Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: Stopiona izolacja przewodu

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    XTZ750
    Skąd
    Warszawa / LLU

    Domyślnie Stopiona izolacja przewodu

    Pany,
    Zdjąłem siedzenie i zauważyłem stopioną izolacje wiązki elektrycznej. Rozbebeszyłem ją, i ujrzałem przewód koloru brązowego idący od punktu w którym łączy się kilka czarnych przewodów w okolicy konektorów cewki zapłonowej do tyłu motocykla w okolice (już wyrzuconych) kostek regulatora. Niestety po zdjęciu starego oplotu wiązki nie znalazłem drugiego punktu do którego biegł ten przewód.. Dodam że izolacja była stopiona na jego całej długości, więc musiało być tam nieźle ciepło Schematy w serwisówce nie są zbyt czytelne w kwestii kolorów przewodów, może ktoś wie dokąd prowadził ten przewód?? Chciałbym go wymienić na nowy ale nie wiem gdzie ma być podłączony.
    Po tym jak go wyciąłem nie zmieniło się nic, tzn wszystko działa jak wcześniej. No może trochę później łapie napięcie ładowania 14,4V (przed wycięciem wystarczyło lekko ruszyć manetką i już było 14,4; teraz widzę na woltomierzu jak rośnie wraz ze zwiększaniem obrotów). Kolor brązowy wskazuje że może to byc masa, ale pewny nie jestem...

  2. #2
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,656
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Pewnie dodatkowa masa na regler od akumulatora.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  3. #3
    Guru Member Avatar Beniamin
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    1,070
    Motocykl
    SHDS ST 750
    Skąd
    Frombork/Braniewo

    Domyślnie

    Ten brązowy to jakiś sygnałowy był do sterowania napięciem regulatora, u mnie jest na nim prąd po włączeniu stacyjki. ( wykorzystałem go do olejarki jako +)
    "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

  4. #4
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    614
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Brązowy to + 12V po stacyjce!!! Główne zasilanie wszystkiego. Do stacyjki dochodzi czerowny +12V, a wychodzi brązowy. To na schemacie masz.
    Jeśli miałeś brązowy do regulatora napięcia (RN) to powinien być podłączony. Tego połączenia do RN nie ma na żadnym ze schematów, które wpadły mi w ręce. Ponieważ "separowałem" RN od głównej wiązki motocykla podłączyłem brązowy do kostki bezpośrednio pod bakiem.

  5. #5
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    XTZ750
    Skąd
    Warszawa / LLU

    Domyślnie

    schemat.jpg
    Dzięki za odzew:-)
    Przejrzałem schematy które posiadam i wychodzi że do tyłu idzie tylko brązowy przewód do przełącznika świateł stopu tylnego hamulca.. Regulator dostaje stały plus z akumulatora, nie widzę miejsca gdzie mógłbym podłączyć ten brązowy przewód
    Zostaje jeszcze przewód koloru "czekoladowego" do tylnego lewego kierunkowskazu, ale kierunkowskaz świeci normalnie.
    Najlepsze jest to, że po wycięciu stopionego przewodu wszystko działa( światła, kierunkowskazy itd), tylko ładowanie później wstaje na 14,4V
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to za przewód?

    AAA i wiązka nie wyglądała na grzebaną, naklejki 3LD, oplot z takiej jakby taśmy izolacyjnej więc chyba OK -> przynajmniej takie same widziałem w necie.Niemożliwe żeby ten przewód był niepotrzebny

  6. #6
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    614
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Jaki masz RN?
    Jeśli masz ten:
    IMG_20190329_184028.jpg

    to ma brązowy kabel. Pozostałe nie mają. Np. "nowego i starego" typu opisane TU.

    Brazowy kabel z kostki pod bakiem idzie główną wiązką do tej kostki:
    IMG_20190329_195546.jpg

    Ale w głównej wiązce kabli nad akumulatorem (do tej samej kostki) idą trzy kable fazowe. Może one są problemem?

  7. #7
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    XTZ750
    Skąd
    Warszawa / LLU

    Domyślnie

    Sprawa się wyjasniła - ten brązowy kabel okazał się być dodatkową masą. Położyłem nowy odcinek, kablem 6mm i problem zniknął Dzięki za podpowiedzi

  8. #8
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,656
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Mówiłem,
    tak się robi żeby zwiększyć ładowanie, sprawdź teraz jakie jest ładowanie na długich światłach przy 4 tys obr.
    Pewnie koło 13.4 a bez tej masy 12.8.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    XTZ750
    Skąd
    Warszawa / LLU

    Domyślnie

    Hej!
    Niestety po zimie problem powrócił.. Ładowanie około 14,5 przy 2000obr/min a potem wraz ze wzrostem obrotów spada aż do 12,7V. Kostka regulatora wywalona, dzis przejrzalem kostkę z alternatora przy akumulatorze i też wygląda dobrze (docelowo też ją usunę). Cewki alternatora mają po około 0,5Ω więc też chyba dobrze.
    Regulator mam taki - wg Google to regulator z TDM
    20200318_192951.jpg 20200318_193003.jpg

    Czarny przewód z regulatora mam podłączony do masy, i zgodnie ze schematem TDM tak powinno być, ale być może ma tam być + po stacyjce?
    Mam jeszcze pomysł że może akumulator który był trochę "wygotowany" może powodować takie wariackie wskazania ale z drugiej strony przecież on działa jak bufor w obwodzie i nie powinien mieć wpływu na napięcie ładowania.
    Wszystko wygląda dobrze, a sprzęt nie gra tak jak powinien. Nie wiem czego się jeszcze uczepić... Ktoś ma jakieś pomysły?

  10. #10
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    614
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Cytat Napisał marian6666 Zobacz post
    Czarny przewód z regulatora mam podłączony do masy, i zgodnie ze schematem TDM tak powinno być, ale być może ma tam być + po stacyjce?
    Czarny do masy. Sprawdź połączenie masy. Podpiąłem czarny z RN bezpośrenio do bieguna ujemnego akumulatora.
    Pisałem już, że plus po stacyjce (brązowy) ma być do brązowego z RN - on monituje napięcie i dosterowuje pracę RN.
    Może też być brązowy RN z czerownym, wtedy to dosterowanie nie działa. Na pewno nie powinien być z czarnym.
    Ostatnio edytowane przez Lis ; 18 marzec 2020 o 21:17

  11. #11
    Senior Member
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    588
    Motocykl
    XTZ 850 ST '95, Toffik z sercem 250
    Skąd
    Warszawa/Zamość
    GG
    GG: 2719288

    Domyślnie

    Podmień na próbę regulator.
    Wraz ze wzrostem obrotów rośnie częstotliwość napięcia na prądnicy.
    Miałem już taki przypadek, że tyrystory w regulatorze przy wzroście częstotliwości zaczynały przewodzić, co skutkuje spadkiem napięcia i grzaniem regulatora.

  12. #12
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    25
    Motocykl
    XTZ750
    Skąd
    Warszawa / LLU

    Domyślnie

    Po podłączeniu regulatora jak najkrócej (czarny do - akumulatora, czerwony do + akumulatora) ładownie na jałowych 14,1V, przy 5000 obr/min - 13,6V więc nadal za nisko.
    Wychodzi na to, że najwyraźniej regulator szwankuje..

    Czy ktoś z Warszawy lub okolic ma i chce pożyczyć sprawny regulator na podmianę??


    Mieszkam na Bielanach, nie ma problemu żebym gdzieś podjechał:-) Plus wiadomo - za darmo umarło

  13. #13
    Senior Member
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    588
    Motocykl
    XTZ 850 ST '95, Toffik z sercem 250
    Skąd
    Warszawa/Zamość
    GG
    GG: 2719288

    Domyślnie

    Jeśli nie roznosisz w prezencie deseru z koroną, to zapraszam na ursus

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •