Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Majówka w Kotlinie Kłodzkiej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Majówka w Kotlinie Kłodzkiej

Majówka, majówka i po majówce. Było zajefajnie
    Z forum obecni byli: Bartas, Infi Bartasowa, Bladyxtz, Piotr13 i ja, do tego przyjechali w ilości sztuk czterech (trzy motocykle) sympatyczni znajomi Bartasa i Infi ze Śląska.
    Relacja i fotki pojawią się w niedługim czasie jak tylko uda nam się wrócić do rzeczywistości.
    Korzystając z okazji, chciałbym bardzo podziękować Bartasowi i Infi za zorganizowanie świetnej majówki
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

To nieźle zw udała sie majówka nam troszkę mnie nie dojechaliśmy do was mieliśmy mała przygodę z asfaltem niestety skutki tego były akie ze łokieć pęknięty u mojej dziewczyny i poobijani jak na 80km/h to i tak dobrze.Co do Teresy to skrzywiona kierownica starty plaski i kuferek nie wiem jak reszta bo nie rozbierałem plastików. Mieliśmy dużo szczęścia bo jakieś 200m dalej gościa na KTM zabrała kareta i laweta.

NIECH ŻYJĄ NASZE POLSKIE DROGI ;/

Komentarz

Dobra, temat wisi.
      Relację "mojego typu" napiszę jutro, wtedy też dodam linki do zdjęć.
      Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że wypad zakwalifikowany do udanych.
      Mam nadzieję, że uczestnicy są zadowoleni, lista atrakcji turystycznych była ciekawa, baza wypadowa no i atmosfera również odpowiednia.
      Razem z Anią dołożyliśmy wszelkich statań, aby całą imprezę doprowadzić do skutku.
      Miło było poznać głównych spamerów SB (brakowało Xiecia do kompletu ), szkoda tylko, że zarówno Trusek z panną oraz Wujek nie dojechali w sobotę na miejsce. Teresę poskładasz, dziewucha Ci się zrośnie i może nastepnym razem?
      sigpic
      "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

w wypiekami czekamy na relacje i foty-)

Komentarz

Jak najbardziej jestem chętny ale moja dziewczyna zakonikowala mi ze na moto juz nie wsiądzie;/

Komentarz

No cóżâ€¦ dzień wyjazdu zbliżał się nieubłaganie. Do samej chwili startu ciągle było pod górkę. Jak nie w pracy, to coś do załatwienia w domu itp. Gdy pozornie udało się wszystko opanować, ustaliliśmy godzinę wyjazdu- 8 lub 9 rano, piątek. W czwartek zmieniałem napęd prędkościomierza w XJ Ani. Przy okazji wyszło, że zębatka porusza się w piaście. Uznałem, że pewnie amortyzator napędu się wyrobił po Rajdzie Pałuk. Plan szybkiej naprawy polegał na podłożeniu dętki w odpowiednie miejsca, by zminimalizować luz. Przy zdejmowaniu koła okazało się, że do wymiany mam łożysko w piaście zębatki… Tym samym wyjazd musiał zostać przesunięty. W piątek rano pojechaliśmy do hurtowni łożysk i kupiliśmy co trzeba, razem z uszczelniaczem. Zamontowałem, zapakowaliśmy się na motocykle. Była godzina 11, 2 godziny w plecy, ale nie jest źle- Tenera sprawna. Ruszamy, ale po przejechaniu 1km zauważyłem, że w XJcie lata lewy naciągacz łańcucha. Po oględzinach okazało się, że jest pęknięty, przy okazji wgiął się wahacz w jednym rogu. Musiałem wrócić się po narzędzia- czytaj młotek i klucz 12- i poprawiłem co się da. Chwilę później zatankowaliśmy pod korek motocykle i ruszyliśmy w drogę ok. godz 12. Jechaliśmy przez Konin, Kalisz do Ostrowa, gdzie czekał na nas Rootolf, Piotr13 oraz Bladyxtz. Wtedy też padło mi zasilanie w nawigacji, całe szczęście, że miałem mapę. Po chwili odpoczynku ruszyliśmy w trasę. Po drodze oczywiście były przystanki. Na miejscu byliśmy ok. 20:30. No cóż, trochę zeszło na jazdę. W Tłumaczowie czekał na nas już Krzysztof ze swoimi znajomymi oraz gospodarz, Andrzej Śmigacz. Od nazwiska chatkę nazwał Śmigaczówką. Rozpakowaliśmy się i zabraliśmy do kolacji oraz ogniska. Po drodze okazało się, że Trusek z panną i Wujkiem dojadą do nas w sobotę. Sobota rano, budzimy się. Za oknem przeciwieństwo piątkowej pogody, czyli pochmurnie i deszczowo. Gdy ruszaliśmy z Tłumaczowa przez Radków (Droga 100 zakrętów) do Kudowy Zdrój przestało padać. W lasach i górach wisiała jednak mgła. Tak też dojechaliśmy do Błędnych Skał, gdzie wjechaliśmy a górny parking. Obadaliśmy, porobiliśmy zdjęcia i połaziliśmy po górach. Dalej były lody w Kudowie, wtedy też, gdy zjechaliśmy z gór wyszło słońce i było już ciepło. Wtedy tez dowiedzieliśmy się, że Trusek z panną mieli szlifa i nie dojadą już do nas. Następnie skoczyliśmy zobaczyć Kaplicę Czaszek w Czermnej. Po obadaniu jako następny cel obraliśmy sobie bunkry po czeskiej stronie- Dobrudzka czy jakoś tak. No coż, zasada- „są bunkry, jest zajebiście” również u nas obowiązywała. Dotarliśmy na miejsce, gdzie wykupiliśmy bilety do zwiedzania kompleksu. Wtedy też Wujek dał znać, że wraca z Truskiem do Wawy i również nie dojedzie na majówkę. Po chwili pod bunkier zjechały zabytkowe samochody, min. Tatra z 1936r. Sam bunkier robił wrażenie gabarytami- 40m pod ziemią, długie korytarze i pomieszczenia. Szkoda tylko, że sam w sobie był słabo wyposażony. No i schody…. 265 aby wyjść na powierzchnię… Gdy tylko się wydostaliśmy, zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia. Następnie kurs przez Czechy do bazy na ognisko, zaczepiając o sklepik przygraniczny. Na miejscu skoczyliśmy jeszcze Tenerkami do pobliskiego kamieniołomu (gleba Piotra13 nr 1), polataliśmy po łące i wybadaliśmy górską rzeczkę.
            Niedzielny poranek przywitał nas deszczem. Wstaliśmy o 6 rano, o 7 wyruszyliśmy do Kletna. Dlaczego tak wcześnie? W sobotę próbowałem zarezerwować bilety do jaskini niedźwiedzia, ale jak się okazało nie ma już rezerwacji, a pula biletów jest ograniczona i ok. 9 już ich po prostu nie ma… No więc jazda z samego rana. Ok. 8:15 byliśmy na miejscu. Grupa Krzycha po ostrej sobotniej balandze wybrała Skalne Miasto, więc nie jechali z nami. Motocykle zaparkowaliśmy, no i z buta 1,5km pod górę w ciuchach motocyklowych. Nadal mżyło i była mgła, w butach mieliśmy pełno wody. No ale co tam Odczekaliśmy swoje i o 9 byliśmy już w jaskini. Gnaty niedźwiedzi, formy naciekowe i ogólnie jaskinia robi duże wrażenie. Ok. 10 wydostaliśmy się już na zewnątrz i zeszliśmy do Biker Choice na jakieś żarcie. Swoją drogą trochę nas wykasowali. Opcja kolejna dla Kletna- nieczynna kopalnia uranu. Do zwiedzania udostępniono tylko 1 sztolnię, a to tylko niewielka część kopalnianych korytarzy. Ruscy przekopali prawie całą górę w poszukiwaniu rudy uranu, która tam była w niewielkiej ilości. Normalnie nie warto było tego ruszać, ale w czasach socjalizmu PL dokładała do interesów, więc się opłacało. Polecam zdecydowanie, warto było posłuchać przewodnika. Wracaliśmy już w słońcu do Kłodzka, obadać Twierdzę Kłodzko, największą w Europie ziemną twierdzę. Duża to ona była, ale ekspozycji mogłoby być więcej… Po Twierdzy obraliśmy kurs na bazę, po drodze zaczepiając jeszcze o punkt widokowy na Górze Wszystkich Świętych, niedaleko Nowej Rudy. Po powrocie skoczyliśmy jeszcze powygłupiać się nad rzekę, potem ognisko i tak już dzień dobiegał końca. W poniedziałek rano Rootolf pakował się do domu, a my ruszyliśmy zobaczyć zamek Książ. Wszystko fajnie, ale na miejscu okazało się, że jest tam festiwal kwiatów… totalna porażka, ludu od ch… i jeszcze trochę, nie szło przejść, wszystkie zabytki pozakrywane. Kicz nad kicze… żal nam było tej kasy za bilety… W sumie nie tylko nam, bo inni również nie byli zadowoleni z odwiedzin tego zamku. W tym miejscu rozstaliśmy się z grupą Krzycha i udaliśmy się na zamek Bolków. No i to było to- zamek ze swoim charakterem, przyjemne ruinki z widokiem z wieży na okolicę. Tutaj też na podjeździe Piotr13 zaliczył glebę, jednak plastiki odziwo się nie połamały. No i cożâ€¦ wracaliśmy przez Czechy do bazy. We wtorek ruszyliśmy do domów ok 8:30 jadąc nieco inną drogą niż powinniśmy. Na 1 skrzyżowaniu skręciliśmy nie tam gdzie trzeba i jechaliśmy przez Osówkę, Walim (rejon kompleksu Riese) przez góry. Przy okazji zaatakowała nas mgła, ograniczająca znacznie widoczność, osadzająca się na motocyklach i ciuchach (temp ok. 2- 3 st). Gdy zjechaliśmy niżej temp wynosiła ok. 8 stopni, ale wychłodzenie było zbyt duże, aby czuć komfort cieplny. Nasze drogi w trasie się rozeszły. W Ostrowie spotkaliśmy się jeszcze z Rootolfem, a do domów dotarliśmy ok. 18:30. Jak z opisu wynika, wyjazd naciskał na zwiedzanie. No i to tyle Dziękuję wszystkim za udział.

Foty:

Ostatnio edytowany przez Bartas; 5.
            sigpic
            "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

fajnie zazdroszczę udanego wypadu, pozdrawiam.
              Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
              No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
              sigpic

Komentarz

sigpic

Komentarz

Ja ze swojej strony dziękuję wszystkim za cierpliwość do babskiej jazdy, zwłaszcza do ślimaczego toczenia się na zjazdach z górek po serpentynkach. Obiecuję poprawę.

Dzięki wszystkim za obecność i super wypad.
                  No heaven... no hell... only motór i Bartas

Komentarz

Oj Infi, Ty znowu o tej babskiej jeździe. Tłumaczyliśmy Ci już, że niejeden facet mógłby się od Ciebie uczyć jazdy.
                    A zjazdy z górek, cóż, każdy musi mieć swoje słabe strony, żeby nie było idealnie
                    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

Komentarz

Następnym razem przyjadę Perełką z prostą felgą i wtedy mniej się będę bała ostrych zakrętów.
                      No heaven... no hell... only motór i Bartas

Komentarz

Usunięte na żądanie użytkownika

Komentarz

Szkoda tylko że majówka jest raz w roku a to te same miejsca i ci sami ludzie widziane z mojego aparatu http://picasaweb.google.com/11245195...66121/Majowka# o ile link zadziała

Komentarz

Pracuję...
                          X