Zobacz pełną wersję : [750] Gdzie w 750 podkręcić amor centralny na hard?
cieleckigozdnica
26 marca 2010, 17:44
szukam szukam i nic oczywiście amor siedzi w ramie i albo tego niema albo ja niewidze dojścia
HELP ME!
fxrider
27 marca 2010, 07:44
Jedyną regulacją w tylnym amorku ST jest napięcie wstępne sprężyny, nie ma regulacji kompresji.
Samą prężynę powinno się ustawić do wagi pojazdu z jeźdźcem, tak aby amorek dobrze pracował (odpowiednie ugięcie zawieszenia pod obciążeniem) a nie w.g. własnego 'widzimisię' (i nie służy też do regulacji wysokości).
Napięcie wstępne reguluje się dużymi (32?) płaskimi śrubami od dołu amorka, dostęp do nich jest wredny, pewnie będziesz musiał wykręcić dogbones aby się do nich dobrać.
pzdr, Adam
P.S. Na tym forum praktykujemy zwyczaj witania się w Powitalni (http://xtzclub.pl/forums/26-Powitalnia) przed przystąpieniem do "interesów".
Krzsiek
27 marca 2010, 22:25
Jedyną regulacją w tylnym amorku ST jest napięcie wstępne sprężyny,
i nie służy też do regulacji wysokości.
Bo ja wiem czy nie służy, niektórzy na własnej skórze dość dobrze dowiedzieli się, że jednak służy ;)
http://xtzclub.pl/threads/108-Obniżona-ST
pzdr
Myszak
21 grudnia 2012, 21:44
Czy ktoś ma dostęp do jakiejś fabrycznej rozpiski dotyczącej regulacji napięcia sprężyny względem obciążenia?
Zdemontowałem swój i odnoszę wrażenie, że ktoś sporo przy nim kręcił, poza dobijaniem na nierównościach przy jeździe z pasażerem, odnotowałem dużo większe zużycie górnej rolki napinającej łańcuch, stąd moje podejrzenia o niewłaściwą regulację.
fxrider
22 grudnia 2012, 00:00
Nie ma sztywno określonych parametrów, w serwisówkach ani w instrukcji nie ma o czymś takim mowy. Tym bardziej, że sprężyna traci parametry z czasem.
To o co się pytasz załatwia się ustawieniem tzw. SAGu - poszukaj na forum (lub w necie) OCB, było to już wałkowane.
Myszak
22 grudnia 2012, 08:57
OK, dzięki za szybką odpowiedź ;)
marcinjunak
22 grudnia 2012, 10:25
rolka górna siada bo amor dobija, jedno zależy od drugiego