Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: hamulec reglacja

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2018
    Postów
    23
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Brzeg

    Domyślnie hamulec reglacja

    witam
    mam problem z chamulcem noznym , a mianowicie z regulacj, jest tak maly skok pedau chamulca ze nie uruchamia sie czujnik swiata stop, niby jest jakby regulacja przy toczku przy pedale jakby regulacja ale nic tam nie moge ustawic
    pozdrawiam

  2. #2
    Guru Member Avatar Prince
    Dołączył
    wrz 2012
    Postów
    1,065
    Motocykl
    XTZ660 92r XR650R
    Skąd
    Kraków <-> Warszawa

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lippek2505 Zobacz post
    witam
    mam problem z chamulcem noznym , a mianowicie z regulacj, jest tak maly skok pedau chamulca ze nie uruchamia sie czujnik swiata stop, niby jest jakby regulacja przy toczku przy pedale jakby regulacja ale nic tam nie moge ustawic
    pozdrawiam
    Czuję sie uzdrowiony. A teraz napisz w jakim motocyklu. Jakoś tak się przyjęło w tym kraju, że "hamulec" piszemy przez samo "h".

  3. #3
    Guru Member Avatar Beniamin
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    1,039
    Motocykl
    SHDS ST 750
    Skąd
    Frombork/Braniewo

    Domyślnie

    Czujnik światła stopu ma swoją regulację.
    "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

  4. #4
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2018
    Postów
    23
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Brzeg

    Domyślnie

    Cytat Napisał Prince Zobacz post
    Czuję sie uzdrowiony. A teraz napisz w jakim motocyklu. Jakoś tak się przyjęło w tym kraju, że "hamulec" piszemy przez samo "h".
    Sorki w temacie dobrze napisałem heh wiedziałem ze mi się za błędy oberwie... Pisałem w Anglii na kompie szybko i jakoś tak wyszło... Xtz 750 ST
    HAMULEC DZIAŁA dobrze ale jest tak mały skok pedału ze czujnik jest bez ruchu

  5. #5
    Senior Member Avatar qba
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    251
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Warszawa

    Domyślnie

    a czy jak ręką złapiesz za końcówkę czujnika to zapala się lampa z tyłu?
    Jak to działa, to możesz dać krótszą sprężynę, albo ten czujnik wkręcić do góry - trzeba kręcić taką nakrętką plastikową, jeśli dobrze pamiętam.

  6. #6
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2018
    Postów
    23
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Brzeg

    Domyślnie

    Tak czujnik działa ale brakuje dużo do tego by go pedał wł.

  7. #7
    Guru Member Avatar Prince
    Dołączył
    wrz 2012
    Postów
    1,065
    Motocykl
    XTZ660 92r XR650R
    Skąd
    Kraków <-> Warszawa

    Domyślnie

    Ale nie lepiej dać zdjęcie?

  8. #8
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2018
    Postów
    23
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Brzeg

    Domyślnie

    Lepiej ale teraz przebywam w UK a moto w PL wiec nie mam jak jak wrócę wystawie
    A jaki powinien być skok pedału hamulca u mnie jest bardzo mały w miejscu gdzie sprężyna po naciśnięciu ok 5 mm

  9. #9
    Member
    Dołączył
    sie 2015
    Postów
    71
    Motocykl
    XTZ 750 91r
    Skąd
    Łódź

    Domyślnie

    Mam to samo u mnie. Z tego co wykminiłem to przyczyna leży również w luzach na pedale hamulca. Skok elementu do którego przymocowane jest cięgno/sprężyna idąca do czujnika stopu jest niewielki, gdy pojawi się luz w miejscu osiowania/łożyskowania dźwigni hamulca skok jeszcze bardziej maleje. Ja trochę pokombinowałem z długością sprężynki i stop zapala mi się przy mocnym naciśnięciu dźwigni hamulca. Gdy np ręką mocno podciągnę dźwignię do góry również zapala się stop.
    Zaraz jak nabyłem Teresę to stop żył swoim życiem i sam zapalał się i gasł podczas jazdy. Docelowo chcę to nieco rozwiercić i zastosować tuleję.

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2018
    Postów
    23
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Brzeg

    Domyślnie

    Wnioskuje iz trzeba tak ustawić , dobrać dł sprężyny żeby czujnik działał na granicy

  11. #11
    Member Avatar Seb
    Dołączył
    sie 2014
    Postów
    199
    Motocykl
    XTZ660
    Skąd
    GD

    Domyślnie

    A jak sam hamulec? Wiem że działa, ale może to też trochę kwestia lekko nawet zapieczonych prowadnic? Ja bym to rozebrał całe, poczyścił, przesmarował, złożył, wymienił płyn jeśli nie pamiętasz kiedy zmieniałeś, odpowietrrzył, rozebrał czujnik, wyczyścił, złożył wsio do kupy i dopiero potem wyregulował

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •