Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 141 do 160 z 174

Temat: Wszystko o zêbatkach, ³añcuchach i dbaniu o nie

Member
    Do³±czy³
    wrz 2012
    Motocykl
    ST 750 1990r.
    Sk±d
    ZWA

Domy¶lnie

Powiedzcie mi prosze czy w du¿ych teresach tak wygl±da trzymacz zimeringa wa³ka zdawczego?
    2014-05-31 11.48.15.jpg2014-05-31 11.49.28.jpg
    Zêbatke któr± demontowa³em mia³a z dwóch stron ko³nierz nowa JT takiego nie mia³a spotkali¶cie siê z takimi zêbatkami? Jedyne oznaczenie na starej to 16T.
    2014-05-31 11.50.00.jpg2014-05-31 11.50.48.jpg
    Jak oceniacie zêbatke tyln±(zestaw w po³owie naci±gu, ³añcuch bez za³amañ)
    2014-05-31 11.54.35.jpg2014-05-31 11.54.53.jpg
    Jako ciekawostkê dla technologów drewna za³±czam górn± rolkê ³añcuchaGatunek- buk.
    2014-05-31 12.30.25.jpg2014-05-31 12.30.37.jpg2014-05-31 12.30.57.jpg

Guru Member Avatar robkri
    Do³±czy³
    kwi 2010
    Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92
    Sk±d
    Kosyñ k/Dobrego Miasta

Domy¶lnie

1.Tak wygl±da os³ona lub jak to nazwa³e¶ trzymacz simeringu.
    2. To jest oryginalna zêbatka Yamahy, ma ju¿ wygiête zêby wiec lepiej j± zawczasu wymieñ na now±. Wszystkie zamienniki czy to JT czy Sunstar czy jakiekolwiek inne ko³nierzy nie maja.
    3. Tylna zêbatka oraz ³añcuch wygl±daj± bardzo dobrze, wymyj wszystko naft±, nasmaruj Hipolem i bêdzie jak nowe je¶li bêdziesz dba³ to kilkana¶cie tysi jeszcze spokojnie zrobisz a je¶li zamontujesz automatyczn± olejarkê ³añcucha to i ze 20 ty¶. nakrêcisz. Widaæ ¿e zestaw nie ma wiêcej ni¿ 10 ty¶. km, sprawdzaj tylko zêbatkê zdawcz± co wymianê oleju i je¶li bêdzie wygl±daæ tak jak ta na fotkach to wymieniaj wtedy ³añcuch d³u¿ej po¿yje.
    4. A buk bardzo dobrze wspó³gra z Super Tener±, zdarzy³o siê oprzeæ ze dwa razy moj± Teresa o buka w lesie, super, super, super

A jeszcze jedno, oryginalny simering ma taki ko³nierz który nie pozwala wcisn±æ go za g³êboko a to ze wzglêdu na kanalik olejowy przechodz±cy w bloku silnika zaraz za jego krawêdzi±, jest opisane gdzie¶ na forum jak kto¶ za³o¿y³ nie oryginalny simering bez tego ko³nierza, wcisn± go za g³êboko i zakry³ ten kanalik co skutkowa³o zatarciem panewek.
    Ostatnio edytowane przez robkri ; 03 czerwca 2014 o 19:27

Member
    Do³±czy³
    wrz 2012
    Motocykl
    ST 750 1990r.
    Sk±d
    ZWA

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ robkri Zobacz post
    1.Tak wygl±da os³ona lub jak to nazwa³e¶ trzymacz simeringu.
    2. To jest oryginalna zêbatka Yamahy, ma ju¿ wygiête zêby wiec lepiej j± zawczasu wymieñ na now±. Wszystkie zamienniki czy to JT czy Sunstar czy jakiekolwiek inne ko³nierzy nie maja.
    3. Tylna zêbatka oraz ³añcuch wygl±daj± bardzo dobrze, wymyj wszystko naft±, nasmaruj Hipolem i bêdzie jak nowe je¶li bêdziesz dba³ to kilkana¶cie tysi jeszcze spokojnie zrobisz a je¶li zamontujesz automatyczn± olejarkê ³añcucha to i ze 20 ty¶. nakrêcisz. Widaæ ¿e zestaw nie ma wiêcej ni¿ 10 ty¶. km, sprawdzaj tylko zêbatkê zdawcz± co wymianê oleju i je¶li bêdzie wygl±daæ tak jak ta na fotkach to wymieniaj wtedy ³añcuch d³u¿ej po¿yje.
    4. A buk bardzo dobrze wspó³gra z Super Tener±, zdarzy³o siê oprzeæ ze dwa razy moj± Teresa o buka w lesie, super, super, super

A jeszcze jedno, oryginalny simering ma taki ko³nierz który nie pozwala wcisn±æ go za g³êboko a to ze wzglêdu na kanalik olejowy przechodz±cy w bloku silnika zaraz za jego krawêdzi±, jest opisane gdzie¶ na forum jak kto¶ za³o¿y³ nie oryginalny simering bez tego ko³nierza, wcisn± go za g³êboko i zakry³ ten kanalik co skutkowa³o zatarciem panewek.
    Dziêki.

Member Avatar Elnino
    Do³±czy³
    cze 2012
    Motocykl
    XT1200Z
    Sk±d
    Bieliny n/Sanem
    GG
    GG: 1014014

Domy¶lnie

Hey! Bêdê zmienia³ mój napêd od XTZ na TDM 525. A sytuacja wygl±da tak: mam zamontowany silnik TDM 850 3VD, pracuje w nim skrzynia z 4TX. Zamontowa³em do niego mój stary napêd z XTZ 520, ale z ³añcucha powy³azi³y oringi (oko³o 18000 km zrobi³ ) wiêc zmiana.
    Planowa³em nastêpuj±c± konfiguracjê : napêd na ³añcuchu DID 525VX 110 ogniw (X-ring super wzmocniony - 110 ogniw poniewa¿ na starym forum by³ temat i by³o napisane ¿e trzeba by³o skróciæ ze 112 na 110) i zêbatkach Sunstar 15/43 zêbów.
    Po przeczytaniu tego tematu pojawi³y mi siê pytania:
    - czy je¿eli mam silnik od TDM ze skrzyni± od 4TX to tak¿e wyst±pi problem przesuniêcia siê wzglêdem siebie zêbatek o 1,6mm
    - czy ³añcuch nale¿y faktycznie skracaæ na 110 ogniw czy te¿ jak Lukass na 112
    - które prze³o¿enie wed³ug was : 15/43 czy te¿ 16/44 (wiêcej je¿d¿ê po asfalcie, jak off to lajtowy bez topienia tenery w ka³u¿ach )
    - w tym przypadku je¿eli wyst±pi przesuniêcie o 1,6mm to waszym zdaniem lepiej daæ do zeszlifowania zêbatkê czy te¿ pod³o¿yæ podk³adki 1,5 mm pod tyln± zêbatkê
    Ostatnio edytowane przez Elnino ; 08 marca 2015 o 22:44
    Szukam czego¶ co teoretycznie istnieje ale nikt tego nie widzia³...

Guru Member Avatar LukaSS
    Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    XTZ 800 ST '91
    Sk±d
    Bia³a Podl./Warszawa

Domy¶lnie

Mam 112 ale naci±g w po³owie wypad³. Po skróceniu u klientów do 110 jest na pocz±tku - jak powinien. Ja ze swoimi 112 nie robiê nic, regulacji jest jeszcze sporo

Na szutrach prze³o¿enie TDMowskie w zupe³no¶ci wystarcza. Jak chcesz w b³ota to ju¿ tak kiepsko raczej.
    --== XtzParts.com - czê¶ci do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Member Avatar Elnino
    Do³±czy³
    cze 2012
    Motocykl
    XT1200Z
    Sk±d
    Bieliny n/Sanem
    GG
    GG: 1014014

Domy¶lnie

To ju¿ dwie sprawy dla mnie jasne, ³añcuch zrobiê na 110 a prze³o¿enie 16/44. Ciekawe jak bêdzie z tym koszeniem napêdu. Niestety nie ma mnie w kraju i nie mogê obczaiæ na moto, a chcê zrobiæ napêd na ¶wiêtach jak przyjadê.
    Szukam czego¶ co teoretycznie istnieje ale nikt tego nie widzia³...

Junior Member
    Do³±czy³
    kwi 2015
    Sk±d
    Lublin

Domy¶lnie

Panowie mam pytanko o standardow± ilo¶æ zêbów w zêbate przedniej i tylnej w xtz 750. Je¿eli ta informacja by³a gdzie¶ zapisana to sorki ale piszê z telefonu i trudno mi wyszukaæ. Z góry dziêki.

Senior Member Avatar AdamB
    Do³±czy³
    mar 2012
    Motocykl
    KTM LC4 640 ADV
    Sk±d
    Skierniewice

Domy¶lnie

Wg manuala 16/46

Member Avatar marduk1
    Do³±czy³
    lis 2010
    Motocykl
    xtz 750 / gsxr 600
    Sk±d
    w³oc³awek

Domy¶lnie

Wrzucam zdjêcie mojej zdawczej. Powiem wam ¿e sprzêt na tym smigal 3x przeskoczy³ lancuch.20150801_195610.jpg

P.s. podajcie informacje jaki skok gwintu ma nakredka. Bo mi gwint znik³ a na wa³ku jest oki.
    Ostatnio edytowane przez marduk1 ; 01 sierpnia 2015 o 21:50

Globtroter Kielecczyzny Avatar Tomur
    Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    Ural, XTZ 660
    Sk±d
    Kielce

Domy¶lnie

Zobacz tu
    http://www.xtzclub.pl/threads/8334-N...Atka+z%EAbatki

A ja my¶la³em ¿e mam zu¿yty napêd. By³o nie wymieniaæ

Member Avatar marduk1
    Do³±czy³
    lis 2010
    Motocykl
    xtz 750 / gsxr 600
    Sk±d
    w³oc³awek

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ Tomur Zobacz post
    Zobacz tu
    http://www.xtzclub.pl/threads/8334-N...Atka+z%EAbatki

A ja my¶la³em ¿e mam zu¿yty napêd. By³o nie wymieniaæ
    dziêki !

Member Avatar marduk1
    Do³±czy³
    lis 2010
    Motocykl
    xtz 750 / gsxr 600
    Sk±d
    w³oc³awek

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ marduk1 Zobacz post
    dziêki !
    Nakrêtki w "kemaku" 20zl za sztukê. Przymiarki do starej zêbatki, now± w drodze. Szersze na 1 cm jak koleg± junak z clubu poleca³.
    Attached Images

Member Avatar marduk1
    Do³±czy³
    lis 2010
    Motocykl
    xtz 750 / gsxr 600
    Sk±d
    w³oc³awek

Member Avatar marduk1
    Do³±czy³
    lis 2010
    Motocykl
    xtz 750 / gsxr 600
    Sk±d
    w³oc³awek

Nie wylewa za ko³nierz Avatar marcinjunak
    Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    KTM 790 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Sk±d
    Dêblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

Domy¶lnie

Wymieñ równie¿ zapinkê ³añcucha bo widaæ ¿e te¿ ju¿ siê koñczy.
    By³ Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 a¿ w koñcu przysz³o nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywi¶cie WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominaæ szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    Ural, XTZ 660
    Sk±d
    Kielce

Domy¶lnie

Jaki polecanie ³añcuch do xtz 660?
    Znaczy jaki model i jakiej firmy? Co ma dobry stosunek ceny do trwa³o¶ci?
    Mam teraz JT, koñczy siê i raczej drugi raz takiego nie za³o¿ê.
    Szybko siê koñczy, ale mo¿e smarowanie alejark± nie jest dobrym rozwi±zaniem.
    Je¿d¿ê zawsze tak ¿e odcinki gruntówek robiê pomiêdzy kawa³kami asfaltu i napêd nabiera ci±gle ¶wie¿ego piasku i prasuje w takiej pa¶cie ¶ciernej.
    Chyba wrócê do sprayu.
    Jakie przebiegi zrobili¶cie na da jednym napêdzie?

Pozdrawiam Tomek

Guru Member Avatar piotr13
    Do³±czy³
    lut 2010
    Motocykl
    xtz 660 xj 900 S
    Sk±d
    ko¶cian

Domy¶lnie

Mia³em w sumie cztery ³añcuchy. Dwa didy i dwa rk. Przebiegi od 16 do 19 tysiêcy km. Jedne i drugie wzmocnione x-ringowe. Nie z tych najdro¿szych ale te¿ nie tañszych. Takie ¶rednie cenowo. Smarowanie sprayem co zbiornik paliwa, po ka¿dej d³u¿szej je¼dzie w deszczu i w terenie te¿. Ma³e zêbatki zmienia³em wcze¶niej co trochê wyd³u¿a przebieg ca³o¶ci.
    Je¿eli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
    Je¿eli jest wybór to mog± byæ nawet cztery...

Senior Member Avatar Pablo1972
    Do³±czy³
    wrz 2013
    Motocykl
    Bmw f800gs
    Sk±d
    £ód¼

Domy¶lnie

Dopisze siê w temacie ³añcuchów, zawsze i wszêdzie wk³ada³em DID, wzmocnione lub super wzmocnione bo sprzêty mia³u od 100 do 150 KM (bandit 1200, 1250, fazer 100). Niestety w fazerze wytrzyma³ nieco pomad 10 000 km i totalny szrot, na forach UK pisali o wadliwych partiach DID i stwierdzi³em, ¿e nie bêdê przep³aca³ (750 PLN z zêbatkami).
    Do teresy w³o¿y³em ³añcuch CZ dedykowany do du¿ych enduro i sprawuje siê super. Zrobi³em 10 000 km i nie widaæ, ¿eby siê zbytnio wyci±gn±³, czy mia³ luzy boczne. Cena z zêbatkami JT 360 PLN.
    Teraz kupi³em do Dominatora ³añcuch Bonyfish (nazwa powala), przeczytawszy bardzo wiele pozytywnych opinii u¿ytkowników na forach.
    Zawsze jak ³añcuch to DID i nic wiêcej, jak te ¶lepe konie Ja osobi¶cie nie lubiê jak wszyscy, szukam alternatyw, nie przep³acaj±c za markê.

Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    Ural, XTZ 660
    Sk±d
    Kielce

Domy¶lnie

Ten napêd JT (zêbatki i ³añcuch), który mam obecnie wydawa³ siê ok i by³ do¶æ tani. Ale ³añcuch od pocz±tku nie trzyma³ siê tak idealnie tylnej zêbatki (jak mia³em w poprzednim DID) tylko mia³ luz. Wyrobi³ siê te¿ znacznie wcze¶niej ni¿ poprzedni DID. Oba x ring. Fakt ¿e od teraz wiêcej je¿d¿ê po piachach.

DiDa nie bêdê znów zak³ada³ bo "mówi siê" ¿e sta³ siê jaki¶ trefny, to nie bêdê testowa³ czy to prawda.
    Zastanawiam siê nad RK x ring, ale jeszcze my¶lê nad tak± tani± opcj±:
    http://www.sklep.riderparts.pl/produ...-unibear-520ux
    Ciekawe jak wysz³y testy, zapytam u ¼ród³a.

Junior Member
    Do³±czy³
    lip 2018
    Sk±d
    Gdañsk

Domy¶lnie

Cytat Napisa³ Glaza Zobacz post
    Dziêki.
    Panowie, czy istnieje szansa /ryzyko w³o¿yæ wspomniany simering tak, aby wypustka zatka³a kanalik olejowy? Czy raczej jest to niemo¿liwe? Nie widzia³em ani na simeringu, ani na wa³ku, ani na os³onie simeringu znaczników i nie jestem pewien w jaki sposób u³o¿yæ simering do wsuniêcia?

- - - Zaktualizowano - - -

Cytat Napisa³ SzakulE95 Zobacz post
    Panowie, czy istnieje szansa /ryzyko w³o¿yæ wspomniany simering tak, aby wypustka zatka³a kanalik olejowy? Czy raczej jest to niemo¿liwe? Nie widzia³em ani na simeringu, ani na wa³ku, ani na os³onie simeringu znaczników i nie jestem pewien w jaki sposób u³o¿yæ simering do wsuniêcia?
    Ju¿ chyba wiem. Sorrki, przestudiowa³em raz jeszce fotki i wydaje mi siê, ¿e nie ma mo¿liwo¶ci zatkaæ wypustkami kanalików. Kanaliki znajduj± siê nisko na "krawêdzi" tu¿ za zewnêtrznym rantem ³o¿yska, natomiast wypustki /dystanse uszczelniacza s± kilka mm od zewnêtrznej krawêdzi... Tak kolokwialnie... Sorry jak kogo¶ urazi³a moja ma³o fachowo¶æ nazewnictwa.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6 7 8 9 OstatniOstatni

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •