PDA

Zobacz pełną wersję : [660] Wymiana uszczelaniczy w przednim zawieszenu

pamil
16 lutego 2011, 08:31
Witam,

Chciałbym wymienić uszczelniacze w przednim zawieszeniu, gdzieś znalazłem że 43x55x10,5 powinny pasować. Czy takie będą się zgadzały i ewentualnie proszę o podpowiedź jak to zrobić.

fxrider
16 lutego 2011, 08:52
Z tego co pamiętam to to jest ten rozmiar.
Co do samej rozbiórki to musisz wyjąć lagę z moto, odkręcić górny kapsel, wyjąć sprężynę, zlać olej, potem specjalnym kluczem zablokować wnętrzności lagi (było poruszane na forum) i odkręcić ampula od dołu lagi. Trzeba blokować, bo inaczej ten ampul obraca się razem z wnętrznościami - ew. możesz spr. go poluzować mając jeszcze sprężynę w ladze, przy odrobinie farta się uda, ale potem trzeba też to skręcić i problem jest analogiczny (właściwie to jedyna poważna trudność przy tej operacji).
Jak masz już wyciągniętego ampula to zaczynasz szarpać rurę nośną ruchem posuwisto-zwrotnym i "wybijasz" uszczelniacz z gniazda. Po serwisie lagi składasz wszystko jak było, z nowym uszczelniaczem i musisz go wbić w gniazdo - różne są techniki, generalnie trzeba uważać, żeby chromu na rurze nośnej nie ruszyć, więc z ew. młotkami i śrubokrętami mocno ostrożnie.

pzdr, Adam

marcinjunak
16 lutego 2011, 12:11
Sklep Larsonowy podaje dokładnie takie same http://www.larsson.pl/index.php?c=odk&nt=7782&cdes=Uszczelniacze%20przedniego%20zawieszenia&bid=111759

Zobacz jeszcze jaki olej chcesz wlać, ale ja proponuję jak najgęściejszy dla wygody jazdy.

Beniamin
16 lutego 2011, 18:18
Chciałem tylko dodać ,że pod zewnętrznym uszczelniaczem przeciwpyłowym znajduje się zabezpieczenie ,które trzeba zdjąć przed wybiciem właściwego uszczelniacza.

fxrider
16 lutego 2011, 18:20
Chciałem tylko dodać ,że pod zewnętrznym uszczelniaczem przeciwpyłowym znajduje się zabezpieczenie ,które trzeba zdjąć przed wybiciem właściwego uszczelniacza.

Słusznie, zapomniałem o tym.

esi
11 czerwca 2012, 11:29
MOzna gdzie kupic sprezyny progresywne do 660?

Janas_WaWa
11 czerwca 2012, 11:34
gdzieś kiedyś widziałem ale drogie cos koło 600 chyba lepiej tulejki dorobić

fxrider
11 czerwca 2012, 11:46
Progresy można kupić już za ok. 350zł, a efekt będzie dużo lepszy niż możliwy do osiągnięcia za pomocą samego zwiększania napięcia wstępnego sprężyny (tzn. za pomocą tulejek).

Trol
17 lipca 2012, 14:32

Jak wymieniałem olej i uszczelniacze to zabezpieczenie faktycznie było pomiędzy uszczelniaczem właściwym, a przeciwpyłowym. Jednak jak lepiej się przyjrzałem goleniom i ilości miejsca na uszczelniacze (na co uwagę zwrócił mi Zuma) to wyszło, że zapinka powinna być nad uszczelniaczem przeciwpyłowym, a nie pod nim, tak też zrobiłem. Do wbicia nowego uszczelniacza posłużył stary uszczelniacz właściwy, kawałek deseczki i kilogramowy młotek, później paluchami wcisnąłem przeciwpyłowy i zapiąłem zabezpieczenie.
Mam nadzieję że zrobiłem dobrze.
na fiszkach jest pokazana kolejność taka jak w tej chwili u mnie.
http://www.megazip.ru/ru/bike/yamaha/view/1269/14593/181545#g181567

Powiedzcie proszę jak ma być prawidłowo.

pozdrawiam

esi
17 lipca 2012, 15:01
Dobrze zrobiles, tak samo mialem przed robieniem tego i tak samo poskaldalem i latam juz od pary tysi bez problemu ;)

Beniamin
17 lipca 2012, 15:34
Dobrze piszecie w 660 zabezpieczenie jest nad przeciwpyłowym uszczelniaczem. W ST jak w większości zawieszeń które widziałem jest między uszczelniaczami.

MIKI
17 lipca 2012, 21:13
Polecam sprawdzać też panewki zbierające ,bo w przypadku zużytych sama wymiana uszczelniaczy nie pomoże by zniwelować wyciek i może się okazać ,że po krótkim czasie lagi znowu ciekną :( nie wiem jak jest w 660 bo nigdy nie rozbierałem do tego modelu ale w większości lagach występują panewki , pokryte są specjalną powłoką ,która się zużywa ,można to zauważyć gołym okiem , olej ma szary kolor i niezbyt ładnie pachnie .A co do uszczelniaczy polecam wysmarować je wazeliną techniczną ,zapobiega to dostawaniu się wilgoci między uszczelniacz a kapturek pyłowy (łatwiejszy późniejszy demontaż i nie rdzewieje zabezpieczenie ).

kaze_k
31 lipca 2013, 14:15
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę, jak wygląda ten ampuł, jest to jakaś nakrętka czy jak? Bo torx się obraca i nic z tego, czym go zablokować? Wymiana samego oleju mnie nie urządza.

rumpel
31 lipca 2013, 14:32
klucz ampułowy to inaczej imbus lub klucz Allena

rootolf
31 lipca 2013, 15:10
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę, jak wygląda ten ampuł, jest to jakaś nakrętka czy jak? Bo torx się obraca i nic z tego, czym go zablokować? Wymiana samego oleju mnie nie urządza.

Proszę:
http://www.xtzclub.pl/threads/259-Nikt-jeszcze-nie-mia%C5%82-problemu-z-rozkr%C4%99ceniem-lagi?p=3546&viewfull=1#post3546

kaze_k
31 lipca 2013, 15:56
Dzięki jesteście wielcy :)

darq13
10 listopada 2013, 11:12
Cześć, da się jakoś sprawdzić czy uszczelniacze są dobre? Wymiany samego oleju podejmę się sam, jednak jeśli trzeba będzie wymienić uszczelniacze, to wolał bym zawieźć do fachowca. Nigdy z lag mi nic nie ciekło, jedynie od jakiegoś czasu zaczynają się stuki przy szybkim przejeździe po nierównościach. Motocykl mam od ok. 4 lat i jeszcze nie robiłem nic przy lagach, nie wiem też kiedy ktoś wcześniej coś tam grzebał, możliwe że olej już się zbił i nie tłumi na nierównościach?

Kornik
10 listopada 2013, 12:46
Jak nie cieknie to wymień olej i jeździj dalej.

fxrider
10 listopada 2013, 15:00
Motocykl mam od ok. 4 lat i jeszcze nie robiłem nic przy lagach, nie wiem też kiedy ktoś wcześniej coś tam grzebał, możliwe że olej już się zbił i nie tłumi na nierównościach?
Przy takim zapuszczeniu zawieszenia to i tak trzeba to rozebrać do czyszczenia.

rootolf
10 listopada 2013, 15:55
Cześć, da się jakoś sprawdzić czy uszczelniacze są dobre? Wymiany samego oleju podejmę się sam, jednak jeśli trzeba będzie wymienić uszczelniacze, to wolał bym zawieźć do fachowca. Nigdy z lag mi nic nie ciekło, jedynie od jakiegoś czasu zaczynają się stuki przy szybkim przejeździe po nierównościach. Motocykl mam od ok. 4 lat i jeszcze nie robiłem nic przy lagach, nie wiem też kiedy ktoś wcześniej coś tam grzebał, możliwe że olej już się zbił i nie tłumi na nierównościach?

Może też być łożysko główki ramy

darq13
11 listopada 2013, 08:34
Przy takim zapuszczeniu zawieszenia to i tak trzeba to rozebrać do czyszczenia.
Już to dawno chciałem zrobić, ale wiesz jak jest, dopóki się nic nie dzieje to się odwleka:P Będę wyciągał do zmiany oleju, ale rozbiorę tylko górę (bez rozdzielania lagi), wystarczy takie czyszczenie?

PS. Faktycznie, nie pomyślałem o tym łożysku, a to stukanie tak właśnie z góry słychać, na początku myślałem, że to się lampy tłuką, bo miałem popuszczone.

Patik
11 listopada 2013, 10:07
Witam

Aby nie tworzyć niepotrzebnie nowego watku dopinam się do tematu.

Motocykt Yamaha Xt 600 ( 91r.0

1. Podczas wymiany uszczelniaczy i rozkręceniu i czyszczeniu lag na czynniki pirewsze :) zauwazyłem że brakuje mi podkładkładki takiej jak na zdjęciu ( ta co "podrzymuje" panewkę )

15629

Czy któryś z kolegów ma taką i chcialby się pozbyć :) ( forma platności do ustalenia :)) i/lub czy wiecie gdzie to mozna kupic ( oprócz serwisu).

2. Czy ( a jak tak to jak czesto ) nalezy wymieniac panewki ktore są w lagach?

Będę wdzięczny za szybkie i konkretne info.
Pozdrawiam
Patryk

marcinjunak
11 listopada 2013, 12:30
Samej podkładki nie kupisz nowej poza ASO, zadzwoń i zapytaj ile kosztuje, myślę że 30 PLN nie więcej.

Panewki wymienia się w chwili pojawienia się luzu w połączeniu suwliwym między rurą nośną a golenią.
Jeśli dba się o olej i wymienia na czas, panewki żyją znacznie dłużej.

fxrider
11 listopada 2013, 18:08
Będę wyciągał do zmiany oleju, ale rozbiorę tylko górę (bez rozdzielania lagi), wystarczy takie czyszczenie?

Nie.

dominikzay
07 września 2016, 21:40
21562
Cos mi tu nie pasuje
Nie da sie dokręcic

Prince
07 września 2016, 22:10
To taki żarcik?

dominikzay
07 września 2016, 22:28
No niestety to nie żart. Poprostu nie mam pojęcia jak to poskladac tak aby ta sprężyna dala sie się wlożyc na tyle bym mógl dokręcic ta gorną nakrętke

Prince
07 września 2016, 23:21
Wysuń tą lagę.

dominikzay
08 września 2016, 07:06
No wlaśnie problem w tym, że ta laga nie plywa. tzn nie da się wysunąc bo jest skręcona od spodu.

AdamB
08 września 2016, 07:18
Jeżeli robiłeś wszystko tak jak jest to napisane w serwisówce to po przy maksymalnym wysunięciu lagi nie powinno być problemu ze skompresowaniem sprężyny i przykręceniem korka.

dominikzay
08 września 2016, 08:34
Problem rozwiązany. Ten plastikowy spacer się zblokowal i uniemozliwial ladze plywanie