PDA

Zobacz pełną wersję : [750] Luzy na kiwaczce i dogbonesach



Boncki90
05 marca 2017, 17:58
Siema!
Idze mi ten przegląd motocykla jak krew z nosa...
Mam pewien problem związanym z luzem na kiwaczce i dogbonsami. Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w garażu bo tel padł. Spróbuję to pokazać na zdjęciach które znalazłem w necie. A mianowicie:
Między elementami wahacza a dogbonsami mam luz około 1mm. Jest po prostu widoczna tuleja Wy też tak macie ? Wydaję mi się, że powinna tam być jakaś podkładka.
22682
22683
I na kiwaczce luz poprzeczny ok 0.5mm. Na tej fotce widać jakiś czarny element który być może tworzy dystans. U mnie tego nie ma...
Jak to wszystko było zapieprzone piachem i smarem nie było tego widać. Wszystko licowało dobrze. Części na pewno nie pogubiłem bo podpisuję wszystko i wrzucam do woreczków.
Może uda mi się jutro do garażu podskoczyć to zrobię fotki jak to wygląda na prawdę.

Bulbulator
05 marca 2017, 19:09
Wczoraj skręcałem to u siebie ( Dzięki za rady na PW :) ) i miałem ten sam problem, ale że mam jeszcze jeden wahacz kupiony na graty to podglądałem to też na drugim wahaczu i w obu jest ten luz między kiwaczką a dogbonsami zostawiony tak jakby właśnie miała tam być jakaś podkładka. Poskręcałem to wszystko na nowym smarze i jest ok więc myślę, że tak to po prostu ma być. Jeśli się mylę to może ktoś jeszcze pomoże to będę dalej wszystko rozkręcał :)

A co do luzu poprzecznego to sprawdź sobie jeszcze wszystkie tuleje i łożyska ale jeśli to tylko 0.5mm to ja bym się tym raczej nie przejmował za bardzo.

Boncki90
05 marca 2017, 20:16
Wczoraj skręcałem to u siebie ( Dzięki za rady na PW :) ) i miałem ten sam problem, ale że mam jeszcze jeden wahacz kupiony na graty to podglądałem to też na drugim wahaczu i w obu jest ten luz między kiwaczką a dogbonsami zostawiony tak jakby właśnie miała tam być jakaś podkładka. Poskręcałem to wszystko na nowym smarze i jest ok więc myślę, że tak to po prostu ma być. Jeśli się mylę to może ktoś jeszcze pomoże to będę dalej wszystko rozkręcał :)

A co do luzu poprzecznego to sprawdź sobie jeszcze wszystkie tuleje i łożyska ale jeśli to tylko 0.5mm to ja bym się tym raczej nie przejmował za bardzo.
Nie ma za co ;)
Może źle to nazwałem jeśli chodzi o luz poprzeczny. Kiwaczka chodzi mi na boki w miejscu mocowania do ramy wzdłuż tuleji tak jakby brakowało tam podkładki jakiejś. Coś jakby uszczelniacze były za wąskie ale mają wymiary jak org. Nie kumam. Jutro wrzucę fotki i ew filmik jak mi to śmiga.

Boncki90
07 marca 2017, 12:29
22752

Boncki90
08 marca 2017, 21:37
Up. :( Ktoś, coś ? No mi brak pomysłów dlaczego tak to wygląda

antek112
08 marca 2017, 22:01
Ja wczoraj zmieniłem bonsy i podkładek tam niema. Jak u Ciebie. Po dokreceniu niema luzu

Boncki90
24 kwietnia 2017, 20:50
Tzn nie ma luzu jako takiego ale jest widoczna przerwa gdzie widać ewidentnie tuleję. Przerwa ma na oko 1-1.5mm. Jutro przejdę się chyba do serwisu yamahy, może coś podpowiedzą bo ja już chyba głupi jestem jak patrzę na te fiszki.

Bulbulator
24 kwietnia 2017, 21:17
Ten luz ma tam chyba po prostu być. Jak u siebie rozbierałem to też to zauważyłem, w wahaczu który kupiłem na graty też tak było. Parę km już w tym sezonie przeleciałem i nic złego się nie dzieje, więc nie masz się czym martwić.

Szerokości :)

mar-moto
24 kwietnia 2017, 22:10
hej.
przegrzebałem kilka xtz i tam tak jest
więc się tym nie przejmujcie
pozdrawiam