PDA

Zobacz pełną wersję : [660] Ustawianie lag w półkach

qbalon
23 kwietnia 2010, 14:58
Moi Drodzy,
postaram się krótko:

Czy istnieje jakiś patent/sposób na szybkie i prawidłwe (czyt. proste) ustawienie lag w półkach?

Po ostatnim zgruzowaniu Teresy w piachu (kilka wywrotek przy małych prędkościach - dopiero się terenowej jazdy uczę :] ) przestawiły mi się lagi w mocowaniach. Po powrocie do domu jak Bozia przykazała: klucz dwunastka, poluzowanie śrub, koło o murek, skręt kierownicą, coby wyprostować, skręcenie śrub z powrotem i..... tak kuźwa kilka razy :[
Bo nie chciało się centralnie ułożyć.

Niestety mocowanie kierownicy w pionowych, gumowych tulejach znacznie utrudnia precyzyjne ustawienie lagi-półki-kierownica. Przynajmniej mi. Kierownica do pewnego momentu "się skręca" pracując w tulejach.

Mieliście podobny problem?
Jak sobie z tym radzicie? - Wiem, najprościej to się nie wyglebiać - nie będzie trzeba nic prostować ;)
Może jest jakiś prosty patent jak te lagi szybko i skutecznie ustawić?

Wdzięczny będę za pomoc.

fxrider
23 kwietnia 2010, 19:29
Jeśli po skręceniu półek masz wrażenie, że lagi "się przestawiają" to niestety może to wskazywać, że idealnie proste to one nie są - warto by sprawdzić.
Co do głównego problemu to wcale nie trzeba nie glebić - wystarczy robić to mniej więcej równomiernie na obie strony - stestowałem i działa ;)
Co do prostowania manualnego - luzuję wszystkie śruby, biorę koło między kolana i szarpię kierownicą aż koło będzie proste (półka względem ramy i opony). Potem skręcam i szarpię, żeby naprostować kierownicę w tulejach.
Co do tulei - można je usztywnić podkładkami lub dotoczyć wkład, aby były sztywniejsze. Ja jeździłem na sztywnych i nie czułem dyskomfortu, a precyzja prowadzenia była zauważalnie lepsza.

pzdr, Adam

LukaSS
26 kwietnia 2010, 08:33
Może być też krzywa półka. Miałem tak w jednym z poprzednich moto. Nic nie pomagało skręcanie, przestawianie itd.

qbalon
26 kwietnia 2010, 09:42
Dzięki Panowie za odpowiedź. Po kilku próbach lagi prosto leżą. Półki proste.
Coś czuję, że w następnym sezonie gumowe tuleje pójdą na emeryturę.
Wkurzają mnie.
Chyba, że jeszcze się do nich przyzwyczaję

xieciu
26 kwietnia 2010, 10:12
U mnie było tak jak LukaSS prawi. Po każdej nawet delikatnej glebie przestawiały mi się lagi. Przyczyną okazała się krzywa dolna półka.

BANAN
25 maja 2010, 20:43
Co do tulei - można je usztywnić podkładkami lub dotoczyć wkład, aby były sztywniejsze. Ja jeździłem na sztywnych i nie czułem dyskomfortu, a precyzja prowadzenia była zauważalnie lepsza.

pzdr, Adam
a czy potem nie będzie gięła się kiera przy upadku. siła uderzenie nie będzie miała się gdzie rozłożyć ?jak to wyglądało u Ciebie.?