Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Wyważanie opon - warto?

Senior Member Avatar Kaytec
    Motocykl
    Brak

Domyślnie Wyważanie opon - warto?

Witam, jako że zamierzam założyć swoje nowe Shinko e705 do Tenere, zastanawiam się nad opcją pojechania do wulkanów w tym że celu.
    Czy warto w naszych gnojopompach wyważać opony? Czy może lepiej sobie samemu założyć, nakręcić wentylek i być 50zł do przodu.

Na logikę: Prędkości rzędu 100km/h na tenerkach wrażenia nie robią - a przy tak dużej obręczy każdy gram będzie miał znaczenie.

Guru Member Avatar LukaSS
    Motocykl
    XTZ 800 ST '91

Domyślnie

Warto. Nie wyważone opony powodują niestabilność jazdy, szybsze zużycie łożysk kół itp.
    Nie wiem które to są opony te Shinko e705, ale jeśli to jakieś max kostki, to z wyważeniem będzie problem.
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Guru Member Avatar piotr13
    Motocykl
    xtz 660 xj 900 S

Domyślnie

Shinko e 705 to bardziej szosa wiec nie ma problemu chociaż ja mówiłbym o wycentrowaniu i wyważeniu kół a nie opon ale to już semantyka

Motocykl
    Brak

Domyślnie

Oponki takie jak widać wyżej, kupiłem od http://www.toxicmoto.pl/ .

Dzisiaj byłem na wulkanizacji i na Szarych Szeregów w Olsztynie (www.walesiak.eu ), i jestem pod wrażeniem, za 37 złociszy dostałem, zmienione i wyważone opony. Wszystko zrobione profesjonalnie. W dodatku dostałem ładne klejone ciężarki. Osobiście bardzo polecam ten warsztat.
    Ostatnio edytowane przez fxrider ; 20 stycznia 2011 o 18:20 Powód: porządkowanie tematu

Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Motocykl
    990+3xLC4

Domyślnie

Na szosę lepiej wyważyć, żeby uniknąć potem dziwnych wibracji, tendencji do wężykowania itp. przypadłości przy większych prędkościach - potrafią być na prawdę irytujące.
    Na kostkach nie ma to sensu, chyba, że jakichś łagodnych i które mają być głównie na szosie jeżdżone (wyprawa n.p.).

Guru Member Avatar robkri
    Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92

Domyślnie

Ja zamówiłem dzisiaj w Inter Carsie Dunlopy Trailmaxy 688 złociszy za kpl. I ewntualnie gdzie można je założyć i wyważyć potem kółka bo to jednak jest ważna sprawa.

Motocykl
    990+3xLC4

Domyślnie

Podjedź do jednej lub 2 okolicznych wulkanizacji - jeśli sami nie robią to dadzą namiar na znajomych po fachu, którzy się tym zajmują.
    Ostatnio edytowane przez fxrider ; 19 stycznia 2011 o 11:46 Powód: Dopasowanie do kontekstu po przecinkach

Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Motocykl
    KTM 890 ADV, I dream about... little more orange power :)
    GG
    GG: 2320727

Domyślnie

Cytat Napisał Kaytec Zobacz post
    Opony kupiłem od http://www.toxicmoto.pl/ .
    i jestem pod wrażeniem, za 37 złociszy dostałem, zmienione i wyważone opony. Wszystko zrobione profesjonalnie. W dodatku dostałem ładne klejone ciężarki. Osobiście bardzo polecam ten warsztat.
    37 za koło? czy za oba kółka z wyważeniem i przełożeniem opony?
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

Motocykl
    Brak

Domyślnie

Za oba koła. Sam jestem zaskoczony, były robione bardzo delikatnie, bez łomów itp. Dodatkowe nakładki na maszynkę, tak żeby chwyciła obręcz 21' i poszło,
    Ostatnio edytowane przez Kaytec ; 14 stycznia 2011 o 19:06

Motocykl
    GG

Domyślnie

No kur.a a u nas w wawie i okolicach za zdjęcie przełożenie i wyważenie krzyczą 50zł od koła, w okolicach Dęblina też bo tylko jeden z wulkanizatorów ma przystawke do wyważania kół motocyklowych. Jak ja lubię konkurencję
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

Motocykl
    990+3xLC4

Domyślnie

Wyważanie (okolica Warszawy) - 40zł/szt zmiana "dętkowca" z wyważeniem - przy większych partiach (wożę 4-6 kół na raz) dostają rabat 25%. Oczywiście de/montaż kół we własnym zakresie.

Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92

Domyślnie

Popatrzyłem na moje przednie koło ma bardzo ciekawe wyważenie to są dwie ołowiane tulejki nacięte po długości i zaciśnięte na szprychach że ja tego wcześniej nie widziałem. Myślałem że wyważenie kół do motocykla jest tylko na ciężarkach klejonych.

Motocykl
    GG

Domyślnie

Cytat Napisał robkri Zobacz post
    Popatrzyłem na moje przednie koło ma bardzo ciekawe wyważenie to są dwie ołowiane tulejki nacięte po długości i zaciśnięte na szprychach że ja tego wcześniej nie widziałem. Myślałem że wyważenie kół do motocykla jest tylko na ciężarkach klejonych.
    Ciężarki ołowiane do tej pory też zakładają ale już coraz rzadziej, ja wolę naklejane, szybko i po sprawie a klej po nich też się zmywa odpowiednimi płynami oczywiście.
    Hidden Content

Motocykl
    990+3xLC4

Domyślnie

Hej,
    zrobiłem grubsze przemeblowanie w temacie.
    Posty o oponach poleciały tutaj:
    http://xtzclub.pl/threads/58-Jakie-o...enia..../page4
    O kosztach utrzymania tu:http://xtzclub.pl/threads/2036-Koszt...bby-wydzielone
    A wątki o okolicach Dobrego Miasta, Olsztyna i króćcach gaźnikowych wymoderowałem, bo nie bardzo to pasowało do czegokolwiek.
    Sorry za zalew raportów o edycji - musiałem podzielić niektóre posty inne połączyć albo edytować, aby zachować sens wypowiedzi.

pozdrawiam, Adam

Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92

Domyślnie

Hej, Kaytec jak zmieniałeś opony to czy widziałeś dętki, w jakim stanie były, czy jak montowane były opony to talkowali ci wszystko bo wybieram się na dniach do Walesiaka na zmianę opon i zastanawiam się czy nie wymienić dętek na nowe. W jakimś temacie ktoś pisał że powinno się je wymieniać razem z oponami a moje stare mają 6 lat.

Motocykl
    Brak

Domyślnie

Nowe opony, stare dobre dętki. Dętki trzymały ciśnienie przez pół roku takie same, więc nie było najmniejszego sensu ich zmieniać. Zostały oczyszczone, pokryte proszkiem i wsadzone do opon.

Senior Member Avatar darti
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750

Domyślnie

ja mam zasadę nowe opony nowe dętki ,6lat to juz trochę czasu i mogą po nagrzaniu puszczać a nawet wystrzelić ,a tak jesteś pewny a stare na zapas

Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92

Domyślnie

Kto wie może nawet więcej niż 6 lat bo z tego roku są opony może niemiecki właściciel wymieniając opony zostawił stare dętki.

Motocykl
    GG

Domyślnie

Cytat Napisał robkri Zobacz post
    Kto wie może nawet więcej niż 6 lat bo z tego roku są opony może niemiecki właściciel wymieniając opony zostawił stare dętki.
    A ja wolę starą oryginalną dętkę albo jakąś firmową niż byle co które wsadzą w wulkanizacji, jak dętka jest gruba i nigdzie nie łatana to spokojnie wytrzyma następną oponę. Wystarczy raz kupić grube dętki i spokój. Oczywiście talk musi być dodawany za każdym demontażem dętki.
    Hidden Content

Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92

Domyślnie

Niestety nie wiem jakie dętki mam wsadzone bo kupiłem moto stosunkowo nie dawno na jeszcze nie do końca zjechanych oponach ale do końca sezonu zdarłem je do końca i na nowy sezon mam nowe buty i może zrobię tak jak radzi dartirwroc. Chyba że najpierw dowiem się czy są dętki markowe w serwisie opon lub w sklepach,koła zawiozę do zmiany i jeśli dętki okażą się wątpliwe to kupię szybko nowe.

Uprawnienia