Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Temat: Wskaźnik temperatury nie działa

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    22
    Skąd
    Tomaszow maz

    Domyślnie Wskaźnik temperatury nie działa

    Witajcie. Mam mały problem wynikający z mojej małej wiedzy na temat XTZ 750.
    Mianowicie wskaźnik temperatury w moim motórze po włączeniu zapłonu unosi się do pozycji ( nazwijmy ją ) zero, natomiast później tzn. w czasie jazdy nie podnosi się już nawet o milimetr czyli nie pokazuje temperatury silnika ( a raczej płynu chłodzącego).
    Teraz moje pytanie:
    1. gdzie znajduje się czujnik temperatury w Super Tenere??
    2. jakieś inne propozycje pomysły na temat tej usterki??

    Z góry dziękuje za pomoc.

  2. #2
    Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    2,736
    Motocykl
    R1100GS, 990
    Skąd
    Józefów

    Domyślnie

    Czujnik znajduje się pod przednią lewą owiewką, w obudowie termostatu (obok korka wlewu), są tam dwa czujniki - większy i mniejszy. O ile dobrze pamiętam większy (z 2 kablami) odpowiada za załączanie się wentylatora a mniejszy (z jednym) za pomiar temperatury. Spotkałem się z przypadkami, gdy czujniki temp. padały w ST, więc jest to dosyć prawdopodobna diagnoza.

    pzdr, Adam

  3. #3
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    22
    Skąd
    Tomaszow maz

    Domyślnie

    Dzięki za informacje. Zadam jeszcze jedno pytanie gdzie i za ile można kupić te czujniki albo jakieś znane zamienniki może??

  4. #4
    Guru Member Avatar piotr13
    Dołączył
    lut 2010
    Postów
    1,488
    Motocykl
    xtz 660 xj 900 S
    Skąd
    kościan

    Domyślnie

    Podobno od Tico pasuje

  5. #5
    Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    2,736
    Motocykl
    R1100GS, 990
    Skąd
    Józefów

    Domyślnie

    Od Tico to jeśli już to termostat, o czujnikach nie słyszałem.
    Co do samych czujników to temat niszowy, więc albo ASO albo latanie po motoryzacyjnych i szukanie/dobieranie bez gwarancji sukcesu.

  6. #6
    Pan Śliwka,
    Producent "Śliwki Remiszewskiej"
    Avatar giani
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    862
    Motocykl
    xtz 750 92r.
    Skąd
    Remiszew/Łódź
    GG
    GG: 5430740

    Domyślnie

    No też mam ten sam problem cholera :/
    Jak uda Ci się namierzy jakiś zamiennik to daj znać.
    Pozdro Giani
    ...tylko silnych los obdarza hojnie...

  7. #7
    Guru Member Avatar LukaSS
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    3,382
    Motocykl
    XTZ 800 ST '91
    Skąd
    Biała Podl./Warszawa

    Domyślnie

    .ebać czujnik, bez niego też można dzidować
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

  8. #8
    Pan Śliwka,
    Producent "Śliwki Remiszewskiej"
    Avatar giani
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    862
    Motocykl
    xtz 750 92r.
    Skąd
    Remiszew/Łódź
    GG
    GG: 5430740

    Domyślnie

    Też prawda ważne żeby wentylator się załączał
    Jak wentylator chodzi to dzidowaniu nic nie szkodzi
    Pozdro Giani
    ...tylko silnych los obdarza hojnie...

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    38
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Mam ten sam problem. Nie działa czujnik temperatury. ............gdzie można nabyć takowy czujnik , bo w katalogu Yamahy widziałem że występuje jedynie z obudową termostatu.

    Ps. Jak sprawdzić czy działa wentylator ?

  10. #10
    Guru Member Avatar Prince
    Dołączył
    wrz 2012
    Postów
    1,196
    Motocykl
    XTZ660 92r XR650R
    Skąd
    Kraków <-> Warszawa

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lucjan Zobacz post
    Ps. Jak sprawdzić czy działa wentylator ?
    Podłączyć do aku?

  11. #11
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    38
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Cytat Napisał Prince Zobacz post
    Podłączyć do aku?
    to tak , pytanie czy działa przełącznik i załącza wentylator

  12. #12
    Guru Member Avatar piotr13
    Dołączył
    lut 2010
    Postów
    1,488
    Motocykl
    xtz 660 xj 900 S
    Skąd
    kościan

    Domyślnie

    Jeżeli podłączysz bezpośrednio do aku i będzie się kręciło znaczy wiatrak dobry. Wtedy masz do sprawdzenia czujnik termiczny, kable i bezpiecznik jeżeli występuje.
    Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...

  13. #13
    Junior Member
    Dołączył
    paź 2016
    Postów
    35
    Skąd
    Rzeszów

    Domyślnie

    Słaba masa. Sprawdź multi i wyczyść oczko na kablu. Ma działać

  14. #14
    Member Avatar Floydoo
    Dołączył
    cze 2012
    Postów
    102
    Motocykl
    SUPER TENERE XT1200Z, XT750
    Skąd
    Bieszczady, Floydowe Schronisko Motocyklowe.

    Domyślnie

    Ten motocykl tak już ma, ze sie wskaznikowo nie nagrzewa. Odpal moto na postoju, zostaw niech pochodzi z 10 minut i zobaczysz ze sie wskazówka ruszy a i wntylator włączy. Też miałem takiego stracha jak xtz kupiłem, a za dwa lata jazdy tylko w czerwcu gdy upały byly po 36 stopni na powrocie z Ustki wskazówka sie podniosła. To moto tak ma. ��
    Fajnie jest miec XT1200 ale jeszcze fajniej jest posiadac XTZ750 i XT1200 Hidden Content Hidden Content Hidden Content

  15. #15
    Member Avatar vcx
    Dołączył
    paź 2013
    Postów
    168
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750 Super Tenere
    Skąd
    Bełchatów

    Domyślnie

    Mi nie działa od kąd mam ST, czyszczenie itp nic nie daje, orientowalem się w sklepie to dostępny tylko oryginał za 180 zł (dwa lata temu) więc odpuściłem temet. Wentylator mi się załącza więc się nie przejmuje. Jak znajdę jakieś info na forum z czego może pasował to będę działać ��

  16. #16
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    38
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Też mi się nie widzi że tylko oryginał. Zakładam że jeszcze do czegoś ten czujnik był montowany .........więc istnieje zamiennik.

  17. #17
    Junior Member
    Dołączył
    paź 2016
    Postów
    35
    Skąd
    Rzeszów

    Domyślnie

    Może faktycznie macie walnięte czujniki, ale warto jeszcze rozebrać obudowe termostatu i wyczyścić. U mnie po zakupie teresy, też wskaźnik nie działał, tylko podnosił się lekko po włączeniu zapłonu. Kupiłem nowy czujnik i lipa. Czasami jak mocno zagrzałem moto to wskazówka troszkę się podnosiła. Dopiero za radą kumpla, który miał ten sam problem po wyczyszczeniu wszystkich styków wskaźnik zaczą płynnie działać. Tam musi być dobry styk!

  18. #18
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    xtz 750, wcześniej: xl600v, WSK 175 M21W2S1 Sport, Romet Ogar 205
    Skąd
    W-wa

    Domyślnie

    Też miałem ten problem, czyszczenie styków niewiele pomogło. Na jakimś zagranicznym forum znalazłem poradę, której zastosowanie ożywiło czujnik temperatury (pociągnięcie masy bezpośrednio od obudowy czujnika)...Tak wiem, że to druciarstwo, ale działa
    IMG_20190425_110956.jpg;

  19. #19
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    315
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Że tak zapytam, masz masę do obudowy termostatu?
    IMG_20190406_162942.jpg

  20. #20
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    xtz 750, wcześniej: xl600v, WSK 175 M21W2S1 Sport, Romet Ogar 205
    Skąd
    W-wa

    Domyślnie

    Tak mam. Termostat i wentylator działały zawsze; tak jak napisałem czyszczenie styków (wszystkich po drodze) niewiele pomogło na poprawę działania wskaźnika temperatury, dopiero to co jest na zdjęciu ruszyło wskazówkę - też tego do końca nie rozumiem..

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •