Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 41 do 55 z 55

Temat: Słaby tylny hamulec

  1. #41
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    223
    Motocykl
    XTZ 750 `89
    Skąd
    W-wa, Żoliborz

    Domyślnie

    Nie mogę już edytować, więc tak: rozebrałem cały tylny zacisk, wyszorowałem go i wymieniłem uszczelki tłoczków. Podobnie postąpiłem z pompąhamulcową, jednak w niej nie wymieniałem niczego - tylko sprawdziłem jej stan i wyczyściłem. Zalałem układ i przepompowałem już ok 300 ml płynu - przez rurkę zamontowaną na odpowietrznik płyn leci elegancko, pompa podaje go właściwie, ale niestety kiedy zamknę odpowietrznik tłoczki stoją... Tłoczki są w prawie skrajnym, cofniętym położeniu. Przy pompowaniu jeden ledwo co podryguje w miejscu a drugi to już całkiem stoi. Ja już nie mam na to dziadostwo pomysłu... Czy układ po prostu jest wciąż tak mocno zapowietrzony, czy też to co innego...? Ktoś może coś doradzić, odnośnie napełniania suchego układu?
    Sobczaq, przedtem Sbq!

    Prawym pasem, za Matizem.

  2. #42
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,705
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Jak tłoczki nie wychodzą pomomo pompowania dużym prawdopodobieństwem jest zapowietrzenie układu, odkręć odpowietrznik i pozwól żeby płyn sam wypływał przez chwilę, powinno się odpowietrzyć.

    Jeśli to nie pomoże proponuję zestaw naprawczy pompy albo drugą pompę.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  3. #43
    Ojciec Dyrektor Avatar rootolf
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    1,822
    Motocykl
    Super Hiper Dakarowy Sprzęt - ST, rower KTM
    Skąd
    Ostrów Wlkp
    GG
    GG: 1338933

    Domyślnie

    Cytat Napisał Sobczaq Zobacz post
    Zalałem układ i przepompowałem już ok 300 ml płynu - przez rurkę zamontowaną na odpowietrznik płyn leci elegancko, pompa podaje go właściwie, ale niestety kiedy zamknę odpowietrznik tłoczki stoją... Tłoczki są w prawie skrajnym, cofniętym położeniu. Przy pompowaniu jeden ledwo co podryguje w miejscu a drugi to już całkiem stoi. Ja już nie mam na to dziadostwo pomysłu... Czy układ po prostu jest wciąż tak mocno zapowietrzony, czy też to co innego...? Ktoś może coś doradzić, odnośnie napełniania suchego układu?
    A jak odpowietrzałeś układ bez zakręconego wcześniej odpowietrznika?
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

  4. #44
    Pozytywny człowiek lasu Avatar czeczen
    Dołączył
    lip 2010
    Postów
    1,778
    Motocykl
    MZ-ka
    Skąd
    CK K-ce

    Domyślnie

    Procedurę odpowietrzania oczywiście znasz ?
    1.zamknięty odpowietrznik
    2.pompujesz dźwignią kilka razy... trzymasz wciśniętą ....
    3.odkręcasz na chwilę odpowietrznik ... (ciśnienie schodzi) ... zakręcasz...
    4.znowu dźwignią kilka razy... trzymasz
    5.odkr. odpow. .... zakręcasz....
    itd
    itd
    itd...... do skutku


    lub odkręcasz odpowietrznik i czekasz z 10-20 min ... aż płyn wypłynie sam... i potem dla pewności procedura startowa...

  5. #45
    Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    2,738
    Motocykl
    R1100GS, 990
    Skąd
    Józefów

    Domyślnie

    @sobczaq - ewidentnie masz zapowietrzony cały układ hamulcowy.
    Ja składając zacisk (jeśli miałem wyjęte tłoczki) zalewam cylinderki płynem - potem wciskając tłoczki płyn przepycha się przez przewód ham. do pompy usuwając przy okazji z tegoż przewodu większość powietrza. Wybitnie skraca to procedurę odpowietrzania. Tylko lepiej wcześniej zlać cały płyn ze zbiorniczka (bo sporo przybędzie) i położyć coś na nim - często jest niezła fontanna, zwłaszcza jeśli szybko ściśniesz.
    Jeśli nie uda Ci się dojść do ładu metodą odpowietrzania opisaną przez czeczena, a tłoczki choć trochę się wysuną to też możesz spr. jeszcze wcisnąć oba tłoczki w zacisku do końca (oczywiście na zamkniętym odpowietrzniku), żeby uzyskać efekt jak wyżej (ja do wciskania używam kawałka płaskownika (lub płaskiego klucza po prostu) + ścisku stolarskiego do tego; oczywiście na zdjętym z tarczy zacisku). I potem znowu tradycyjną sesję odpowietrzającą - powinno być zauważalnie lepiej. Ew. powtórzyć drugi raz procedurę wciskania tłoczków jeśli trzeba - jeśli wkładałeś tłoczki w suchy zacisk może być to potrzebne.

    Jakbyś zupełnie nie mógł ani trochę wypchnąć tłoczków w zaciskach możesz jeszcze spr. wstrzyknąć strzykawką porcję płynu przez odpowietrznik w zacisku - wypchnie to trochę powietrza przez pompę, dalej powinno być już łatwiej.

    Cytat Napisał marcinjunak Zobacz post
    Jak tłoczki nie wychodzą pomomo pompowania dużym prawdopodobieństwem jest zapowietrzenie układu, odkręć odpowietrznik i pozwól żeby płyn sam wypływał przez chwilę, powinno się odpowietrzyć.
    To działa jeśli pi*drzwi przewód hamulcowy nie ma "górek" w których lubi się zbierać powietrze. Niestety w tylnym heblu tenerki on są i trzeba pod ciśnieniem wypychać z nich powietrze.

  6. #46
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    223
    Motocykl
    XTZ 750 `89
    Skąd
    W-wa, Żoliborz

    Domyślnie

    Dzięki Panowie za porady. Przez kolejne 4 godziny próbowałem dziś wszystkich tych sposobów, przetaczałem, pompowałem, zasysałem, tłoczyłem i generalnie to... Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to oblać to wszystko benzyną i podpalić. Układ jest szczelny, wyczyszczony itd., jedyne co pozostaje to go odpowietrzyć. Jak? na to już nie mam pomysłu...
    Sobczaq, przedtem Sbq!

    Prawym pasem, za Matizem.

  7. #47
    Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    2,738
    Motocykl
    R1100GS, 990
    Skąd
    Józefów

    Domyślnie

    Ale udało Ci się chociaż wypchnąć trochę tłoczki, czy stoją maksymalnie wciśnięte ?

  8. #48
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    223
    Motocykl
    XTZ 750 `89
    Skąd
    W-wa, Żoliborz

    Domyślnie

    W pewnym momencie zdjąłem zacisk, opróżniłem i wyciągnąłem lekko tłoczki (jak się zdejmie te azbestowe kapsle, to one mają otwory - można dzięki temu złapać je jakimś "hakiem" i lekko wyciągnąć) - potem przez odpowietrznik wtłoczyłem płyn, tak że bąble wypłynęły w zbiorniczku. Potem trochę pompowałem jak też pozostawiałem otwarty odpowietrznik, tak żeby samo leciało, potem wcisnąłem tłoczki na maxa, dalej tłoczyłem i przelewałem. Nic, stoją, ledwo drgają w miejscu.
    Sobczaq, przedtem Sbq!

    Prawym pasem, za Matizem.

  9. #49
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    223
    Motocykl
    XTZ 750 `89
    Skąd
    W-wa, Żoliborz

    Domyślnie

    Ok, jeszcze raz ja: czy ktoś wie, czy tylna pompa ham. z 660 jest taka sama jak w 750? Na zdjęciach widać tylko różnicę w króćcu wężyka od zbiorniczka płynu. Jeśli ktoś jest w stanie zweryfikować czy te części są wymienne to będę dźwięczny za info.
    Sobczaq, przedtem Sbq!

    Prawym pasem, za Matizem.

  10. #50
    Senior Member Avatar esi
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    487
    Motocykl
    Yamaha XTZ 660 '92
    Skąd
    dolnyśląsk

    Domyślnie

    http://www.megazip.ru/ru/bike/yamaha...9/14599/181641 wystarczy porownac numery katalogowe dla 660 i 750
    Take care of your Tenere she will take care of you

    Hidden Content

  11. #51
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    223
    Motocykl
    XTZ 750 `89
    Skąd
    W-wa, Żoliborz

    Domyślnie

    Dzięki bardzo, sprawdziłem - niestety są to inne elementy.
    Sobczaq, przedtem Sbq!

    Prawym pasem, za Matizem.

  12. #52
    Guru Member Avatar robkri
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    1,737
    Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92
    Skąd
    Kosyń k/Dobrego Miasta

    Domyślnie

    Cytat Napisał Sobczaq Zobacz post
    Nie mogę już edytować, więc tak: rozebrałem cały tylny zacisk, wyszorowałem go i wymieniłem uszczelki tłoczków. Podobnie postąpiłem z pompąhamulcową, jednak w niej nie wymieniałem niczego - tylko sprawdziłem jej stan i wyczyściłem. Zalałem układ i przepompowałem już ok 300 ml płynu - przez rurkę zamontowaną na odpowietrznik płyn leci elegancko, pompa podaje go właściwie, ale niestety kiedy zamknę odpowietrznik tłoczki stoją... Tłoczki są w prawie skrajnym, cofniętym położeniu. Przy pompowaniu jeden ledwo co podryguje w miejscu a drugi to już całkiem stoi. Ja już nie mam na to dziadostwo pomysłu... Czy układ po prostu jest wciąż tak mocno zapowietrzony, czy też to co innego...? Ktoś może coś doradzić, odnośnie napełniania suchego układu?
    Jest taka możliwość że demontując pompę hamulcową a potem ją montując uszkodziłeś którąś gumkę i teraz ciśnienie płyny przy naciśnięciu pedału przeciska go między uszczelkami w środku ale nie wcieka on na zewnątrz, rozebrał bym wszystko jeszcze raz zaczynając od pompy, zwrócił uwagę na dobre dokręcenie wszystkich wężyków,na zacisku skończywszy.

  13. #53
    Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    162
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    Cytat Napisał Sobczaq Zobacz post
    Nie mogę już edytować, więc tak: rozebrałem cały tylny zacisk, wyszorowałem go i wymieniłem uszczelki tłoczków. Podobnie postąpiłem z pompąhamulcową, jednak w niej nie wymieniałem niczego - tylko sprawdziłem jej stan i wyczyściłem. Zalałem układ i przepompowałem już ok 300 ml płynu - przez rurkę zamontowaną na odpowietrznik płyn leci elegancko, pompa podaje go właściwie, ale niestety kiedy zamknę odpowietrznik tłoczki stoją... Tłoczki są w prawie skrajnym, cofniętym położeniu. Przy pompowaniu jeden ledwo co podryguje w miejscu a drugi to już całkiem stoi. Ja już nie mam na to dziadostwo pomysłu... Czy układ po prostu jest wciąż tak mocno zapowietrzony, czy też to co innego...? Ktoś może coś doradzić, odnośnie napełniania suchego układu?
    Coś jak u mnie teraz, to samo zrobiłem. Pompy nie ruszałem bo sucha, żadnych wycieków i innych . Tłoczek po naciśnięciu dzwigni wychodzi po puszczeniu wraca, drugi tłoczek stoi betonowo.
    Zapowietrzony układ ?

  14. #54
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    739
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Na jesieni zrobiłem oba zaciski FJ z pełną wymianą gum. Na wiosnę okazało się, że jeden zacisk stoi. Po rozbiórce (na siłę) okazało się, że guma ma ma uszkodzenie, przywarła chyba. Efekt był taki jak piszesz. Tylko rozbiórka zacisku i ponowny przegląd, czyszczenie. Zwłaszcza rowki pod uszczelkami.

  15. #55
    Member
    Dołączył
    kwi 2019
    Postów
    162
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Kielce

    Domyślnie

    rowki pod uszczelkami wyczyszczone , smar na uszczelki kupiony speszjal..............okazało się że nie mogłem odpowietrzyć na zamkniętym zbiorniczku płynu, po wyjęciu tych gumek i pozostawieniu otwartego zbiorniczka. Odpowietrzone w kilka minut.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •