PDA

Zobacz pełną wersję : Wzmocnienie, łączni lag XTZ750

Osbart
06 marca 2017, 19:11
witam Wszystkich Forumowiczów.
Zakupiłem miesiąc temu XTZ750, w tej chwili kolego pomaga mi dopieścic ten motocykl, szukam kogoś kto ma do sprzedania łącznik lag, który usztywni zawieszenie, podobno po niewielkich przeróbkach pasuje też z xtz660, coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta/xtz-660-czesci-stan-bdb-calosc-oryginal-CID757-IDjmVth.html#8fd287b41a

Bede wdzieczny za pomoc, pozdrawiam.
Bartek

antek112
06 marca 2017, 19:34
http://www.xtzclub.pl/threads/13311-blaszke-%C5%82%C4%85cznik-lag-xtz
Nie Ty jeden��

zz44
06 marca 2017, 20:29
Szukajcie błotników do XTZ 660, ale cierpliwie - 1 na 30 jest sprzedawany z łącznikiem.

mishieck
08 marca 2017, 19:03
Mam 2 takie łączniki z XTZ660. Jeden oryginalny, drugi wzmacniany z grubszej blachy aluminiowej (bardziej usztywnia zawieszenie). Ori 50 zł, alu 90 zł.

antek112
08 marca 2017, 19:23
Mam 2 takie łączniki z XTZ660. Jeden oryginalny, drugi wzmacniany z grubszej blachy aluminiowej (bardziej usztywnia zawieszenie). Ori 50 zł, alu 90 zł.

Priv

radar
09 marca 2017, 18:15

Priv

mishieck
09 marca 2017, 18:51
2277622777

Osbart
09 marca 2017, 19:17
cześć, aktualne? jestem zainteresowany oryginałem,pisz na priv, dzieki.

wojtekk
10 marca 2017, 21:53
Antek, radar… może poczekajcie, aż osoba, której złożona została oferta odpowie? Bo jakoś tak… no wiecie… między tę zakąskę a… umieszczacie się..

radar
11 marca 2017, 14:12
@wojtekk
Masz zupełną rację.
Po prostu przegapiłem, że to @Osbart zaczął wątek - myśłałem, że zaczął @antek112, i że ja jestem drugi, a przy dwóch sztukach to wezmę tę ostatnią....
Już się wycofałem z zakupu.
Przepraszam @Osbart'a za zamieszanie.

mishieck
11 marca 2017, 16:06
Jeden łącznik poszedł do Osbarta, drugi do Antka.

Osbart
13 marca 2017, 11:11
Spoko, Radar, czekam na łącznik i dobrą pogodę !!!
Pozdro!

mas3
13 marca 2017, 17:03
muszę to napisać bo duszę w sobie. Z całym szacunkiem zarówno dla kupujących jak i sprzedających ale to jest kurna kawał blachy z 5cioma otworami wygięty na kolanie. Wiem, że każda rzecz jest warta tyle ile ktoś jest gotów za nią zapłacić ale to już przesada jest.. z kwasówki w 20 minut by się coś takiego na krawężniku i gwoździem wyrzeźbiło za połowę ceny

radar
13 marca 2017, 17:40
...ja będę robił sobie sam z grubego Alu, jak wyjdzie to umieszczę rysunek na Forum :)

Prince
13 marca 2017, 18:15
W moim odczuciu wcale nie jest tak prosto. Fabrycznie ta blacha jest pewnie po obróbce cielnej bo jest sprężysta. Nie wygnie się tego na krawężniku. Taka gięta samemu może nie spełniać swojej roli - przynajmniej nie w tym samym stopniu.

Mondo Cane
13 marca 2017, 19:11
I tak i nie.
Bo jak rozumiem przede wszystkim sam kształt odwróconego U ma za zadanie ograniczyć wzajemny, "nożycowy" ruch lag szczególnie gdy na jednej z nich zostanie uruchomiony hamulec trący o tarczę. A to załatwia właśnie sztywność materiału o zadanym kształcie. I w efekcie mamy kilka punktów usztywniających - oś przedniego koła, poprzeczka U na goleniach i dwa w półkach. Chyba nic nie pominąłem?
Natomiast mam problem z wizualizowaniem sobie innego ruchu niż ten nożycowy wymagającego usztywnienia. Na zewnątrz ani do wewnątrz się nie rozchodzi, naprężenia wzdłużne są mitygowane przez rurowaty kształt lag i goleni. Jedyne co mi przychodzi do głowy to skręcanie wzdłuż osi obrotu główki kierownicy. Ale tu też z kolei cztery śruby mocujące poprzeczkę U powinny redukować ten niekorzystny efekt.

mas3
13 marca 2017, 19:22
No dobra, ale do xtz 750 chłopaki szukają łącznika z xtz 660 i koniec końców kupują skorodowaną blachę, która 25 lat jeździła w innym moto lub zamiennik z amelinium kładąc tym samym wielką lagę na parametrach. Nie przekonasz mnie do tego, że taka używka będzie znacząco odbiegała od blachy, którą sam wygnę, a jak trzeba to i zahartuję w piecu czy palnikiem.

Prince
13 marca 2017, 19:41
Nie będę próbował. Miałem w rekach ori z XTZ660. Giąłem blachy w pracy wiec minimum pojęcia mam. Ale rób jak uważasz.

Osbart
18 marca 2017, 17:55
witajcie,
odebrałem łącznik oryginalny od mishiecka i powiem, że to kawał żelastwa, łącznik został wyczyszczony i pomalowany ocynkiem, pasuje prawie idealnie, trzeba tylko obciąć nakrętki wspawane od środka łącznika i to wszystko. Czy usztywni znacząco nie wiem bo jeszcze nie próbowałem ale na pewno podzielę się odczuciami z jazdy. Zastanawiam sie też nad tym czy ten łacznik przy założeniu kostki i jeździe w terenie nie za bardzo ogranicza prześwitu w błotniku tradycyjnym. Co sądzicie?

mishieck
18 marca 2017, 18:58
Problem może być tylko jak bedziesz jeździł po miękkim błocie...

Tu akurat w transalpie - nazbierało się tyle błota, że trzeba było ściągać błotnik (zdjęcie po czyszczeniu)
22812.

Tu na Ukrainie nawet wysoki błotnik nie pomógł :grin:
22813
22814

Hacat
19 marca 2017, 20:26
witajcie,
odebrałem łącznik oryginalny od mishiecka i powiem, że to kawał żelastwa, łącznik został wyczyszczony i pomalowany ocynkiem, pasuje prawie idealnie, trzeba tylko obciąć nakrętki wspawane od środka łącznika i to wszystko. Czy usztywni znacząco nie wiem bo jeszcze nie próbowałem ale na pewno podzielę się odczuciami z jazdy. Zastanawiam sie też nad tym czy ten łacznik przy założeniu kostki i jeździe w terenie nie za bardzo ogranicza prześwitu w błotniku tradycyjnym. Co sądzicie?

IMVHO niepotrzebnie obcinałeś nakrętki, trzeba było przykręcić w tym miejscu błotnik, a do lag przykręcić wykorzystując oryginalne otwory, wtedy też zwiększyłby Ci się prześwit nad oponą.

Prince
19 marca 2017, 22:01
IMVHO niepotrzebnie obcinałeś nakrętki, trzeba było przykręcić w tym miejscu błotnik, a do lag przykręcić wykorzystując oryginalne otwory, wtedy też zwiększyłby Ci się prześwit nad oponą.
Co zrzeszą jest widoczne na zdjęciach użytkownika Mondo Cane