Usunięte na żądanie użytkownika
Akcesoria? Chodzi Ci o kufry etc?
Jeżeli chodzi o żarcie, ja zabieram ze sobą kuchenkę turystyczną Campingaz na kartusze gazowe, wkręcane. Mają tę przewagę nad wbijanymi, że nie trzeba wykorzystać całego gazu przed rozmontowaniem (można dowolnie składać i rozkładać kuchenkę). Co do żarcia, standardowo zupki chińskie. Na 2 os w CHorwacji zjedliśmy 14 z 20 zabranych. W Chorwacji zalecam mieć 1 -1,5l zapasu czystej wody- bywa nieoceniony. Do picia najlepiej stosować jakieś witaminy, typu pluszz itp + zwykła woda. Oczywiscie zapas wit zabrany z domu. Trochę pomaga się zregenerować. Z jedzenia polecam liofilizaty www.lyofood.pl . Nie psuje się, mało waży i jest dobre- jest to żarcie wyprawowe i stanowi pełnowartościowe posiłki. Gary to wiadomo, jakiś zestaw menażek- dostałem za 20 zł w markecie komplet garów składanych, zajmują bardzo mało miejsca. Jeszcze muszę dorwać niezbędnik sztućców jakiś. Warto odwiedzić sklepy militarne w swojej okolicy, można się tam nieźle zaopatrzyć.
Hidden Content
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
To żarcie jest kata-stroficznie drogie - beznadzieja.
Skład: płatki Gold flakes, mleko instant, owoce lyo =10PLN
Skład: makaron, mięso schab, pieczarki, warzywa =20,17PLN
strogonow..jpg
Ostatnio edytowane przez Czarny ; 06 kwietnia 2010 o 13:39
Do gotowania dobre są kochery naftowe żrą wszystko: naftę,benzynę,spirytus znaczy denaturat czysty etanol do innych celów służy![]()
Czarny, ja miałem gulasz- chyba 11zl, a szlo się najeść jak w domu. Koszt to rzecz względna, ja dostałem 4 paczki od kumpla, które zostały mu po Mongolii. Biorąc pod uwagę zupki chińskie jako podstawę żarcia, stanowiło to solidne urozmaicenie posiłków. PS ponoć z tego najlepszy jest Strogonov czy jakoś tak.
Kuchenkę benzynową miałem -> ruską kostkę. Działała, ale wolałem gazową.
Hidden Content
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
Paczka hermetycznie zamkniętaJak wrócę do domu po pracy, to wkleję foto. Co do Kochera- wpisz na allegro kostka, ruska kostka itp, znajdzie się. Polecam też poczytać trochę o korzystaniu z tej bomby
No chyba, że chcesz wydać więcej kasy na palnik benzynowy Colemana lub inny. Koszt 400- 600zl o ile pamiętam, zasilany min. benzyną z baku.
Polecam też zabrać apteczkę, środki przeciwbólowe. Ubezpieczenie dodatkowe- np wojażer w PZU (10 dniowy wyjazd 70zl) oraz dodatkowo darmową kartę EKUZ, wyrabianą w NFZ- obowiązuje tylko w krajach UE i cholera wie dokładnie co dajeLepiej wybrać ubezpieczenie dla świętego spokoju.
PS tu masz zdj:
http://www.lyofood.pl/naw.php
Ostatnio edytowane przez Bartas ; 06 kwietnia 2010 o 14:12
Hidden Content
Do tego kłębek sznurka,metr drutu,dętki,łyżki do opon
Taśma izolacyjna-> zastosowania nieograniczone, zawsze sie przydaje.
Hidden Content
Kiedyś znajomy powiedział coś takiego: niezbędne są 2 rzeczy - taśma zbrojona (duct tape, taśma Mcgyvera itp.) i WD40. Taśma pomaga unieruchomić rzeczy które się ruszają a nie powinny, a WD40 spowodować aby ruszały się rzeczy które nie ruszają się a powinny...
pozdrawiam
Taśma zbrojona i trytki (opaski elektryczne) i klucz multi to jest potrzebne nawet na wyprawach w koło "komina"
Jakaś latareczka, super glue i drugie tyle "trytek".
Lista ekwipunku .pdf
Powyżej lista ewkipunku w pdf zaciągnięta z forum AT.
Hidden Content
patrząc na tą listę przypomniał mi się wyjazd do Czarnogóry, godziny analiz co wziąść, co zostawić, co się przyda, co się może popsuć, co sprawdzić i wymienić przed wyjazdem...ehh ale nie o tym tutaj...
Ja bym dodał jeszcze przeciwdeszczówkę, kt??rej nie znalazłem na liście. Dzisiaj żałuje, że o niej zapomniałem, ale w końcu człowiek uczy się na błędach.
PS. Lista wg mnie bdb. przemyślana, chociaż w praktyce może być ciężko wziąść wszystko co się na niej znajduje, ale to też zależy gdzie i kiedy się jedzie (np jadąc tam gdzie na bank bedzie upał, można odpuścić sobie ciepłe ubrania).
pozdrawiam
Ja jeszcze trochę się czepie jedzenia - http://www.papilot.pl/article/6079/P...szkodliwe.html
To dla tego, że ta cena nie daje mi spokoju - jedząc tak wydajemy 10pln śniadanie, 20pln obiad, 20pln kolacja (1 - osoba ) - rany, to wolę inne w proszku jak wyżej w linku i trochę gorsze za 10pln dziennei a te 40pln na miejscowe żarcie przynajmniej poznam tamtejsza kulturę żywieniową.
To jest dobre - mieć takich z 5 na zapas jak by co ale żywić się tym to można zbankrutować![]()
do tej listy dorzuciłbym jeszcze Volcano - taki dzbanek do gotowania wody,można już kupić w Polsce. jak ktoś widział w akcji to wie co to za sprytne cholerstwo,żaden piecyk w takim tempie nie zagotowuje wody. trochę duży gabarytami ale b.lekki,no i zdecydowanie warto go mieć przy sobie - na zlocie pokażę go w akcji.
Ziut - chodzi o Kelly Kettle? http://allegro.pl/item987943258_ghil...ly_kettle.html
"Na motocyklu jeźdź tak, jakbyś chciał, żeby jeździły twoje dzieci"