedyś były w tesco, po 100zł więc grzechem było nie wziąć;)
Dla tych co jeszcze nie wiedzą: bieżnie, na noc przed montażem, można wrzucić do zamrażarki i wtedy wchodzą w główkę ramy bez nap... młotkiem.
Kaytec
25 maja 2016, 20:29
Bez młota nie robota.
kalosh
26 maja 2016, 14:57
Jeszcze jedna uwaga. Do przykręcenia nakrętki z zębami możemy wykorzystać klucz Romet,który każdy pewnie ma w domu. Trzeba trochę go podpiłować. Jak ktoś na klucz z kwadratową dziurką,to jeszcze lepiej,bo można przyczepić klucz dynamometryczny.2114721146
Swego czasu przyspawałem płaskownik do bieżni. Innym razem dobrałem rurkę o odpowiednim fi co przechodziła przez główkę a klinowała się na bieżni (cienkościenna rurka od masztu antenowego troszkę "dopasowana" kombinerkami) Mam też patent z lekko wygiętego i odpowiednio zaostrzonego śrubokręta stalowego. http://xtz750.pl/images/remont/big/wyjecie-biezni.jpg - akurat na tym zdjęciu śrubokręt jest ciut za dużo przygięty. W główce jest mikro wgłębienie na takie narzędzie jak w instrukcji:
21148
Generalnie dobrze jest przygrzać przed operacją. A do przykręcania nakrętki spawnąłem takie coś: http://xtz750.pl/images/remont/big/klucz-do-glowki.jpg na zwykłej nasadce chyba 21 po prostu trzeba dopasować nasadkę do zepsucia :) No i także nie ma problemu z kluczem dynamometrycznym.