Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: [Xtz750] czasami kuleje na niższych obrotach

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie [Xtz750] czasami kuleje na niższych obrotach

    Witam. Zacznę od poczatku. Kupiłem 3 miesiące temu xtz 750 z 1992r. Jedyna rzecz jaka była do zrobienia to pompka paliwa z której trochę ciekło paliwo. Ktoś poradził mi uszczelnić delikatnie silikonem odpornym na benzynę i tak zrobiłem. Kilka dni pojeździłem było dobrze, ale postała 2 tyg i był problem z odpaleniem. Motor odpalił na 1 cylinder i tak chodził czekałem aż 2 zalapie ale nic. Zmieniłem prawą świece i odrazu załapał na 2 gary. Długo nie pochodził. Świece nowe dwa komplety filtry powietrza wymieniłem i dalej nic więc zdjalem gaźnik wyczyściłem wszystko było ok w środku czysto, po za jednym. Okazało się że sylikon się rozpuścił i syf poszedł na gaźniki lecz zatrzymał się na filtrze takiej siateczce przy wejściu wężyka paliwa. Usunąłem syf z filtra i cały sylikon z pompki i dałem nowe wężyki. Wszystko złożyłem zrobiłem synchro ustawiłem mieszankę i cyk motor ładnie równo chodzil nawet na obrotach 1400 nie kulal wcześniej miał ustawione 1600 i jeszcze czasami pryknał na wolnych. Po tygodniu stała się dziwna rzecz że dławił mi się na niskich obrotach tak do 3tys może 3.5 tys potem nagle załapał i ogień. Wróciłem do domu stała prędkością na spokojnie i problem znikł. Niestety pojawił się znów i teraz coraz częściej. Szukalem zależności kiedy to się dzieje i jak jeżdżę po ulicy to długo mogę jeździć i jest ok, ale jak wjadę na drogę polną gdzie są wertepy i trochę go przymule tzn tak z czwórki z okolic tych obrotów do 3.5 tys dodam gazu to zaraz pojawia się problem. Dodam jeszcze że nic nie daje przegonienie na wyższych obrotach (jak zacznie sie problem to na wysokich nie szarpie ale ma jakby 15koni mniej) dwa razy przy osłuchiwaniu motoru był strzał jakby w gaźnik później w tłumik i Moto jak nowe.

    Pytanie gdzie szukać przyczyny. Czy w gaźnikach? Czy to może być przez zalewanie komor pływakowych?
    Czy to jednak zawory?
    A może coś z elektryką ? Tylko co zbadać przekaźnik cewkę? Co może być za to odpowiedzialne? Proszę o pomoc.

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez Perez ; 09 lipiec 2018 o 20:40

  2. #2
    Senior Member Avatar qba
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    262
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Warszawa

    Domyślnie

    może to jednak pompa - zobacz, czy problem znika przy pełnym baku

  3. #3
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie

    Pompka nieszczęsną no dobrze a powiedz mi czy możliwe żeby nie podawała jak trzeba na niskich a na wysokich już tak

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

  4. #4
    Junior Member Avatar MarcinKiras
    Dołączył
    sty 2018
    Postów
    18
    Motocykl
    Xtz750,Jawa 175 59r,Jawa350DeLux 82
    Skąd
    Krasnystaw

    Domyślnie

    Jeszcze raz gaziory do czyszczenia sylikon prawdopodobnie przycina zaworki i zalewa komory plywakowe,u mnie bylo podobnie po czyszczeniu jakiś czas ok do puki nie zjechalem z aswaltu troge potelepalo motorem i syf(sylikon)gdzieś tam jeszcze się znalazł i zapchal.

    PS,jeśli chodzi o pompke to w NMR Lublin znalazł mi pompke z jakiegos KTMa,parametry takie same budowa i wygląd bardzo podobne cena 360zł.
    Ostatnio edytowane przez MarcinKiras ; 10 lipiec 2018 o 18:19

  5. #5
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie

    Wielkie dzięki gaźniki do czyszczenia oby pomogło

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

  6. #6
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie

    360 za nówkę ?

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

  7. #7
    Junior Member Avatar MarcinKiras
    Dołączył
    sty 2018
    Postów
    18
    Motocykl
    Xtz750,Jawa 175 59r,Jawa350DeLux 82
    Skąd
    Krasnystaw

    Domyślnie

    Cytat Napisał Perez Zobacz post
    360 za nówkę ?

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
    Tak za nową pompe paliwa 360zł,jeszcze jej nie kupiłem bo nie była mi potrzebna ale chyba sie skuszę w najbliższym czasie i sprawdzę jak to będzie działać.

  8. #8
    Senior Member Avatar qba
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    262
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Warszawa

    Domyślnie

    pompka może jest stara i nie domaga - powinno być tym bardziej to widać, im mniej paliwa zostało.
    Tu jest zamiennik dobry: http://shop.rhcc.pl/pl/podcisnieniow...i-df52-82.html

  9. #9
    Member Avatar vcx
    Dołączył
    paź 2013
    Postów
    159
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750 Super Tenere
    Skąd
    Bełchatów

    Domyślnie

    Może to być bez sensu i proszę o wyrozumiałość. (Chce tylko pomóc )
    Ostatnio miałem tak, że kończyło mi się pawilon i musiałem przekręcić na rezerwę i niestety z pośpiechu w obu kranikach dosłownie o milimetr nie odkręciłem do końca. W ogóle nie szedł, miałem wrażenie że jadę na jednym cylindrze. Pierwsza myśl "kuźwa! Gaźniki do roboty". Przyjrzałem się, dopatrzyłem i odkręciłem do końca i jest wszystko ok. To było naprawdę nie znaczące nieodkręcenie.
    P.S. przypomniałeś mi żebym spojrzał w kroniki póki zbiornik na wierzchu

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie

    Witam. Wczoraj miałem czas i wziąłem się do roboty. Jestem już po 100km jazdy i dolegliwości ustapily. Wykonałem kilka zabiegów takich jak:

    -Czyszczenie gaźników (chociaż względnie było czysto)
    -minimalnie poziom paliwa w komorach pływakowych był wyżej niż ta kreska więc przygialem ta blaszkę zeby był niższy poziom ale naprawdę minimalnie.
    -iglice poszły na sam dół ( były na środku)
    - wężyk od podciśnienia co idzie do pompki paliwa przełożyłem na lewy dolot (jakby teraz podciśnienie było większe choć nie wiem dlaczego ale już ktoś pisał że miał podobnie
    -bak miał być czyszczony jednak odkręciłem kraniki i na tych siateczkach bylo bardzo czysto i były szczelne więc zakręciłem spowrotem.

    -pompki nie dotykałem w ogóle lecz bak zalany do pełna może się okazać że za następne 100 km jak poziom spadnie problem wróci, dam znać wtedy lecz wiadome będzie że to 100 procent pompka.

    Jeszcze chciałem zapytać czy też tak macie, chodzi mi o obrotomierz. Ogólnie widziałem że 100km/h na 2 biegu wyciągają na YouTube. Ale tam jedni mają już przy 8tys obrotów odcinki. Jeden miał 9tys chyba koło 100km/h. Odrazu mówię że nie jestem jakiś co piłuje nie wiadomo ile moto ale u mnie przy 90km/h na drugim biegu obrotomierz jest zamknięty czyli 10tys. Mimo to dzisiaj dla testu sprawdziłem że od 90km/h na pełnej mocy przyspiesza do 105km/h. Tak samo przy 130 już mam czerwone pole(8tys) przy 160 zamknięty obrotomierz a ciągnie dalej normalnie do 190. Kraj pochodzenia Szwajcaria ale aktualnie wiadomo 51kw. Czy to może mieć związek z tym że kiedyś była to dławiona wersja czy obrotomierz jakiś lichy. Może ktoś coś powiedzieć na ten temat ?

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

  11. #11
    Member
    Dołączył
    sie 2014
    Postów
    126
    Motocykl
    XTZ 750
    Skąd
    Jarosław

    Domyślnie

    Z tego co pamiętam to poziom paliwa w komorach pływakowych ma być 5.2 do 6.2 mm powyżej tej kreski. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi bo pisze z pamięci.

  12. #12
    Member
    Dołączył
    kwi 2012
    Postów
    60
    Motocykl
    XTZ 750 '90 3LD
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Witam,
    odnośnie tych prędkości obrotowych.
    Przełożenie masz normalne tzn 16 zębów z przodu i 46 z tyłu?
    Bo jeżeli tak to jakieś dziwne rzeczy ci ten obrotomierz pokazuje.

  13. #13
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2018
    Postów
    6
    Skąd
    Lubiesz

    Domyślnie

    Cytat Napisał robek_ck Zobacz post
    Witam,
    odnośnie tych prędkości obrotowych.
    Przełożenie masz normalne tzn 16 zębów z przodu i 46 z tyłu?
    Bo jeżeli tak to jakieś dziwne rzeczy ci ten obrotomierz pokazuje.
    Tak przełożenie normalne. Też mi się wydaje że dziwne a wiesz moze jak on działa ? Bo na linkę to chyba nie jest

    Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka

  14. #14
    Senior Member
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    559
    Motocykl
    XTZ 850 ST '95, Toffik z sercem 250
    Skąd
    Warszawa/Zamość
    GG
    GG: 2719288

    Domyślnie

    Sygnał do obrotomierza wychodzi z modułu zapłonowego.
    Takie objawy mogły by sugerować jakąś awarię modułu właśnie.
    Podmień go na sprawny i sprawdź, czy objawy znikną.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •