Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Żarówki H4 35W zamiast 55W?

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2020
    Postów
    21
    Motocykl
    XTZ750 95r
    Skąd
    Katowice

    Domyślnie Żarówki H4 35W zamiast 55W?

    Hej, mam reflektory Wesem w tenerze i standardowe żarówki H4 55/65W. Moje pytanie brzmi czy mogę założyć żarówki o słabszej mocy i czy nie odbije się to na regulatorze czy coś? Szukam takiej opcji z powodu słabego ładowania akumulatora (właśnie jadąc z włączonymi 2x światłami mijania). Pozdrawiam

  2. #2
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,004
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Ładowanie powinieneś mieć w porządku na oryginalnych odbiorach.
    Szukaj problemu ze słabym ładowaniem, aby się nie pogłębił i nie popsuł jakiegoś wyjazdu lub przyszłego sezonu.

  3. #3
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2020
    Postów
    21
    Motocykl
    XTZ750 95r
    Skąd
    Katowice

    Domyślnie

    Dzięki za odpowiedz, sprawdzę czy połączenie alternator - regulator jest ogarnięte, bez kostek i z grubszym kablem. Jeśli nie to przerobie, polutuje i dam znać czy coś się zmieniło.

  4. #4
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,004
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Pomierz najpierw : https://xtz750.pl/?elektryka,22

  5. #5
    Senior Member
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    605
    Motocykl
    XTZ 850 ST '95, Toffik z sercem 250
    Skąd
    Warszawa/Zamość
    GG
    GG: 2719288

    Domyślnie

    Niestety przy 2x H4 problem występuje na niskich obrotach.
    Poniżej 1500obr./min. prądnica ma za małą wydajność.
    Niestety, jeśli jeździsz dużo po mieście i często na światłach stoisz, to aku jest niedoładowany.
    Wiem co mówię, ponieważ mam porządnie wykonaną instalację, duży i na pewno sprawny regulator z dobrym chłodzeniem, woltomierz obok zegarów.

    Oryginalnie jest 1x H4 + H3 i na tyle jest policzona prądnica.
    Jakiś rok temu spaliło mi się jedno włókno mijania i tak jeżdżę, bo ładowanie na wolnych powróciło do normy.

    Mam pomysł, jak problem rozwiązać, tylko czasu brak, żeby zmontować.
    Dołożę sobie osobne sterowanie reflektorów tak, że jedna H4 będzie się zapalać automatycznie, po uruchomieniu silnika, a druga po oryginalnym włączniku na kierownicy.

    W dzień i po mieście 2xH4 nie jest potrzebne i wtedy jazda tylko an automacie, a w razie potrzeby można 2 włączyć i doświetlić drogę

    Co do pomysłu z zakładaniem HS1, bo takie maja oznaczenie te 35W, to jest wybitnie nietrafiony.
    Nie da się kupić takich żarówek wykonanych porządnie.
    Co za tym idzie, rozkład światła nie jest równomierny, a często strasznie badziewny.
    Do tego 2xHS1 nie da tyle światła, co 1xH4 porządnej firmy.

    Walczyłem sporo z tymi HS-ami w Simsonie mojej dziewczyny i w moich poprzednich demoludach.
    W Simsonie skończyło się na wymianie prądnicy na mocniejszą i założeniu zwykłej H4.
    A reflektor w nim już od wielu lat jest Wesem z gładką optyką.
    Ostatnio edytowane przez dex ; 14 listopada 2020 o 12:19

  6. #6
    Senior Member Avatar qba
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    315
    Motocykl
    XTZ 750 '92
    Skąd
    Warszawa

    Domyślnie

    ja mam tak, jak napisał dex - na kierownicy mam przełącznik do włączania drugiej lampy. Włączam jak jest b. ciemno, no i na przeglądzie

  7. #7
    Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    234
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    W mojej Teresce na trasie przy 3tys obrotów i na dwóch lampach 13.8 V , po mieście spada do 13v. Bez świateł 14.6V.

  8. #8
    Senior Member
    Dołączył
    sie 2010
    Postów
    605
    Motocykl
    XTZ 850 ST '95, Toffik z sercem 250
    Skąd
    Warszawa/Zamość
    GG
    GG: 2719288

    Domyślnie

    Lucjan, jeśli tylko po jednym włóknie w każdej lampie świeci, to szukałbym problemu w instalacji, lub samym regulatorze.
    Za niskie napięcie jak na 3tys. obr. albo mierzysz w złym punkcie.
    Może mierzysz przy samych lampach?
    Dopiero włączenie 4 włókien na raz powoduje spadek napięcia w okolice 13,8v na aku. U mnie tak było.

  9. #9
    Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    234
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Cytat Napisał dex Zobacz post
    Lucjan, jeśli tylko po jednym włóknie w każdej lampie świeci, to szukałbym problemu w instalacji, lub samym regulatorze.
    Za niskie napięcie jak na 3tys. obr. albo mierzysz w złym punkcie.
    Może mierzysz przy samych lampach?
    Dopiero włączenie 4 włókien na raz powoduje spadek napięcia w okolice 13,8v na aku. U mnie tak było.
    Mam ładowarkę na usb z miernikiem prądu podłączoną bezpośrednio do aku. .........ale sprawdzę miernikiem jak to wygląda

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2020
    Postów
    21
    Motocykl
    XTZ750 95r
    Skąd
    Katowice

    Domyślnie

    Cytat Napisał dex Zobacz post
    Niestety przy 2x H4 problem występuje na niskich obrotach.
    Poniżej 1500obr./min. prądnica ma za małą wydajność.
    Niestety, jeśli jeździsz dużo po mieście i często na światłach stoisz, to aku jest niedoładowany.
    Wiem co mówię, ponieważ mam porządnie wykonaną instalację, duży i na pewno sprawny regulator z dobrym chłodzeniem, woltomierz obok zegarów.

    Oryginalnie jest 1x H4 + H3 i na tyle jest policzona prądnica.
    Jakiś rok temu spaliło mi się jedno włókno mijania i tak jeżdżę, bo ładowanie na wolnych powróciło do normy.

    Mam pomysł, jak problem rozwiązać, tylko czasu brak, żeby zmontować.
    Dołożę sobie osobne sterowanie reflektorów tak, że jedna H4 będzie się zapalać automatycznie, po uruchomieniu silnika, a druga po oryginalnym włączniku na kierownicy.

    W dzień i po mieście 2xH4 nie jest potrzebne i wtedy jazda tylko an automacie, a w razie potrzeby można 2 włączyć i doświetlić drogę

    Co do pomysłu z zakładaniem HS1, bo takie maja oznaczenie te 35W, to jest wybitnie nietrafiony.
    Nie da się kupić takich żarówek wykonanych porządnie.
    Co za tym idzie, rozkład światła nie jest równomierny, a często strasznie badziewny.
    Do tego 2xHS1 nie da tyle światła, co 1xH4 porządnej firmy.

    Walczyłem sporo z tymi HS-ami w Simsonie mojej dziewczyny i w moich poprzednich demoludach.
    W Simsonie skończyło się na wymianie prądnicy na mocniejszą i założeniu zwykłej H4.
    A reflektor w nim już od wielu lat jest Wesem z gładką optyką.
    No ja niestety nawet nie mam 13.2V na obu światłach... Zrobię tak jak piszesz, aczkolwiek trochę zmodyfikuję, bo mam ledowe ringi do jazdy dziennej. Myślę, że warto też wlutować nowe kable na alternatorze do regulatora. Może to coś poprawi.

    - - - Zaktualizowano - - -

    Cytat Napisał dex Zobacz post
    Wiem co mówię, ponieważ mam porządnie wykonaną instalację, duży i na pewno sprawny regulator z dobrym chłodzeniem, woltomierz obok zegarów.
    .
    Co masz na myśli dobrze wykonaną instalację? Wymieniałeś kable?

  11. #11
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,004
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Jaki masz RN? Z monitem - kabel brązowy, czy bez?

  12. #12
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2020
    Postów
    21
    Motocykl
    XTZ750 95r
    Skąd
    Katowice

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lis Zobacz post
    Jaki masz RN? Z monitem - kabel brązowy, czy bez?
    Nowszy (ten z radiatorem). Z tego co pamiętam wychodził z niego kabel brązowy m.in

  13. #13
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,004
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Pamiętacz gdzie ten kabel był/jest podłączony?

    Jeśli podłączysz go do świateł /taki przykład/ to będzie utrzymywał stałe napięcie na światłach, ale będzie przekraczał napięcie bliźej RN, czyli na akumulatorze.
    Jeśli podłączysz pod akumulator, to na odcinku "akumulator - stacyjka - wyłączniki świateł na kierownicy - światła" będzie spadek.
    Ten spadek się omija układem z przekaźnikiem. Masz taki?

    Spróbuj podłączyć ten monit do brązowego kabla od stacyjki - tzw. plus po stacyjce, który zasila wszystko. Jest w wiązce pod zbiornikiem, niedaleko RN. Może pomóc.

  14. #14
    Junior Member
    Dołączył
    lip 2020
    Postów
    21
    Motocykl
    XTZ750 95r
    Skąd
    Katowice

    Domyślnie

    Cytat Napisał Lis Zobacz post
    Pamiętacz gdzie ten kabel był/jest podłączony?

    Jeśli podłączysz go do świateł /taki przykład/ to będzie utrzymywał stałe napięcie na światłach, ale będzie przekraczał napięcie bliźej RN, czyli na akumulatorze.
    Jeśli podłączysz pod akumulator, to na odcinku "akumulator - stacyjka - wyłączniki świateł na kierownicy - światła" będzie spadek.
    Ten spadek się omija układem z przekaźnikiem. Masz taki?

    Spróbuj podłączyć ten monit do brązowego kabla od stacyjki - tzw. plus po stacyjce, który zasila wszystko. Jest w wiązce pod zbiornikiem, niedaleko RN. Może pomóc.
    Ok sprawdzę i dam znać jak wyszło, dzięki.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •