PDA

Zobacz pełną wersję : Zakuwarka łańcuchów

lukasz809b
14 maja 2010, 10:35
Witam serdecznie,
Zmieniam napęd, poszedłem do serwisu i powiedziałem, że zębatki zmienię sam i chodzi mi o rozpięcie i zakucie łańcucha (nawet, że koło sam poluzuję itp.). Dowiedziałem sie, żeby się umówić, a w ogóle to za dwa tygodnie i koszt ok. 60-80 zł !! Kupiłem zakuwarkę, jak ktoś z okolic wa-wy ma ten sam kłopot zapraszam, urządzenie jest do dyspozycji.
Dedydykowana do łańcuchów DID, nie wiem jak inni producenci, tak wygląda:

http://www.moto-akcesoria.pl/przyrzad-rothewald-do-rozpinania-i-zakuwania-lancuchow-motocyklowych,p,21838

Pozdrawiam
L.

Beniamin
14 maja 2010, 18:25
Trochę zainwestowałeś, ale to akurat rozumiem. Czasami krew zalewa jak trzeba zapłacić kupę kasy w serwisie, za parę minut roboty. Ja "rozkuwam" łańcuch flexem, a zakuwam za pomocą odrobinę zmodyfikowanego ściągacza do końcówek. Przy odrobinie uwagi wychodzi rewelacyjnie.

lukasz809b
17 maja 2010, 06:55
Poczytałem chwilę na temat zakuwania i doszedłem do wniosku, że wolę zrobić to urządzeniem, choć "cała tajemnica" tkwi w kształcie trzpienia, który rozgniata nit. W zakuwarce jest wyporfilowany i to cała zaleta. Trochę mnie podejście serwisu "zmyliło" bo mam przed oczami kumpla, który łańcuch rozkół śrubokrętem i jednym kamieniem a zakuł go "drugim kompletem" podobnego wyposażenia i przejechal na tym ładny kawałek. Koszt teoretycznie zwraca się po "około 3 zakuciach" ;)

Bartas
17 maja 2010, 07:00
Aby zwróciło Ci się szybciej, kasuj jakąś symboliczną opłatę na jakieś piwo ;) Też się zastanawiałem nad zakuwarką, ale uznałem, że nie ma sensu. W poprzedniej ST miałem zapinkę i też latało :) Druga sprawa, jak ktoś chce zaoszczędzić i mieć zakuty, to może kupić już zakuty łańcuch i zamontować przez zdjęcie wahacza ;) Też stosowałem :)

Mada_11
13 czerwca 2010, 19:04
Dzisiaj przeżyłem mały szok,smarując łańcuch zauważyłem ,że latam na niezapiętym i nezakutym łańcuchu.Miałem oczywiście zapinkę no i gdzies spierni..czyła.Wymieniłem sobie jakies 1,5 tyś km temu napęd na złotego dida i zapiąłem tą zapinka co jest w komplecie, niedowierzając jej często ją obserwowałem no i wykrakałem sobie :( Zapięta była w 100% prawidłowo.Aż strach pomyśleć co mogło by sie stać a polatałem sobie tak pod 170.Myśle, że na jakimś winkielku sie wypieła.Suma sumarą już nigdy zapinki!

ps. dobrze,że nie po drodze do Morska ;)

Rudolf000
21 marca 2013, 14:30
Planuje zakupic zakuwarkę. Polecacie cos konkretnego? na allegro są juz najprostsze od 150zł.
najprostsza
http://allegro.pl/zakuwarka-przyrzad-do-zakuwania-lancucha-motocykl-i3075474942.html
ale jak widac po aukcjach pare osob juz zakupiło tą http://allegro.pl/zakuwarka-nitownica-lancuchow-motocyklowych-i3075221498.html Macie jakies sugestie na co zwracać uwagę .
a`propos czy ktoś robił sam zakuwarkę ? moze znacie kogos kto sam dziubie takie maleństwa w własnym warsztacie.

marcinjunak
21 marca 2013, 14:41
Wszystko zależy od trzpieni zakuwających i wypychających sworzeń, tymi tanimi bym nie radził od razu wypychać zakuwki bez wcześniejszego zeszlifowania sworznia, zakuwarka DiD spokojnie sobie radzi ze zrywaniem sworzni nawet bez szlifowania.

LukaSS
21 marca 2013, 15:48
Jak ponegocjujesz to w motoakcesoriach dostaniesz bardzo prosta i przyjemną zakuwarkę/rozkuwarkę do łańcuchów DID. Może też do innych marek podpasują - nie sprzawdzałem. Cena jaką wynegocjowałem to 200 zł. Nie sposób nic nią spieprzyć ;)

Rudolf000
24 marca 2013, 10:27
Chciałbym tylko kupić coś co jaki czas posłuży ni tylko mi ale tez znajomym

dera
22 grudnia 2013, 18:41
LukaSS - wyślij jakiegoś linka, do tej zakuwarki, co ją kupiłeś i co ją polecasz.
Dzięki.

LukaSS
22 grudnia 2013, 20:43
Zadzwoń, ponegocjuj cenę. Można ją wyrwać za 185 zł (mailem podsyłaja mi czasami kody z rabatami, odbiorca detaliczny). Może za te 210 zł z przesyłką uda się ją kupić ;)

scorpion
22 grudnia 2013, 21:47
wielka mi kołomyja... zakuwałem kiedys dwoma młotkami i dwoma odpowiednimi punktakami.... . łańcuch zjezdzony i nic sie niedziało wiec awaryjnie mozna.:D wiadomo lepiej miec zakuwarke ale z pozyczaniem wiecznie problem a do jednego łańcucha to chyba lepiej kupic szczepke i złaczyć na szczepke.

Slacok
22 grudnia 2013, 22:22
Tak samo jak kolega scorpion zakuwałem kiedyś dwoma młotki jeden 5 kg drugi 10 kg i odpowiedni punktak do tego trochę wyobraźni , i to w cbr 900 a na tak zakutym łańcuchu przelatałem 18 tys km .

wegiel
23 grudnia 2013, 08:01
http://allegro.pl/kpl-do-nitowania-zakuwania-i-rozkuwania-lancucha-i3800008891.html

kupiłem coś takiego. dało radę już trzy razy więc już sie opłacało

Neno
25 grudnia 2013, 12:27
http://allegro.pl/kpl-do-nitowania-zakuwania-i-rozkuwania-lancucha-i3800008891.html
kupiłem coś takiego. dało radę już trzy razy więc już sie opłacało

Ciekawa propozycja. Tu akurat zwraca się po 1 łańcuchu..
A u mnie już jeden leży używany i czeka i.... ręcznie się nie będzie na pewno chciało a z takim sprzętem... już łatwiej o ochotę do zabrania się do roboty :)
Dzięki!

dex
24 maja 2019, 11:46
Panowie,
Odgrzewam lekko trącącego myszką kotleta, ale mam problem.

Ma ktoś może zakuwarkę w Wawie i byłby chętny wypożyczyć do zakucia DID-a w mojej Tenerze?

Rysiu
24 maja 2019, 22:09
Możesz podjechać w poniedziałek do Miedzylesia, mam na warsztacie, zakujesz sobie :)

dex
25 maja 2019, 21:34
Dzięki. Udało mi się już ogarnąć łańcuch. To była mega szybka akcja, ponieważ dzisiaj rano musiałem mieć sprawne moto.