Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 6 7 8
Pokaż wyniki od 141 do 159 z 159

Temat: Smarowalnica do łańcucha

  1. #141
    Slow Motion - po Śliwce Remiszewskiej Avatar ArturS
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    1,165
    Motocykl
    Yamaha XT600Z
    Skąd
    Zabrze
    GG
    GG: 3408

    Domyślnie

    Potrójna kostka to wejście i dwa wyjścia przekaźnika przełącznego. Jeden pin to wejście, dwa pozostałe to wyjścia, z czego jeden jest zwarty, gdy niema impulsu, a gdy ten się pojawia styk się rozwiera i przełącza na drugi.

    Patrząc na schemat absolutnie nie sugeruj się kolejnością 1:1 na układzie.

  2. #142
    Senior Member Avatar małoś86
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    276
    Motocykl
    XTZ 660
    Skąd
    Lublin

    Domyślnie

    Spróbuj zamienić przewody na elektrozaworze. Prąd stały płynie w jedną stronę. Jak nie pomoże to możesz mieć zawór o innej specyfikacji. Otwarty bez napięcia, zamknięty pod napięciem.

  3. #143
    Slow Motion - po Śliwce Remiszewskiej Avatar ArturS
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    1,165
    Motocykl
    Yamaha XT600Z
    Skąd
    Zabrze
    GG
    GG: 3408

    Domyślnie

    Cytat Napisał małoś86 Zobacz post
    Jak nie pomoże to możesz mieć zawór o innej specyfikacji. Otwarty bez napięcia, zamknięty pod napięciem.
    Też może być Wracając do "nie patrzeć 1:1 na schemat", to COM jest pośrodku na NO po lewej i tam należy podpiąć wejście +12V i wyjście na elektrozawór
    55D1FAE9-78E9-4C50-8654-CDE497450A1A.JPEG

  4. #144
    Member Avatar Safi
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    196
    Motocykl
    XTZ 660 '93
    Skąd
    Warszawa
    GG
    GG: 1086779

    Domyślnie

    Marcin, podłącz woltomierz i zobacz jakie jest napięcie na elektrozaworze, jeśli się nie byle to polaryzacja elektoromagnesu nie ma znaczenia w obu kierunkach będzie działał tak samo.
    Jeśli masz tak, że po włączeniu zasilania sterownika zawór się otwiera i pozostaje otwarty to: źle jest sterowany przekaźnik zamień NO/NC i sprawdź
    jeśli jest tak że zawór się otwiera na długo i zamyka tylko na chwilkę to może być wina kondensatora C3 lub któregoś z potencjometrów.
    Dla testu możesz sobie podłączyć diodę świecącą (tylko pamiętaj o polaryzacji) na wyjściu układu i zobaczysz czy błyska tak jak byś tego chciał pewnie 1 błysk na minutę.

  5. #145
    Member
    Dołączył
    kwi 2012
    Postów
    144
    Motocykl
    XTZ 660 -sprzedany 01.05.14
    Skąd
    Słupsk

    Domyślnie

    zmieniłem te przewody o jedno oczko w tej potrójnej kostce, działa jak marzenie, sprawidziłem teraz na wyjeździe nad Jeziorsko, prawie 1000 km i elegancko wszystko chodzi, polecam każdemu sobie zrobić taką olejarke jeżeli ktoś nie ma fabrycznej, satysfakcja nie do ocenienia że zrobi się coś samemu, skoro można zrobić samemu po co przepłacać
    wyszło mnie kompletnie ze wszystkim do 140 zł - POLECAM

    ps. na przelotówce 1 sekundowe otwarcie na minute to nawet za dużo, łańcuch wilgotny od oleju, po ok 130 km wyłączyłem i załączałem co jakiś czas

    rurke do podawania oleju zrobiłem z mosiężnej rurki
    Zdjęcie0020.jpgZdjęcie0021.jpg
    Zdjęcie0022.jpgZdjęcie0023.jpg
    Ostatnio edytowane przez Marcin-Słupsk ; 30 kwiecień 2013 o 11:51

  6. #146
    Slow Motion - po Śliwce Remiszewskiej Avatar ArturS
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    1,165
    Motocykl
    Yamaha XT600Z
    Skąd
    Zabrze
    GG
    GG: 3408

    Domyślnie

    Marcin, a dałeś "tłumik" oleju za elektrozaworem? To znacznie poprawia kontrolę dawkowania.

  7. #147
    Member
    Dołączył
    kwi 2012
    Postów
    144
    Motocykl
    XTZ 660 -sprzedany 01.05.14
    Skąd
    Słupsk

    Domyślnie

    Cytat Napisał ArturS Zobacz post
    Marcin, a dałeś "tłumik" oleju za elektrozaworem? To znacznie poprawia kontrolę dawkowania.
    tak pod koniec rurki, pod wachaczem w rurke wsadziłem ok 4 cm plastyk ze środka z długopisu (takie typowe wklady białe ok 7 cm z tuszem w srodku- obciąłem ta najcieńszą częśc zostało 4cm), w rurke niebieską wsadziłem to jako tłumik bo średnica zmniejszyla się o 1/3 może 1/2, a przez pozostały otwór po obcięciu najcieńszej częśći wkładu wepchnąlem rurkę mosiężną (ok 2-3mm zewnątrz) która sięga w głąb tej niebieskiej ok 10 cm za tym tłumikiem, ładnie podaje krople, wewnętrzna średnica rurki mosiężnej ok 1 mm, a cała rurka niebieska pod wahaczem jest wypełniona olejem, zaraz jak włączam olejarkę podaje kroplę
    na końcówce wszystko skręciłem opaską metalową i owinąłem taśmą izolacyjną, rureczka mosiężna mocno siedzi, a w razie utraty wystarczy wsadzić kolejną w ten otwor mały od wkładu

  8. #148
    Slow Motion - po Śliwce Remiszewskiej Avatar ArturS
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    1,165
    Motocykl
    Yamaha XT600Z
    Skąd
    Zabrze
    GG
    GG: 3408

    Domyślnie

    Ale to Ci będzie działać, póki nie dostaniesz jakiegoś pęcherza powietrza za elektrozaworem. Zrobi się bufor i po 0.5s. otwarcia elektrozaworu, dysza będzie pluć olejem kolejne kilka sekund.

    Swoją drogą, w sobotę zakładałem olejarkę w XL650V. Szlag mnie trafiał, ale przynajmniej kilka nowych patentów wyrzeźbiłem, jak np. uchwyt do ursusowskiego zbiorniczka

  9. #149
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2019
    Postów
    17
    Skąd
    Zd.Wola

    Domyślnie

    Mam pytanie. Czy zamiast diody 1N5408 mogę dać szybką UF5408? W specyfikacjach wyczytałem, że różnią sięnieznacznie bodaj spadkiem napięcia ale w rzeczywistości nie wiem, czy to ma znaczenie.

  10. #150
    Member
    Dołączył
    gru 2015
    Postów
    168
    Motocykl
    XTZ 660 94r.
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    Według mnie bez znaczenia. D1 tylko trochę zabezpiecza układ przed zakłóceniami z linii 12V, a D3 wytłumia indukowane napięcie w cewce przekaźnika podczas jego rozłączania.

  11. #151
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2019
    Postów
    17
    Skąd
    Zd.Wola

    Domyślnie

    Taki układ zadziała?

    CENTRALKA.jpg

    Zależy mi na powiązaniu oliwiarki z neutralem.
    Czy może między neutral a przekaźnik jakąś diodę wsadzić? Czy to, że zawór ma oba bieguny sterowane to nie problem?
    Nie jestem dobry w elektryce, a nie chciałbym, żeby mi się jakaś choinka robiła.

  12. #152
    Member
    Dołączył
    gru 2015
    Postów
    168
    Motocykl
    XTZ 660 94r.
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    Wygląda ok. Czujnik neutrala raczej powinien wytrzymać bez przekaźnika, ale przekaźnik nie zaszkodzi. Nie zbagatelizuj tylko tego bezpiecznika który jest po prawej u góry układu.

    Jeśli chcesz żeby to wyglądało jak układ do automotive, to proponuję jeszcze dać transil na 16V zgodnie ze schematem.

    Bez tytułu.jpg

    Np. 1.5KE16A

    Transil musi być koniecznie dokładnie w tym miejscu i wlutowany w takim kierunku jak na schemacie. Podczas kręcenia rozrusznikiem dzieją się różne rzeczy i napięcie może przekroczyć nawet 40V i mogą pojawić się ujemne impulsy. NE555 wytrzymuje tylko 18V, ten transil go skutecznie ochroni.
    Ostatnio edytowane przez tlaguz ; 31 styczeń 2019 o 19:57

  13. #153
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2019
    Postów
    17
    Skąd
    Zd.Wola

    Domyślnie

    Dzięki za odpowiedź.
    W temacie elektroniki to ja lamer jestem. W podstawówce coś lutowałem ale to już ponad dwie dekady temu.

    Cytat Napisał tlaguz Zobacz post
    Nie zbagatelizuj tylko tego bezpiecznika który jest po prawej u góry układu.
    Za późno przeczytałem...
    Jeden układ zjarany
    Choć to pewnie nie tylko wina braku bezpiecznika, tylko kombinującego.

    Za to potestowałem przekaźniki bez sterownika, wysterowując je ręcznie i pożądany efekt mam na układzie, w którym jeden przekaźnik odcina masę układu.
    Czy to zabezpieczy przed skokami napięcia i nie trzeba będzie dawać transila?

    CENTRALKA3.jpg

    Jeszcze kwestia diód - zamówiłem UF5408 i jakieś takie wielkie się wydają. U Marcina na zdjęciu, obie D1 i D3 podobnej wielkości. Ja te nowe diody ledwo upchnąłem.


    Z tematów, które mnie przybliżyły do finału, to zbiornik na olej
    Poszperałem pod maskami na szrotach i cudnie mi pasuje od Pajero.
    O taki:

    https://allegro.pl/oferta/zbiornicze...2-8-6750998640

    Rurka boczna wycięta i zaślepiona (na razie korkiem gumowym, jak będzie puszczało, to zaspawam albo zakleję brokiem). Dolną na ciepło podegnę gdzie trzeba jak rurki poukładam (choć idzie idealnie w kierunku stelaża kufrów).

    Mocowany do przedniej śruby bagażnika zbiorniczek wygląda super.
    Czarny, metalowy, japoński, z epoki, korek z odpowietrznikiem, bagnet poziomu, zaciąganie oleju ze 2cm od spodu. Jak dla mnie bomba POLECAM

    Tylko ta elektronika... byle pokonać

  14. #154
    Member
    Dołączył
    gru 2015
    Postów
    168
    Motocykl
    XTZ 660 94r.
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    Odnośnie bezpiecznika to dobrym trickiem jest użycie żarówki. Zamiast bezpiecznika dajesz żarówkę na napięcie układu o mocy która jest większa niż planowany pobór mocy przez układ. Działa to tak: gdy żarnik jest zimny ma pomijalną rezystancję.
    Gdy płynie przez niego prąd dużo mniejszy od roboczego nawet się nie nagrzewa. Gdy prąd wzrośnie w okolice prądu pracy, żarnik się nagrzeje, jego rezystancja wzrośnie i będziesz miał 2 w 1: układ przeżyje i naocznie zobaczysz że coś poszło nie tak.
    Wystarczy żarówka P21W. Jej prąd roboczy to około 21/12 = 1.75A, ten twój układ nie przekroczy 0.1A.

    Odnośnie transila: ma on chronić NE555 przed przepięciami z rozrusznika. Jak rozumiem układ będzie zasilany ze światełka podświetlenia tablicy a kręci się raczej na zgaszonych światłach, ale lepiej dmuchać na zimne. Takiego jak podałem powinni mieć w stacjonarnym sklepie elektronicznym. Płytkę kupiłeś z kita czy sam trawisz?

    Wielkością diod się nie przejmuj, różne są obudowy, ważne że się zmieściły. Zwróć tylko uwagę czy w dobrym kierunku je lutujesz. Te diody spokojnie wytrzymają prąd 2A, więc patrz: patent z żarówką.

    Teraz zauważyłem że na schemacie bezpiecznik jest 5A, nie wiem jaki jest prąd elektrozaworu, ale sama elektronika powinna mieć max 1A.

    Przyznam szczerze że nie czytałem wątku od początku, ale dlaczego dajecie zewnętrzny przekaźnik skoro w układzie avt już jest przewidziany?

  15. #155
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    381
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Od 2 dni przeglądam wątek... Też się nad tym zastanawiam. Przekaźnik jest 8A.
    AVT1459: https://sklep.avt.pl/avt1459.html

  16. #156
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2019
    Postów
    17
    Skąd
    Zd.Wola

    Domyślnie

    Cytat Napisał tlaguz Zobacz post
    Odnośnie transila: ma on chronić NE555 przed przepięciami z rozrusznika. Jak rozumiem układ będzie zasilany ze światełka podświetlenia tablicy a kręci się raczej na zgaszonych światłach, ale lepiej dmuchać na zimne. Takiego jak podałem powinni mieć w stacjonarnym sklepie elektronicznym. Płytkę kupiłeś z kita czy sam trawisz?
    Kit złożony. U mnie planuję podłączyć to po + po stacyjce - najchętniej z czujnika stop nożnego - brązowy w kostce dochodzącej.

    Cytat Napisał tlaguz Zobacz post
    Przyznam szczerze że nie czytałem wątku od początku, ale dlaczego dajecie zewnętrzny przekaźnik skoro w układzie avt już jest przewidziany?
    Idę przetartą drogą, choć może nie najktótszą.

    W takim razie wylatuje przekaźnik odpowiedzialny za +na zaworze .Pójdzie bezpośrednio z NO układu. Zostaje tylko ten, co steruje masą układu poprzez neutral.
    Transila też nie będę dokładał, bo układ nie będzie podłączony do masy (zwarty neutral - brak masy) w czasie kręcenia rozrusznika.

  17. #157
    Member
    Dołączył
    gru 2015
    Postów
    168
    Motocykl
    XTZ 660 94r.
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    Dalej jesteś w stanie kręcić rozrusznikiem gdy układ jest zasilany. Np moto zgasło przy ruszaniu, odpalisz pewnie na sprzęgle

  18. #158
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    381
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Jest na to prosty sposób. Zamiast opisanego tu patentu z niezależnymi przekaźnikami świateł będę montował AWS (automatyczny włącznik świateł).
    Układ wykrywa napięcie w instalacji i powyżej 13,2V zasila np. światła. Równolegle ze światłami można zasilać peryferia, np. olejarkę

  19. #159
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2019
    Postów
    17
    Skąd
    Zd.Wola

    Domyślnie

    Mechanicznie działa, czekam na sterowanie:

    20190208_210216.jpg

    mniej więcej tak wygięty przewód miedziany (od strony aku ciut dłuższy powinien być - ten jest ułamany wskutek nadmiernego modelowania) - ja zostawiłem oryginalny grzybek (europejski, nie japoński) żeby opaska dobrze trzymała. W tle już zamontowany, któremu fotki nie zrobiłem.

    20190208_210532.jpg

    miedź owinąłem izolacją parcianą, żeby się nie tarło, żeby mocowania lepiej trzymały, żeby się nie rzucało w oczy.

    20190208_210236.jpg

    Mocowanie przewodu do pompy paliwa. Od tyłu pompy trytką do otworu na śrubę wkręcaną od dołu - u mnie był pusty. Od przodu pompy pod dolną nakrętkę blaszką trzymającą przewód.

    20190209_003627.jpg

    na końcu miękki przewód igielitowy 4mm, żeby w razie łańcucha nic się nie urwało

    Całość według mnie "nie straszy"

    20190208_211116.jpg


    Uwagi:
    Do tego zbiorniczka musiałem zastosować redukcję (łącznik 8-8) między zbiorniczkiem, a zaworem. Na zbiorniczku 10mm, na zaworze 6mm. Kawałek węza 8 udało się naciągnąć na zbiornik, a węża 6mm na redukcję. Reszta planowo.
    Ten zawór zamyka się, gdy śruba regulacyjna jest wykręcona (w pewnej chwili myślałem, że upaliłem kolejny element, bo puszczał bez napięcia, tym bardziej, że w oleju pracuje ciuchutko).
    Przewód hamulcowy doskonale trzyma olej na podciśnieniu, bez dodatkowych dysz, zwężek. Kropla zawieszona w połowie, sobie cierpliwie wisi.

    Póki nie dotrze regulator i dobiorę odpowiednią oporność pokrętła, wszystko czeka. Muszę wuja gugla poprosić, żeby mi wyjaśnił o co cho z potencjometrami dwurzędowymi i może będzie działać

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 6 7 8

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •