Zobacz pełną wersję : [750] równoległe ustawienie lag
ma ktoś na to jakiś sposób?
kilka razy już kręciłem i za każdym razem półki nie są równo ustawione, a kierownica nie jest (dokładnie) prostopadle do kierunku jazdy.
Może na czas skręcania jakoś spiąć półki? tylko jak? i czy to ma sens?
fxrider
09 maja 2012, 08:49
Tzn. rozumiem, że masz na myśli patent przy którym nie będzie trzeba prostować lag ?
Najlepiej byłoby określić w którą stroną są zgięte lagi i wtedy ustawić je "bananem" na zewnątrz. No chyba, że półki też są krzywe (a gną się bardzo często wbrew pozorom), wtedy raczej zostaje tylko ustawienie kompromisowe.
Kiera może być przekoszona na silentblockach względem górnej półki.
nie... lagi mam proste (tak mi się przynajmniej wydaje).
jak ustawić je równolegle i prosto, po ich założeniu do pólek?
fxrider
09 maja 2012, 09:29
Jakby wszystko było proste to byś nie musiał tego tematu zakładać. Normalnie jest tak, że wszystko idealnie się zgrywa, lagi lekko i osiowo wchodzą w półki, skręcasz równo i jest prosto. Wrzuć moto na centralkę, wsadź lagi bez wkręcania w półkę i kręć samymi rurami - jak półki zaczną "chodzić" to możesz ze spokojnym sumieniem pozbyć się wątpliwości.
Ew. na wyjętych lagach przyłóż je do siebie chromowanymi rurami (goleniami na zewnątrz) i sprawdź, czy w którymś położeniu pomiędzy rurami nie pojawia się szczelina światła.
Jaro-Ino
09 maja 2012, 09:33
Wyprostować półki i będzie po kłopocie :) A jesli półki są krzywe to lagom też bym się przyjrzał na rozłożonym zawieszeniu. Najpierw można poziomice do lag przystawić i zobaczyć czy jest ok.
chyba jednak coś źle tłumaczę...
górna i dolna półka mogą się względem siebie poruszać... tak? (mówię oczywiście o sytuacji, kiedy śruba ustawiona centralnie jest odkręcona).
zakładając, że u mnie górna i dolna półka nie są ustawione symetrycznie... pytanie brzmi - jak to zrobić?
-najpierw półki względem siebie, potem włożyć lagi?
fxrider
09 maja 2012, 09:55
W takiej sytuacji po prostu bym wkładał lagi (na poluzowanej górnej śrubie oczywiście) - one ustalą prawidłowo półki.
czeczen
09 maja 2012, 09:58
Zakładając że wszystko z lagami i półkami jest ok. to....
Skręć (luźno!!!) półki
wkładaj lagi
ustaw równo wysokość umieszczenia lag w półkach
załóż koło ...
-wszystko powinno się samo poustawiać ... niczego nie skręcaj mocno - tylko na tyle żeby np. lagi nie wypadały...
jeżeli lagi i półki są proste nie pozostanie nic innego jak dokręcać śruby odpowiednimi momentami :)
jeżeli coś jest krzywe ... to nie będzie pasować:D
LukaSS
09 maja 2012, 10:07
Jak napisał już Czeczen, wszystko skręcaj luźno, powoli się wszstko poukłada (nic od razu z ostateczną siłą), a jak nie to będzie znak, że półka lub zawiecha jest krzywa.
marcinjunak
09 maja 2012, 11:19
najpierw skręć dobrze łożysko główki ramy a dopiero wkładaj lagi w półki jak piszą koledzy
lagi wystarczy chyba ustawic na taka sama wysokosc i mozna skrecac a potem wkladamy kolo bo i tak golenie sie swobodnie obracaja w wokol wlasnej osi wie z ustawieniem nie bedzie problemu jezeli wszsytk ojest proste oczywiscie ;) chyba ze sie myle.
Eirkir
11 maja 2012, 11:02
W takiej sytuacji po prostu bym wkładał lagi (na poluzowanej górnej śrubie oczywiście) - one ustalą prawidłowo półki.
Górna śruba ma być poluzowana tak?
fxrider
11 maja 2012, 11:24
To zależy - jak masz wątpliwości, szarpałeś kierą do ogranicznika przy zdjętych lagach lub n.p. zmieniałeś łożyska główki ramy to powinna być poluzowana. Jeśli tylko wysunąłeś proste lagi i chcesz je wsadzić z powrotem to nie ma takiej potrzeby - wszystko się powinno zgrywać.
A w temacie - wiadomo coś więcej ?
A w temacie - wiadomo coś więcej ?
a o jakie więcej pytasz? :)
fxrider
14 maja 2012, 08:43
Miałem na myśli to czy udało się to zawieszenie poskręcać prosto :)
mniej więcej się udało...
niedługo jednak cieszyłem się prostotą (prostością?), bo już kilka godzin później musiałem położyć moto, żeby nie wjechać w kumpla. Kiera krzywa, więc trudno powiedzieć jak reszta :)))
Cezary
22 maja 2012, 15:04
Jak można w prosty sposób sprawdzić która półka jest krzywa? Mam lekkie skrzywienie, lagi są proste na 95%.
fxrider
22 maja 2012, 15:17
Wyciągasz i kładziesz na taflę n.p. szkła. Zawsze pierwsza dolna leci, co nie znaczy, że górna musi być prosta.
Sobczaq
08 czerwca 2012, 12:01
Pozwolę sobie odświeżyć. Poszalałem wczoraj odrobinkę po "poligonie". Zaliczyłem dwie gleby, ale przy małej prędkości i w głębokim piachu, który skutecznie (?) zamortyzował upadki + ze 2 -3 razy dobił mi przód. Po powrocie stwierdziłem, że przód stracił nieco ze swej japońskiej symetrii -.- Odchylenie wynosi na oko ze 3 stopnie w prawo (tzn o tyle przód musi być skręcony w prawo, coby jechać prosto). Generalnie pytanie brzmi - czy od tak błahych, wydawać by się mogło, upadków mogły powstać takie szkody? I czy taka jazda grozi wyrabianiem, wybijanie itp czegoś, czy też jest to bardziej użyteczno - estetyczna kwestia? Dawać toto od razu do prostowania czy może poczekać na koniec sezonu?
piotr13
08 czerwca 2012, 12:36
Ale skrzywiony jest w półkach ? Bo przy takich lekkich glebach to przeważnie w sitenblokach na kierze się przestawi,ewentualnie popuść lekko śruby w półkach i zaprzyj koło o coś powinno się naprostować.Jeżeli nie ma jakiś objawów typu mocne ściaganie,moto nie wozi na śliskim to raczej nic trwale tam się nie skrzywiło
Sobczaq
08 czerwca 2012, 12:49
Krzywiznę kiery w silentblokach już kiedyś przerabiałem, ale teraz to nie to - mam własnie wrażenie jakby lagi straciły symetrię względem półek. Jeśli chodzi o prowadzenie i stabilność to nic odczuwalnie się nie zmieniło, nie trzęsie ani nie wężykuje. Dzięki za radę, spróbuję Twojej metody, może faktycznie lagi się jakoś poluzowały i przestawiły.
fxrider
08 czerwca 2012, 14:10
Normalna sprawa, że w terenie po glebach trzeba od czasu do czasu brać koło między nogi i prostować (szarpiąc za kierę) całość.
Sobczaq
08 czerwca 2012, 16:39
Dzięki serdeczne, forumowicze jak zawsze niezawodni :up: Chwila zabawy i wszystko już jest proste (no, dajmy na to ;) ). Dobra nauczka na przyszłość.
Lepi
09 czerwca 2012, 23:12
Normalna sprawa, że w terenie po glebach trzeba od czasu do czasu brać koło między nogi i prostować (szarpiąc za kierę) całość.
Nie mów, że takie normalne, wiem czym lubisz latać. Ciężko przekosić grube lagi.
fxrider
10 czerwca 2012, 13:48
Nie mów, że takie normalne, wiem czym lubisz latać. Ciężko przekosić grube lagi.
Grube lagi tak, ale tu nie mówimy o KTMach na upsach tylko klasycznej chromowanej rurze fi 43mm w stalowych półkach. Zdarza się, tym bardziej, że ST w przeciwieństwie do AT nie ma dodatkowego usztywnienia pod błotnikiem.
W ST łapiąc koło między nogi i ciągnąc mocniej za kierownicę widać jak cały zawias się przekasza - zresztą na tym polega procedura prostowania w warunkach polowych ;) Sam niejednokrotnie ćwiczyłem w ST - tyle łatwiej miałem, że w mojej silentblocki kierownicy były usztywnione/zablokowane.
W LC4 też raz mi się udało, ale to była grubsza przygoda - i tak miałem sporo farta, że niczego wtedy nie pogięło. Tu już trzeba było luzować półki do zrobienia porządku.