Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Temat: Problem z dławieniem się

  1. #1
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie Problem z dławieniem się

    Witam kolegów , mam problem z gaźnikami w st , problem pojawił się nagle , po pełnym seriwsie gaźników , wszystko hulało aż miło , po przejechaniu około 200 km motocykl zaczął się dusić w granicy około 2 tys obrotów , zostało wszytko jeszcze raz ustawione tak jak ma być ale niestety nic już to nie poprawiło , zostały teraz wymienione króćce ssące nowe membrany ,synchronizacja ,i jeszcze w trakcie pierwszego serwisu kompletny zestaw naprawczy gaźników tj, dysze plus uszczelki . teraz co zauważyłem że podczas dodawanie gazu na biegu jałowym bez airboxa jest widzialna lekka mgiełka paliwa z obu gaźników . St podczas jazdy w granicach 2-3 tys obrotów zaczyna się dusić prychać , po wyżej tych obrotów wszystko jest ok , i tak tez się dzieje na biegu jałowym jak trzymam obroty w granicy 2-3 tys i gdy dodam gazu moto na chwile się przydusi / Bardzo wasz proszę o jakieś porady bądź sugestie co jeszcze można zrobi i cieszyć się z dalszej jazdy , pozdrawiam

  2. #2
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,485
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Jakie dysze zostały zmienione? Iglice i główne rurki emulsyjne też zmieniłeś?
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  3. #3
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    Dysze wszystkie zostały wymienione wraz z iglicami i rurkami , i po wymianie tego wszystkiego , nie było żadnego problemu przez około 200 km

  4. #4
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,485
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    No to jeszcze raz wszystko na stół, może jakiś syf się pojawił i przypchał.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  5. #5
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    gaźniki wyczyszczone i ustawione po raz kolejny , niczego się nie dopatrzyłem , ale jedno co zauważyłem to po odpalenia motocykla bez filtrów powietrza (filtry mam nowe) motocykl pracował tak jak powinien , nie dławił się . Ale po rozgrzaniu go i założeniu airboxa zaczął się znowu dusić i teraz sam nie wiem , czy to przez nagrzanie , czy przez filtry powietrza , niestety nie mogłem już drugi raz sprawdzić jak chodzi bez filtrów powietrza , jedna rzecz która mi się rzuciła w oczy to pęknięte gumki przy zaworkach od ssania , te które dociskają korpusu gaźnika , i pytanie takie co może w dalszym ciągu być tego powodem . Pozdrawiam

  6. #6
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,485
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Ale musisz ustawić wszystko z założonym airboxem, no i sprawdź czy ssanie się cofa do końca.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  7. #7
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    tak też zrobię , ale dopiero w sobotę .

  8. #8
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2018
    Postów
    28
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    Miałem dokładnie tak samo. Po rozgrzaniu kichał i prychał przy przyśpieszaniu w ok. 2-3 tys. obr. U mnie skorodowane były połączenia cewki z przewodem WN. Założyłem cewkę używkę od TDM + nowe kable BERU i problem się rozwiązał.

  9. #9
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    315
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Aby sprawdzić korozję w obwodzie WN wystarczy zmierzyć oporność pomiędzy fajkami. Mój pomiar. Powinna mieścić się w granicach 30-40 kOhm. Service manual podaje oporności dla fajek i cewki. Jeśli oporność jest ok, to powodem może być sama cewka. Uszkodzone cewki często mają tak, że na zimno działają prawidłowo, na gorąco pojawiają się problemy. Najszybciej to sprawdzić przez podmianę.
    Ostatnio edytowane przez Lis ; 18 kwiecień 2019 o 21:55

  10. #10
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    Zmierzyłem oporność cewki tak jak kolego napisał i wychodzi na to ze winna jest cewka , miernik pokazał 15 kohm 57620683_421294348435852_5942016000508559360_n.jpg czyli co szukać nowej cewki ?
    Ostatnio edytowane przez Slacok ; 20 kwiecień 2019 o 10:45

  11. #11
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2018
    Postów
    28
    Skąd
    Kraków

    Domyślnie

    To jeszcze wyciągnij cewkę, a z niej przewody. To może Cię utwierdzić w jej winie

  12. #12
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    315
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Jeśli 15 kOhm dla samej cewki (obwód WN) to wynik prawidłowy.
    Sprawdź, czy tak mierzyłeś:
    OP_Cap.jpg OP_PrimCoil.jpg OP_SecCoil.jpg

    Z fajkami 30-40 kOhm, bez fajek i kabli WN 12-18 kOHm.

  13. #13
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    mierzyłem bez fajek i z kablami

  14. #14
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    315
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Czyli nie masz korozji na kablach. Pomiar mieści się między 12-18 kOhm - zdj. 3. Sprawdź jeszcze fajki (zdj. 1) i całość dla pewności. Jeśli to elektryka to na goraco może być winna cewka. Uszkodzenia cewki najcześciej objawiają się na dwa sposoby:
    - totalnie uszkodzona (zupełny brak iskry), co rozumiem wykluczyłeś,
    - na gorąco szwankuje (wypadające zapłony, charakter nieregularny), co podejrzewam.
    Najprościej byłoby ją podmienić na pewną.

  15. #15
    Member Avatar Slacok
    Dołączył
    maj 2013
    Postów
    58
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660--- Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Nysa

    Domyślnie

    Wszystko dis pomierzyłem , wykluczyłem cewkę kable fajki , wszystko trzyma parametry , podmieniłem cewkę na inna , dalej dzieje się to samo , moto na zimnym zachowuje się jak powinno , natomiast już po rozgrzaniu zaczyna się przyduszać przy dodawaniu gazu

  16. #16
    Senior Member Avatar Pablo1972
    Dołączył
    wrz 2013
    Postów
    488
    Motocykl
    XTZ 850
    Skąd
    Łódź

    Domyślnie

    Wróć do układu zasilania, skoro po ingerencji w gaźniki zacząłeś mieć problemy to tu szukaj problemów. Gdybys był przejazdem przez Zgierz postarałbym się Cie umówić na porządna regulację. książka książką, ale dobry fachowiec ustawi lepiej na ucho/oko. Testowałem to na 4 gaźnikowcach, na zegarach bajka, a w ruchu kiepsko, na zegarach róźnie eksploatacja super.

  17. #17
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    315
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Tak, jeśli wykluczyłeś elektrykę to tylko zasilanie.

  18. #18
    Junior Member
    Dołączył
    lis 2016
    Postów
    49
    Skąd
    Opole

    Domyślnie

    Podepnę się pod temat, gdyż też walczę z nierówną pracą i szarpaniem silnika. Problem nasilił się wyraźnie po przekładce silnika na 850. Główni podejrzani to gaźniki, po rozebraniu pierwsze co zauważyłem to że, coś w niedalekiej przeszłości było robione bo gaźniki były bardzo czyste, ale i założone były różne membrany, jedna była wyraźnie mniejsza i słabo bardzo nachodziła na miejsce, podejrzewam, że mogła być nieszczelna przez to motocykl nierówno pracował. Druga obserwacja to, że jedna z dysz jest dziwnie głęboko wciśnięta, o ile się nie mylę to jest dysza główna. Rozmiar się zgadza ale czy to, że tak głęboko jest wciśnięta może jakoś wpływać na pracę silnika ?
    IMG-20190504-WA0000.jpg

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •