Witam wszystkich.Ostatni raz bylem na forum w jesieni.Calą zimę przejeżdzilem na mojej XT 600 na aparacie zapłonowym od malucha(starego typu,mechanicznym),ale z powodów wizualnych i dużej awaryjności,postanowiłam zalożyć elektroniczny moduł,od poloneza lub malucha(chodzi o koszty i dostępność na złomie).Jednego tylko nie rozumiem i w związku z tym mam gorącą prośbę o opisanie mi prostymi słowami jak działa to oryginalnie w XT,a mianowicie dlaczego są tam dwie cewki(te co mają wpływ na iskrę)a jest jeden impulsator.I o co w tym chodzi z tym wyprzedzeniem zaplonu że ma być 10 i 36 stopni.Po prostu chcę się podlończyć dopiero za impulsatorem.Chcialem zauważyć że w aparacie od malucha ustawilem na oko okolo 10 stopni(oczywiście omijając cewki i impulsator) i motorek może nie perfekcyjnie chodził ale dalo się jeżdzić.POZDRAWIAM i czekam na odp.Panowie mam jeszcze jedno pytanie.Jak to jest możliwe że gdy ustawialem kąt wyprzedzenia zaplonu kręcąc aparatem zaplonowym od malucha w skrajnym polożeniu bylo slychać jak zawory leciutko stukają w tłoka,przecież zawory są napędzane łańcuszkiem z koła zamachowego,a tam nic nie bylo przestawiane.Jeszcze raz pozdrawiam.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Kąty wyprzedzania zapłonu
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Kup używany moduł i kropka,takie kombinowanie z części samochodowych przeważnie żle się kończy.Singiel w przeciwieństwie do rzędówek czy widlaków ma to do siebie,że będzie pracował nawet przy mocno opóżnionym zapłonie(muł sie zrobi),czy mocno przyspieszonym(do stopienia głowićy włącznie),więc nie warto moduł w używce to nie majątek.Co do stukania zaworów to nie kumam kiedy to słyszysz,przy pracującym silniku?Jeżeli jest jeden cylinder to pozostaje tylko jeden wybór...
Jeżeli jest wybór to mogą być nawet cztery...
-
To stukanie "zaworów" to typowy dźwięk przy spalaniu stukowym, strasznie niszczącym dla silnika (korbowód, tłok) - dzieje się tak, gdy zapłon jest zbyt późny (lub benzyna słabej jakości).
Moim zdaniem nie ma sensu robić takich rzeźb - moduł to nie majątek, remont silnika po takich eksperymentach będzie znacznie droższy.sigpic
Komentarz
Komentarz