Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Stacyjka XT600 a XTZ660

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2021
    Postów
    4
    Skąd
    Białystok

    Domyślnie Stacyjka XT600 a XTZ660

    Witam, sprawa przedstawia się następująco. Jakiś czas temu kupiłem yamahe xtz 660 z 1992 w opłakanym stanie, oczywiście zrobiłem generalny remont lecz jedyną rzeczą która mi została do zrobienia jest stacyjka. Ta co był jest rozwiercona i przekręcana na kawałek wygiętego pręta więc odpada, kupiłem jakiś czas temu drugą używaną, okazało się, że kluczyk wgl się nie przekręca, została rozebrana poczyszczona itd ale dalej to samo, tak jakby kluczyk nie pasował. Postanowiłem zamówić zamiennik, znalazłem identyczną niestety z inną kostką, ta od mojej jest na 4 piny a ta, która zamówiłem ( prawdopodobnie od xt600) ma kostkę na 3 piny + jeden przewód luzem ( domyślam się, że to masa). I stąd moje pytanie, czy da się np uciąć kostkę i przylutować odpowiednio 4 przewody do kostki z 4 pinami , albo podmienić ten okrąg ze stykami w stacyjce z jednej do drugiej? Powinno to śmigać? Stacyjka powinna być u mnie na dniach, ale wydaje się być identyczna. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

  2. #2
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    602
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Stacyjka w XTZ660 oznaczona na schemacie nr. 6.
    Ori stacyjka ma 3 pozycje, ON, OFF, PARK.

    Pozycja ON łączy brązowy i czerwony oraz(oddzielnie!) niebieski i niebiesko-czerwony
    Pozycja OFF rozłącza wszystko
    Pozycja PARK łączy czerwony z niebiesko czerwonym

    Do stacyjki którą masz musiał byś dokupić przekaźnik DPST (dwa niezależne styki), stacyjka załączała by przekaźnik który łączył by zasilanie na zapłon i światła .

    Zawsze możesz zrobić też system key-less:
    http://www.xtzclub.pl/threads/8115-U...0-bez-kluczyka


  3. #3
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,303
    Motocykl
    FJ1100; XTZ750
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Nie znam się, ale się wypowiem...
    Układ jak w XTZ750.
    Nie dochodzi tam żadna masa! Nie masuj, bo pójdzie bezpiecznik główny.

    W obu stacyjkach pierwsze dwa piny (kable kol. czerwonego i brązowego) działają tak samo.
    Czerwonym dochodzi zasilanie z aku (stałe +12V), a wychodzi na całą instalację motocykla brązowym.
    Różnica polega tylko na podłączeniu świateł.

    XTZ660_stacyjka.jpg

    Brązowy (czyli zasilanie po stacyjce) dochodzi do wyłącznika świateł na kierownicy.
    Jeśli włączysz na tym wyłączniku światła pozycyjne, to niebieskim kablem +12V wraca do stacyjki (trzeci pin, kabel ozn. L).
    No i ponieważ stacyjka włączona, wychodzi niebiesko czerwonym na instalację świateł pozycyjnych...
    Musisz sprawdzić jak działa stacyjka i podłączyć tak, żeby na niebiesko-czerownym (ozn. L/R) były postojówki w dwóch przypadkach:
    1) stacyka ON po włączeniu przełącznikiem na kierownicy,
    2) stacyjka PARK (po wyjęciu kluczyka).

    Rozumiem, że masz 4 kable, więc trzeba je tylko dopasować.
    Pracę stacyjki i odpowiednie pary pinów sprawdzisz zwykłym multimetrem mierząc przewodność.
    Inaczej byłoby gdybyś miał tylko 3 piny.
    Ostatnio edytowane przez Lis ; 17 kwietnia 2021 o 14:15 Powód: Załącznik

  4. #4
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2021
    Postów
    4
    Skąd
    Białystok

    Domyślnie

    Panowie bardzo dziękuję za eleganckie odpowiedzi

    Kaytec czyli rozumiem, że jakbym zmienił kostki i podłączył tą stacyjkę co mam to by normalnie pracowała tylko bez świateł pozycyjnych?

    Lis czy mas może jakieś informacje jakie wartości powinien mi pokazać multimetr mierząc odpowienią parę pinów.


    Tak naprawdę postojówki w pozycji PARK nie są mi chyba potrzebne.

  5. #5
    Guru Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    1,303
    Motocykl
    FJ1100; XTZ750
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Kiedy mierzysz przewodność wynik ma dążyć do 1. 0 = brak. Tak sprawdzisz (kontrolnie), które pary pinów są połączone na poszczególnych pozycjach stacyjki.

    ps. Zrobiłbym te postojówki, żeby móc wyjąć kluczyk i zostawić moto na światłach.

  6. #6
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    602
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kwazi Zobacz post
    Kaytec czyli rozumiem, że jakbym zmienił kostki i podłączył tą stacyjkę co mam to by normalnie pracowała tylko bez świateł pozycyjnych?
    Daj jakieś fotki tej co masz, to coś podumamy.

    Cytat Napisał Lis Zobacz post
    mierzysz przewodność
    Lisu mała literówka, rezystancję lub "przejście"

  7. #7
    Junior Member
    Dołączył
    cze 2018
    Postów
    48
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 1992r
    Skąd
    Białystok

    Domyślnie

    Witam, z tej strony KWAZI, nie wiem czemu ale gdzieś posiałem hasło do tamtego konta. Kaytec wrzucam zdjęcia kostek obu stacyjek:

    ORYGINALNA
    1.jpg
    2.jpg
    3.jpg

    CHINOL
    img_20210509_091543.jpg
    img_20210509_091651.jpg
    img_20210509_091546.jpg

    Sory za jakość, zdjęcia robione w pośpiechu, jak cos mało widoczne to poprawię.

    Dodam tylko, że jak przełożyłem ten czarny okrąg z pinami i z kostką oryginalna (nie wiem jak to sie fachowo nazywa) do stacyjki chinskiej i podlaczylem do motoru to normalnie zapłon działa, ale nie działa wtedy właśnie parking z postojówkami.

  8. #8
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    602
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Czwarty dzień się zastanawiam co mam odpisać. Proszę o konkretne pytanie.

    Parking z postojówkami nie działa bo stacyjka chińska po prostu nie ma tej pozycji?

  9. #9
    Junior Member
    Dołączył
    kwi 2021
    Postów
    4
    Skąd
    Białystok

    Domyślnie

    Sam napisałeś żeby podesłać zdjęcia to coś pomyślimy, więc podesłałem zdjęcia nie zadając żadnego pytania nad czym tu się tyle czasu zastanawiać . Zapłon on off działa, blokada kiery działa, nie działa tylko parking z postojówką.

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •