Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Temat: Zgasł, nie odpala

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    10
    Skąd
    Zawidów

    Domyślnie Zgasł, nie odpala

    Witam. Dzisiaj po jeździe kiedy już byłem na podwórku po wyłączeniu świateł motocykl zgasł i od tamtej pory nie reaguje na nic. Przy dojeżdżaniu do domu były jeszcze pewne dziwne objawy. Mianowicie obrotomierz zaczął dziwnie pokazywać (7 tys. gdzie miałem może 3-4 i wskazówka dziwnie "falowała"). Drugi objaw to kierunkowskazy szybciej migały a razem z nimi (tylko słabiej) światła mijania. Tak jak już pisałem motocykl zgasł i nie reaguje na nic, nie świecą się kontrolki nie ma dosłownie nic. W motocyklu poprzedni właściciel wymieniał już regulator napięcia (TourMax) ja wymieniłem aku bo poprzedni zdechł (o parametrach jak fabryczny). Przejechałem może 100km nic się nie działo a dzisiaj takie coś Wie ktoś co to może być ?

  2. #2
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,097
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    A co sprawdziłeś do tej pory?
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  3. #3
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    10
    Skąd
    Zawidów

    Domyślnie

    No te przewody przy aku, bezpieczniki w tym miejscu. Według mnie wszystko wygląda ok. Ale od razu mówię dla mnie elektryka to czarna magia... Podpinałem pod prostownik też zero odzewu.
    Ostatnio edytowane przez Kamil111 ; 14 listopad 2017 o 13:47

  4. #4
    Junior Member
    Dołączył
    sie 2015
    Postów
    33
    Motocykl
    XTZ 750 91r
    Skąd
    Łódź

    Domyślnie

    W pierwszej kolejności sprawdź bezpiecznik główny, powinien być przy przekaźniku rozrusznika. Podmień akumulator, nawet na używkę i wtedy prostownik.

  5. #5
    Junior Member
    Dołączył
    sie 2016
    Postów
    30
    Motocykl
    xtz 660 1996
    Skąd
    Tczew

    Domyślnie

    Sprawdź włącznik świateł. Skoro zgasł po zgaszeniu świateł, może tam jest przyczyna.

  6. #6
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    10
    Skąd
    Zawidów

    Domyślnie

    Jutro sprawdzę główny bezpiecznik (powinien być chyba 30A ?). Też właśnie myślałem nad włącznikiem świateł bo bezpośrednio po wył. świateł zgasł. Tylko skąd te wcześniejsze objawy ?

  7. #7
    Junior Member
    Dołączył
    sie 2016
    Postów
    30
    Motocykl
    xtz 660 1996
    Skąd
    Tczew

    Domyślnie

    U mnie jak padł alternator tez moto całkowicie straciło prąd. Tylko objawy były trochę inne. Zaczął bardziej strzelać przy odjęciu gazu( zawsze strzela bo przelot). Dosłownie ogień z tłumika

  8. #8
    Guru Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    1,079
    Motocykl
    xchallange
    Skąd
    warszawska praga

    Domyślnie

    miałem taki objaw gdy wysuwały mi się bezpieczniki. a raczej - zaczynało się rozwalać gniazdo. nie pamiętam tylko czy chodziło to o główny czy o ten drugi.

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    10
    Skąd
    Zawidów

    Domyślnie

    Motocykl odpalony. Uszkodzeniu uległ główny bezpiecznik (stopił się). Był 25A dałem 30A bo taki miałem. Jak na razie wszystko wróciło do normy jednak w dalszym ciągu nie wiem dlaczego go "wywaliło" . Przy akumulatorze wszelkie "dziwnie wyglądające" przewody zaizolowałem. Po odpaleniu obrotomierz również działa, co nie jest oczywiste bo tam chyba nie ma linki. Popracował kilka minut na włączonych światłach nic się nie działo sprawdziłem ten + co jest na nim główny bezpiecznik i przewód był lekko ciepły tak jak i regulator (tak ma być ?). Wydaje mi się że przewód nie powinien się nagrzewać. Odkręciłem również przełącznik od świateł ale wszystko było oki tzn. nie widziałem objawów zwarcia przewody były ok. Tak samo jak i sam przełącznik no i wszystkie światła działają co oznacza że jest sprawny. Zgaśnięcie po wyłączeniu świateł to raczej przypadek.

  10. #10
    Guru Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    1,079
    Motocykl
    xchallange
    Skąd
    warszawska praga

    Domyślnie

    masz gdzieś chujowe połączenie.

    szukaj stopionych kostek, albo jakiś mistrz przed Tobą zrobił jakieś lamerskie połączenie, które teraz robi problem. sprawdź też masy. wszędzie ma być sucho, czysto i ma się dobrze, pewnie łączyć.

    wywal też chwilowo peryferia (jeżeli masz) a potem podlącz je jak człowiek: przekaźniki, oddzielne wiązki, bezpieczniki.

  11. #11
    Member
    Dołączył
    sie 2014
    Postów
    82
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Jarosław

    Domyślnie

    Sprawdź czy nie masz za dużgo ładowania. Max ładowanie to coś koło 14,4, sprawdź przy włączonych i wyłączonych światłach i różnych obrotach. Może regulator już nie daje rady, sprawdź też odrazu kostki i kable przy regulatorze

  12. #12
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2014
    Postów
    29
    Motocykl
    xtz750
    Skąd
    Jasło

    Domyślnie

    Z XTZ nie mam doświadczenia ale w AT regulator się grzeje /rozwiązałem to kiedyś poprzez doklejenie na paście termicznej radiatorów z kompa - skutecznie pomagało/. Generalnie pomysł na mocniejszy bezpiecznik to totalna LIPA więc szukaj przyczyn i załóż jak najszybciej taki jaki przewidziała fabryka. Koledzy wyżej napisali: masa, sam regulator, akumulator, wszystkie połączenia, rzeźby w gównie wykonane przez poprzednich artystów, kostki połączeń, peryferia, itp. POWODZENIA

  13. #13
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,097
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Regulator ma sie grzać. Taka jego rola. Dokładnie oczyść plus i masę i podłącz do aku. Mase z reglera tez daj prosto na aku. Chyba ze sie chcesz je..ac z przekaźnikami to juz inna i długa droga. Powodzenia.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  14. #14
    Guru Member Avatar piotr13
    Dołączył
    lut 2010
    Postów
    1,285
    Motocykl
    xtz 660 xj 900 S
    Skąd
    kościan

    Domyślnie

    Regulator nadmiar prądu "przerabia" na ciepło i stąd się mniej lub bardziej grzeje. Akurat dodanie radiatora to dobry pomysł. Coś ten nadmiar ciepła musi odebrać. W 660'tce gdzie regler jest pod czachą i cały czas ma wiatr nie ma takich problemów z reguły. Co do przyczyn to sprawdź bezpieczniki i kostki a później to już trzeba miernik i mierzyć poszczególne obwody.
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

  15. #15
    Member Avatar radar
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    199
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Olsztyn

    Domyślnie

    .... obrotomierz na max, miganie świateł w takt kierunkowskazów, palenie bezpiecznika, ....... -mi to wygląda na ewidentny brak masy lub zaśniedziałe połączenia (-) w kostkach (czytaj duża rezystancja styków).
    Weź miernik z zakresem OHM, jedną końcówkę miernika podłącz do (-) aku, drugą końcówką leć po kolei po wszystkich kostkach i badaj ohmy na czarnych przewodach. Na ostatniej (najdalej od aku) kostce zmierzony opór nie powinien być większy niż 0...10 ohm. Większe rezystancje świadczą o złym stanie styków.
    Stawiam na czarny przewód w kostce od panelu licznika.
    Potem, dodatkowo zrób pomiar między plusem, a brązowym kablem we wszystkich kostkach.
    Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez radar ; 15 listopad 2017 o 20:24

  16. #16
    Member
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    56
    Motocykl
    Komar 1975, xtz 750 1990
    Skąd
    Otwock

    Domyślnie

    Sprawdź też podłączenie regulatora. Może już się "kończy" kostka połączeniowa.

  17. #17
    Member Avatar radar
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    199
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Olsztyn

    Domyślnie

    Kamil111 - i co? Ogarnąłeś tą awarię?, co było?

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •