Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Norwegia lub Szwecja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Na smaka dorzuce jeszcze moj ostatni filmik, co prawda jest to short calego sezonu i na poczatku sa Alpy i Chorwacja, ale reszta to Norwegia

Czy da sie zwiedzic tanio Norwegie?? Tak, choc nie mozna sie spodziewac ze bedzie tak tanio jak podruzujac po Polsce, ale koszty mozna minimalizowac.
    Przedewszystkim nie polecam planowac dlugich tras, da sie w 5 dni zobaczyc duzo fajnych miejsc, tylko nalezy celowac w esencje tego co najlepsze w Norwegii.
    Zeby pojezdzic po fajnych drogach w Skandynawii wcale nie trzeba nawijac tysiecy kilometrow, wystarczy wybrac te najlepsze trasy. Wtedy tez nie generuje sie ekstra kosztow.
    Fajnie jest miec XT1200 ale jeszcze fajniej jest posiadac XTZ750 i XT1200

Komentarz

Bardzo lubię takie filmy, głowa na winklach sam przechyla się jakbym jechał motocyklem Skandynawia jest piękna byłem dwa razy, raz w Danii i raz w Szwecji, wrócę jeszcze nie raz. Naprawdę bardzo fajny film.

Komentarz

Zamieszczone przez bigboykr Zobacz posta
        Z dojazdem to kombinuj nocny rejs. Wypływasz wieczorem i nad samym ranem jesteś. Na pewno da się tak płynąć w okolice Sztokholmu (Nynasham, czy jak się toto tam pisze).
        Z gdanska do nynasham prom plynie cos okolo 20 godzin...

Komentarz

Zabij mnie, może moja pamięć zawodzi... parę lat temu wypływałem po południu z Gdańska/Gdyni (nie pamiętam) i rano byliśmy na miejscu... ale może to moja zawodna pamięć płata mi figle.

Komentarz

mozliwosci przeprawy jest kilka i warto rozwarzyc wszystkie

Gdansk - Nyneshavn (czy jakos tak) prom plynie okolo 18 godzin i do tanich nie nalezy

Gdynia - Karlskrona, plynie ok 11 godzin cena kosmiczna i na nocnym promie miejsce do spania jest obowiazkowe, ale mozna trafic na tanie oferty

Swinoujscie - Ystad, do wyboru jest dwoch przewoznikow Polferiess i Unityline, czas rejsu okolo 7 godzin, cena... nie pamietam ale tez nie malo

Sasnitz - Trelleborg, plynie najkrócej bo okolo 3,5 godziny koszt promu okolo 100 euro, ale nalezy sie lepiej dowiedziec wg mnie najlepsza opcja bo najmniej czasu traci sie na bujanie z predkoscia 30 km/h

Hirshals - Larvik, najodwarzniejsza propozycjaa, prom ktory plynie z Danii prosto do Norwegii koszt okolo 100euro i plynie 3,5 godziny

Ogolnie promy ktore plyna z Polski sa drogie, dlatego tez sporo ludzi korzysta z dwoch ostatnich, mozna tez smignac mozstem ale nie bardzo ma to sens

Komentarz

Droga Atlantycka

a Norkapp jest przereklamowany
              ST legenda Dakaru http://passion4travel.pl/index.php/c...dow/motocykle/
              FB: http://www.facebook.com/kamilltee

Komentarz

Zamieszczone przez kamilltee Zobacz posta

a Norkapp jest przereklamowany

tez tak mysle, a mimo to mam ochote klepnac globus, bo jeszcze tam nie bylem.

Komentarz

to pamietaj, że globus nie stoi wcale na najdalej na północ wysunietym skrawku Europy

Komentarz

to pamietaj, że globus nie stoi wcale na najdalej na północ wysunietym skrawku Europy
                    a co..?
                    www.21brothers.eu - wytwórnia ROGALI i innych wypieków
                    www.orangepower.pl - Forum fanów MPO

Komentarz

precyzując - najbardziej na północ wysuniętym półwyspem jest ten obok, gdzie jest Knivskjellodden

więc nie ma się co podniecać
                      mam rodzinę w Norwegii, zwiedziłem ją częściowo (do Trondheim) wg mnie (podkreslam WG MNIE) za Trondheim warto pojechać ew. na Lofoty, ale dalej już nie ... sztuka dla sztuki ... no ale to taki jednorożec dla motocyklistów... "byłem na Nordkapp"
                      widoki na północy mniej imponujące niż w Norwegii Zachodniej, pogoda na Nordkapp to ruletka... można grzać te kilka tyś km i nie zrobić wymarzonego zdjęcia "słońca o północy" bo będzie mgła i deszcz - BEZCENNE

ale jak wspomniałem - to moja prywatna opinia, wiem, że i tak nikogo nie przekona
                      Ostatnio edytowany przez kamilltee; 308.

Komentarz

kamilltee, wiem o tym ze nordkapp to nie czubek, na ten wlasciwy kraniec poki co ciezko dojechac

He he choc nalezalo by zauważyć, ze wiekszosc odwiedza, lub ma taki zamiar, Nordkapp. Ale malo kto mowi ze wybiera sie na najdalej wysuniety na polnoc kraniec europy wiec nie bladzimy az tak bardzo

Komentarz

ale jak wspomniałem - to moja prywatna opinia, wiem, że i tak nikogo nie przekona
                          ja to chyba bym ten globus zgryzł zębami jak bym nie mógł zrobić dobrej foty w słońcu a wcześniej dymał tyle km
                          Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                          No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
                          sigpic

Komentarz

Podłączę sie do rozmowy bo akurat jestem w Norwegii. Tak jak ktoś wspomniał ceny jedzenia w marketach nie są przerażające,dla przykładu najtańszy chleb kosztuje 6 NOK czyli jakieś 3,30 zł więc nie ma tragedii ale trzeba pamiętać żeby go w miarę rano kupić bo później będziecie kupować po 20 NOK. O tanim jedzeniu w knajpach czy przydrożnych kioskach możecie zapomnieć nie wspomnę o %,bronek w knajpie 60 NOK wzwyż w sklepie jakieś 20 NOK. Paliwo średnio 14,5 NOK na weekend zawsze tanieje do jakieś 13 NOK.

Komentarz

Nie byÅ‚em na NordKapp bo wiÄ™kszość osób które tam byÅ‚a twierdzi że nie ma sensu. Natomiast nie zgodzÄ™ siÄ™ że na północ od Trondheim nic nie ma. Jest i to bardzo dużo. Fakt że zaraz na Trondheim w kierunku północnym jest pÅ‚asko i nudno ale wystarczy odejchać jakieÅ› 100-200km na północ a później na zachód i pojechać trasÄ… RV17 w kierunku Bodø i jest bajecznie - wzdÅ‚uż atlantyku z wyspy na wyspÄ™ a po drodze mija sie jedyny w europie lodowiec który siÄ™ga do poziomu morza. A dalej na północ sÄ… Lofoty a to już perÅ‚a sama w sobie o której mógÅ‚ym napisać osobny wÄ…tek. Przy okazji odkopiÄ™ zdjÄ™cia i sie podziele. Ale wg. mnie na Lofoty trzeba sie nastawić na odzielnÄ… wycieczkÄ™ chyba że ktoÅ› ma 3 tyg wakacji.

Komentarz

Wlasnie o Lofotach pisalem ze ew warto (jak ktos ma duzo czasu) ... Ale jak czasu malo to zamiast gnac na polnoc lepiej na zachod ... Ja mam na celowniku Droge Atlantycka. W '95 I '97 jeszcze jej nie bylo w tej formie.
                                Ps. W '95 bylem w okolicach Oslo przez miesiac pojazdem o pojemnosci 600 cm, jeszcze na wloskiej licencji... Produkowanym na podbeskidziu
                                Byly gorki na ktore musialem wjezdzac na wstecznym

Komentarz

PracujÄ™...
                                X