PDA

Zobacz pełną wersję : [750] Czy ktos wymieniał zawory w ST??



kabat
30 styczeń 2011, 08:45
Właśnie odebrałem moto z serwisu. Ustawiane między innymi były zawory. Okazało się, ze na trzech ssacych jak dobrze pamiętam, był zerowy luz. Ale koleś mówi, że zawory chyba były niedawno robione. Bo płytki które były założone są stosunkowo niedawno na rynku. W sumie jak kupowałem moto od snake'a to mówił mi, że zawory starczą jeszcze na 14tyś km, a ja zrobiłem może z 5 tylko. I luzy już skasowane. Wiec koleś w serwisie powiedział zebym pojeździł ze 2 tys km i przyjechał na kontrole zaworów, jeśli luzy się drastycznie zmniejszyły to zawory są do wymiany już. Ja mam nadzieje, że te spece co serwisowali moto snakowi spartaczyli poprostu robotę, bo są inne rzeczy w moto które wolały o pomstę do nieba po ich "serwisie". Ale jeśli ewentualnie by się okazało, że luzy się kasują to czy ktoś w was już takie coś przerabiał?? i trzeba było wymieniać zawory??

LukaSS
30 styczeń 2011, 21:01
Jeśli zawory i gniazda mają wypalenia, których docieranie nie zlikwiduje - to do wymiany.
A nowe zawory? Kupa kasy. Można pokombinować od TDM 4TX, które mają często małe przebiegi i silniki w super stanie - oprócz stukajacej panewki ;) Jednak taka operacja to ostateczność... zawory z prowadnicami muszę sie docierać... albo wyjdzie to całkiem w porządku, albo będą zawory w prowadnicach latać jak Żyd po pustym sklepie i przy okazji olej będzie żarło.

marcinjunak
31 styczeń 2011, 06:38
No niestety zawory u yamahy są bardzo drogie,
to nie ktm co ma za 200zł sztukę :) jak pojeździsz i dalej będą siadać to radził bym poszukać głowicy.

JĘDRZEJ
31 styczeń 2011, 20:07
Moim zdaniem nie ma co gdybać,jeżeli zawory są podstawione to będzie słaba komprecha a motocykl zapala ciężko albo wcale.Zrób tak sprawdż sprężanie na zimnym silniku ,jeżeli będzie słabe to zalej garnki olejem i sprawdż ciśnienie znowu jeżeli znowu będzie minimalne to na bank puszczją zawory.Wtedy musisz ściągnąć glowicę i ją dokładnie obejrzeć.Zawory można dorobić u Paradowskich wychodzi gdzieś około 60 zeta za sztukę,nie wiem jak jest z gniazdami bo jak są to gniazda sferyczne to nie każdy zakład je wymieni.Pzdr.