Ogłoszenie
Zwiń
Zasady obowiązujące w Giełdzie
W Giełdzie można zamieszczać ogłoszenia TYLKO związane jakkolwiek z XTZ ( z wyjątkiem działu "Inne moto"). Wszystkie ogłoszenia nie spełniające tego warunku będą usuwane przez moderatorów.
Wyjątek stanowi forum "Inne moto".
ZABEZPIECZENIE PRZED SPAMOWANIEM
Aby móc pisać w poszczególnych działach giełdy należy zliczoną minimalną wymaganą liczbę postów:
EDIT rootolf:
UWAGA:
Sprzedający jest zobowiązany podać cenę przy sprzedawanym przedmiocie. W przypadku braku ceny, ogłoszenie może zostać usunięte.
Jeżeli masz zamiar kupić motocykl od forumowicza zapytaj innych o opinię o tym motocyklu.
Zasady wchodzą w życie z dniem 26.10.2012 r.
Wyjątek stanowi forum "Inne moto".
ZABEZPIECZENIE PRZED SPAMOWANIEM
Aby móc pisać w poszczególnych działach giełdy należy zliczoną minimalną wymaganą liczbę postów:
- Sprzedam - 10
- Inne moto - 25
- Kupię - 5
- Oddam - 1
EDIT rootolf:
UWAGA:
Sprzedający jest zobowiązany podać cenę przy sprzedawanym przedmiocie. W przypadku braku ceny, ogłoszenie może zostać usunięte.
Jeżeli masz zamiar kupić motocykl od forumowicza zapytaj innych o opinię o tym motocyklu.
Zasady wchodzą w życie z dniem 26.10.2012 r.
Zobacz więcej
See less
Opony Shinko E705 90/90/21 i 140/80/17
Zwiń
X
-
Za darmo bym tego siuwaksu nie wziął. Nawet się nie pali jak guma. Oddaj to jakimś łebkom na okolicy, będą zadowoleni.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Spoko. Jeżdżę na dwukrotnie starszych. Moim zdaniem dajemy sie wkręcać wszyscy na teksty o bezpieczeństwie i to nie tylko oponiarskiej tylko branżom wszelakim i politykom. Bo to jest tak płynna kwestia że praktycznie nie do udowodnienia kto nam wciska kit. Czasem to przeradza się z zabobon i niedługo nie będą nas dziwić teksty sprzedawców o tym, że roczna opona to pewna śmierć lub kalectwo. Oczywiście 10 lat dla opony to już spora przesada, ale ja jeżdżę tak żeby je umordować i to co się utleniło to zaraz się zetrze odsłaniając mekka gumę w środku- innymi słowy takie oponiarskie dożynki
Inną sprawą jest cena starych używek. Jeszcze inną, że pewnie większość jeżdżących Tenere, turystycznie nie wykorzysta nawet 10% możliwości nowej opony( jak i motocykla). A na suchym to każda robi dokąd się nie spruje. I ostatnia "inna"/"zmienna" to producentom zalezy na szybkiej sprzedaży- toteż od lat można obserwować umyślne i planowe starzenie produktów. Opony i inne produkty starzeją sie szybciej by szybciej trzeba było je zastępować nowymi. Liderem w tym segmencie dla mnie jest michałek i conti. Już kilkuletnie opony przy sprzyjających warunkach potrafią być zmurszałe- spokojnie, na razie tylko samochodowe.Ostatnio edytowany przez Prince; 2935.
Komentarz
-
Każdy z nas ma swoje doświadczenia z oponami. Ale pisanie że 5 letnie opony są świeże to trochę przesada. Sam jeździłem na 10 letniej Avon Distanza i na suchym spoko (prawie wcale nie schodziła pomimo 2 lat i 10 kkm jazdy - jaki byłe wtedy zadowolony i zdziwiony że ludzie połykaja opone w 3 albo 4 kkm) ale gdy przyszedł deszcz lub temperatura poniżej 15 stopni to opona uślizgiwała się jadąc na 3, 4 biegu. A wszyscy wiemy że mała tenera (25 letnia, szwajcarska wersja) nie grzeszy mocą.
Każdy jeździ na czym chce/na co go stać. Po prostu bądźmy realistamiPomarańczowa gorączka rośnie... XTZ 660 i LC4 640
Komentarz
-
Prince masz racje pod pretekstem troski o nasze bezpieczeństwo, wciska nam sie coraz więcej kitu, oczywiści my za to wszystko płacimy . Skoro już o oponach to ostatnio odpuściłem sobie w samochodach opony zimowe i letnie ,jeżdżę na wielosezonowych i to tych tanich budżetowych, i dają rade , młodzi pewnie nie pamiętają ale za mojej młodości były tylko opony wielosezonowe a zimy były inne niż teraz jak śnieg spadł w grudniu to był do kwietnia, i jakoś dawały rade
Komentarz
-
Jako ciekawostkę wrzucę jeszcze ze w rusku mam opony made in CCCP mające pewnie ze 30-40 lat. Oczywiście parametry i sposób jazdy "nieco" odbiega od współczesnychale spróbujcie sobie wyobrazić jak wyglądałaby opona współcześnie wyprodukowana po takim okresie. Prawdopodobnie zobaczylibyśmy smętne resztki osnowy okalającej felgę- reszta już dawno by sie rozpadła. Tak więc można zrobić opony które wprawdzie nie będą miały jakiejś hiper przyczepności, ale wciąż będą w stanie pracować. Da się. Tylko nikomu na tym kierunku nie zależy. A może powinno?
PS. rzeczone opony w rusku wciąż wyglądają dobrze. Brak śladów rozwarstwień, mikrospekań itd. fakt po mokrym nie jeżdżę(jezdziłem na co dzień jeszcze jakieś 10 lat temu)- bo to stary strucel do wyglądania a nie używania.Ostatnio edytowany przez Prince; 2935.
Komentarz
-
Z własnego doświadczenia mogę napisać, że nawet takie starszawe powiedzmy 5-6 letnie opony mogą być całkiem ok. Wteresce miałem anakee 1 właściwie to nadal są. Do samego końca trzymały dobrze nawet przy około zerowych i minusowych temperaturach. W xjocie mam z przodu też michałka Pr 2 i to samo. Choć ma swoje lata spisuje się lepiej od nowszego o battlaxa, który jest z tyłu. Generalnie Michelin poprzez dużą zawartość Krzemionki i/lub dwuskładnikową budowę dobrze znoszą upływ czasu. Co do trwałości starych opon to są prawie wieczne. Dałem kiedyś wujkowi zapasowe koła od mojej wueski (z początku lat 70'tych)zalozyl je do takiego wózka, który ciągnie za jawka i jeżdżą do dzisiaj.Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...
Komentarz
-
Zamieszczone przez nemo Zobacz postaRok produkcji 2012? Całkiem świeże to one były 5 lat temu. Nie powinno się zakładać gum starszych 3-4 lata, guma się mocno zmienia przez taki czas.
- - - Zaktualizowano - - -
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaZa darmo bym tego siuwaksu nie wziął. Nawet się nie pali jak guma. Oddaj to jakimś łebkom na okolicy, będą zadowoleni.
Komentarz
-
Zamieszczone przez michalkow Zobacz postaJunak, Tobie i tak by na kata nie podeszło, to przecież 21” a nie 19”.Pzdr!
prawko juz na 650, XTZ750 byla moim pierwszym moto, a teraz mam frajde
Komentarz
-
Zamieszczone przez qpcio Zobacz postaresearch godny TVPBył Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez Prince Zobacz postaSpoko. Jeżdżę na dwukrotnie starszych. Moim zdaniem dajemy sie wkręcać wszyscy na teksty o bezpieczeństwie i to nie tylko oponiarskiej tylko branżom wszelakim i politykom. Bo to jest tak płynna kwestia że praktycznie nie do udowodnienia kto nam wciska kit. Czasem to przeradza się z zabobon i niedługo nie będą nas dziwić teksty sprzedawców o tym, że roczna opona to pewna śmierć lub kalectwo. Oczywiście 10 lat dla opony to już spora przesada, ale ja jeżdżę tak żeby je umordować i to co się utleniło to zaraz się zetrze odsłaniając mekka gumę w środku- innymi słowy takie oponiarskie dożynki
Inną sprawą jest cena starych używek. Jeszcze inną, że pewnie większość jeżdżących Tenere, turystycznie nie wykorzysta nawet 10% możliwości nowej opony( jak i motocykla). A na suchym to każda robi dokąd się nie spruje. I ostatnia "inna"/"zmienna" to producentom zalezy na szybkiej sprzedaży- toteż od lat można obserwować umyślne i planowe starzenie produktów. Opony i inne produkty starzeją sie szybciej by szybciej trzeba było je zastępować nowymi. Liderem w tym segmencie dla mnie jest michałek i conti. Już kilkuletnie opony przy sprzyjających warunkach potrafią być zmurszałe- spokojnie, na razie tylko samochodowe.
Przecież teraz, nawet nowe gumy maja dla wielu tak rozbieżne opinie jakby dzieliło je lata leżakowania...Choćby słynne K60 dla niektórych opona idealna a inni nie chcieli by jej darmo. Inna kwestia cen za stare używki...Wg mnie taką cene powinnien mieć komplet leżaków a nie używek.
Komentarz
-
Zamieszczone przez qpcio Zobacz postaresearch godny TVP
Komentarz
Komentarz