Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wahacz - zakleszczony po dokrêceniu g³ównej osi

Junior Member Avatar Jankalajnen
    Do³±czy³
    maj 2010
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 '92
    Sk±d
    Gdansk

Angry Wahacz - zakleszczony po dokrêceniu g³ównej osi

Cze¶æ,

chcia³bym siê zapytaæ jak u Was wygl±da dobieranie podk³adek dystansowych i dokrêcanie g³ównej osi wahacza? Poni¿ej szybko wyja¶niam dlaczego takie pytanie.

Wymieni³em ¶lizg ³añcucha. Od razu wyczy¶ci³em i nasmarowa³em ³o¿yska. Sprawdzi³em czy wahacz nie jest uszkodzony itp. Wzi±³em serwisówkê i punkt po punkcie pomierzy³em wszystko. Za³o¿y³em podk³adki dystansowe (zdjêcie poni¿ej). W³o¿y³em wahacz na miejsce. Za³o¿y³em o¶. Dokrêci³em na 100[Nm]. I tu koñczy siê naprawa, a zaczyna problem. Po dokrêceniu osi, wahacz jest zaklinowany . Praktycznie nie mo¿na nim ruszyæ. Próbowa³em kilka razy zmieniaæ po³o¿enie podk³adek, ale nic to nie da³o.

Nie wiem jak dobraæ luz tak aby wahacz jak i ca³e zawieszenie dzia³a³o poprawnie.

Z góry dziêkujê za pomoc

Pozdrawiam serdecznie i ¿yczê mi³ego dnia

1651483149581.jpg

Guru Member Avatar Beniamin
    Do³±czy³
    sty 2010
    Motocykl
    SHDS ST 850
    Sk±d
    Frombork/Braniewo

Domy¶lnie

https://storage.megazip.net/catalog/...e9b6343e96.png popatrz na fiszkê i sprawd¼ co zgubi³e¶.
    "Na dobry pocz±tek - jed¼ na koniec ¶wiata"

Guru Member Avatar Prince
    Do³±czy³
    wrz 2012
    Motocykl
    XTZ660 92r XR650R
    Sk±d
    Kraków <-> Warszawa

Domy¶lnie

Poluzuj nakrêtkê osi i sprawd¼ kiedy(przy jakim momencie) sie blokuje. Dopuszczam tak± mo¿liwo¶æ, bo ze ta ta rama ma ju¿ 30 lat wiec ro¿nie mo¿e byæ. Co¶ nie siad³o, co¶ siê musi u³o¿yæ itd Wtedy popracowaæ i dokrêciæ finalnie. Ale mo¿e zwyczajnie co¶ spartoli³e¶

Do³±czy³
    maj 2010
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 '92
    Sk±d
    Gdansk

Domy¶lnie

https://storage.megazip.net/catalog/...e9b6343e96.png popatrz na fiszkê i sprawd¼ co zgubi³e¶.
    @Beniamin - sprawdzi³em. Mam wszystkie elementy. Odno¶nie ksi±¿ki serwisowej to na fiszce pokazane jest, ¿e idzie kapsel, uszczelka, podk³adka, a stronê dalej idzie kapsel, podk³adka, uszczelka.

Poluzuj nakrêtkê osi i sprawd¼ kiedy(przy jakim momencie) sie blokuje. Dopuszczam tak± mo¿liwo¶æ, bo ze ta ta rama ma ju¿ 30 lat wiec ro¿nie mo¿e byæ. Co¶ nie siad³o, co¶ siê musi u³o¿yæ itd Wtedy popracowaæ i dokrêciæ finalnie. Ale mo¿e zwyczajnie co¶ spartoli³e¶
    @Prince - to, ¿e spartoli³em to pewniak spróbujê Twoim sposobem.

Dziêkuje za pomoc.

Guru Member Avatar Lis
    Do³±czy³
    wrz 2017
    Motocykl
    FJ1100; XTZ750
    Sk±d
    Ruda ¦l±ska

Domy¶lnie

Mierzy³e¶ wg tego?

Wahacz_660.jpg

Zak³adam, ¿e tulei nie pomyli³e¶:

660_tuleje.jpg
    Ostatnio edytowane przez Lis ; 03 maja 2022 o 23:06

Do³±czy³
    maj 2010
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 '92
    Sk±d
    Gdansk

Domy¶lnie

@Lis - tak dok³adnie wed³ug tego. Tuleja b = 81[mm], a tuleja c = 75[mm]. Luz wyszed³ mi 1.2[mm], wiêc zgodnie z instrukcj± powinienem daæ dwie podk³adki. I tu w³adnie pojawia siê rozbie¿no¶æ w serwisówce bo tak jak za³±czy³ fiszkê @Beniamin podk³adka do redukcji luzu idzie tylko z jednej strony, a pó¼niej na grafice pomiarowej pokazuj±, ¿e odleg³o¶æ A = B (górny rysunek). Czy podk³adki 0.3[mm] umieszczamy tylko z jednej strony czy równomiernie po jednej z obu stron?

Guru Member Avatar Lis
    Do³±czy³
    wrz 2017
    Motocykl
    FJ1100; XTZ750
    Sk±d
    Ruda ¦l±ska

Domy¶lnie

A jak by³o?

IMO, jak wejdzie, to z obu. Na logikê, jak siê zmie¶ci przy wk³adaniu to obie powinny zostaæ.
    Je¶li zawieszenia 660 i 750 s± takie same w tym miejscu, to ja mia³em obie, albo w ogóle.
    Jestem przekonany, ¿e gdyby brakowa³o jednej to bym dochodzi³ dlaczego, albo zauwa¿y³ brak przegl±daj±c fiszki manuala.
    Patrz±c na manual XTZ750 na przekroju j.w. s± dwie podk³adki, a na z³o¿eniu jedna, czyli tak samo jak w manualu XTZ660.
    Ostatnio edytowane przez Lis ; 04 maja 2022 o 18:01

Do³±czy³
    maj 2010
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 '92
    Sk±d
    Gdansk

Domy¶lnie

@Lis

A jak by³o?
    Nie pamiêtam, bo gamoñ ze mnie

Dziêkujê za pomoc. Jak znajdê czas w weekend to zmierzê wszystko jeszcze raz i popróbuje ró¿ne opcje.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •