Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jak się nagrzeje niepali na jeden cylinder xtz 750

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• czans
    odpowiedział(a)
    skóra to spore koszty sam się do tego dobiorę zobaczę co tam nie styka z warsztatu do warsztatu a każdy chce regulować gaźniki jakąś wiedzę motoryzacyjną mam jak coś nie będę wiedział to zapytam pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez czans; 4184.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    WIęc dobrze by było to sprawdzić bo może od temp brakuje mu prądu i dlatego tak się dzieje.
    Przede wszystkim zmień warsztat albo oddaj jeszcze raz skoro nie usunęli awarii.
    Jeśli masz wątpliwości podjedź do lublina do skóry, oni tam mają pojęcie co i jak ale jak sam widzisz trzeba szukać a to w tym wszystkim jest najdroższe i czasem najtaniej wychodzi podmienianie części.

Zostaw komentarz:

• czans
    odpowiedział(a)
    nie wiem junak wymiany robił warsztat

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    A jakie napięcie masz na aku w chwili jak przerywa?

Zostaw komentarz:

• czans
    odpowiedział(a)
    witam wszystkich panowie wymieniłem w xtz cewkę zapłonową przewody regulator napięcia na nowy cewka jest używana przez 150 km było dobrze ale się skończyło znowu przerywa .ma ktoś jakiś pomysł co znowu.?

Zostaw komentarz:

• robkri
    odpowiedział(a)
    Trudno powiedzieć, myślę że to kwestia dogadania i ceny oraz chęci.

Zostaw komentarz:

• Jean
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez robkri Zobacz posta
    To czeka cię wymiana alternatora lub regeneracja starego.
    Dopiero co przechodziłem ten temat we hondzie 2.2 cdti, nowy "alternatore" blisko 800 euro. ;-(

Znalazłem bardzo ciekawy link do diagnostyki alternatora w XTZ http://wiki.xtzclub.pl/xtz/wiki/doku..._ladowania_xtz

Czy do regeneracji trzeba wymontować stary, czy można jechać i serwis zrobi na gotowo ?

Może znacie, polecacie jakiś Mistrzów od tematu elektryki co by obadali alternator na okoliczność jego słabego ładowania..
    Ostatnio edytowany przez Jean; 4213.

Zostaw komentarz:

• robkri
    odpowiedział(a)
    To czeka cię wymiana alternatora lub regeneracja starego.

Zostaw komentarz:

• ofca234
    odpowiedział(a)
    jak ladowanie masz 12,8 to NA PEWNO masz cos zle.

ale poszukaj odpowiedniego watku na forum i tam albo znajdziesz wszystkie informacje albo dopytasz.

Zostaw komentarz:

• Jean
    odpowiedział(a)
    Kolejny raz wykorzystując pokłady uprzejmość kolegi FXridera okazało się że: napięcie ładowania to: 12,8V a na alternatorze 1 para ok. ~40v pozostałe dwie pary ~20 V .
    Wiec napięcie raczej nie jest zbyt wysokie ;-/

Zostaw komentarz:

• dex
    odpowiedział(a)
    Wszystko było opisane na forum.
    Użyj szukajki.
    Nie będę pisał tu po raz kolejny, bo mnie koledzy moderatorzy zjadą i będą mieli rację

Zostaw komentarz:

• Jean
    odpowiedział(a)
    Na chłopski rozum, cewka gdyby padała, to silnik pierwsze zaczynałby przerywać, nierówno pracować, a dopiero później by gasł.
    Przegrzany z jakiegoś powodu moduł, zwyczajnie się wyłączy, bo zadziała zabezpieczenie termiczne w układach scalonych.

Sprawdzałeś kiedyś napięcie ładowania?[/QUOTE]

Nigdy w życiu tego nie robiłem, nie znam "procedury", ale mam multimetr ;-)

Zostaw komentarz:

• dex
    odpowiedział(a)
    Silnik z 3VD mam teraz u siebie w XTZ, a moduł jeszcze przy silniku od XTZ miałem z 3VD.
    Nie sądzę, aby cewkę specjalnie zmieniali, skoro reszta niemal identyczna

Moduł też kiedyś miałem w zapasie, ale od 3VD.
    Nie wiem, czy będziesz chciał taki.

Za co odpowiada moduł?
    Za sterowanie cewką zapłonową na podstawie sygnałów odczytanych z impulsatora w prądnicy.

Na chłopski rozum, cewka gdyby padała, to silnik pierwsze zaczynałby przerywać, nierówno pracować, a dopiero później by gasł.
    Przegrzany z jakiegoś powodu moduł, zwyczajnie się wyłączy, bo zadziała zabezpieczenie termiczne w układach scalonych.

Ale moduły w XTZ są raczej solidnie wykonane i nie bardzo widzę podstawy, aby miał się przegrzewać.
    No chyba, że masz napięcie w instalacji za wysokie, bo pada regulator.

Sprawdzałeś kiedyś napięcie ładowania?

Zostaw komentarz:

• Jean
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez dex Zobacz posta
    Jean, powinienem mieć u rodziców cewkę z TDM 3VD.
    Jeśli mnie pamięć nie myli, to to samo, co w XTZ.
    Jeśli nic wcześniej nie założysz, to będę ją miał w Wawie po 9.08.
    Na pewno sprawna.

Ewentualnie zacznij od podmiany modułu, bo objawy bardziej na niego wskazują.
    Ooj, ciekawe rzeczy mówisz a modułu nie masz? ;-)
    Tak się zastanawiałem czy to nie moduł ale nie wiem tak naprawdę za co jest on odpowiedzialny i pomyślałem że zacznę od cewki.

Zostaw komentarz:

• dex
    odpowiedział(a)
    Jean, powinienem mieć u rodziców cewkę z TDM 3VD.
    Jeśli mnie pamięć nie myli, to to samo, co w XTZ.
    Jeśli nic wcześniej nie założysz, to będę ją miał w Wawie po 9.08.
    Na pewno sprawna.

Ewentualnie zacznij od podmiany modułu, bo objawy bardziej na niego wskazują.

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X