Witaj na XTZclub.pl!
Aby pisać posty musisz być zalogowany, a więc uprzednio należy się zarejestrować. Z obsługą forum możesz zapoznać się w FAQ. No i baw się dobrze
KTO SIĘ ORIĘTUJE JAK STOJĄ WINIETKI W CZECHACH ? BO GŁÓWNIE OD TEGO BEDZIE ZALEŻAŁA MOJA TRASA. JAK NARAZIE 555KM BOCZNYMI DROGAMI CO DAJE POW 8H MINIMALNIE.
aUTOSTRADY MAJĄ PLATNE CZY NIE? BO NIE MAM POJECIA JAK WYGLADA JAZDA PO ICHSIEJSZYCH DROGACH.
Tak, w Czechach Autostrady są płatne.
Winietę najlepiej kupuj na pierwszej stacji benzynowej za granicą - wychodzi sporo taniej (250 Koron=39 PLN). Jak kupisz w PL lub na przejściu granicznym po polkiej stronie to jest ok. 55PLN
szczegóły masz poniżej.
Tak, w Czechach Autostrady są płatne.
Winietę najlepiej kupuj na pierwszej stacji benzynowej za granicą - wychodzi sporo taniej (250 Koron=39 PLN). Jak kupisz w PL lub na przejściu granicznym po polkiej stronie to jest ok. 55PLN
szczegóły masz poniżej.
Dla motocykli autostrady w Czechach i na Słowacji są bezpłatne.
Nie zaprzeczę bo nie wiem na 100%, w instrukcji jest napisane skrótowo: pojazdy do 3,5 tony pacą tyle a tyle..., a nie ma wyszczególnionych motocykli.
Kilka razy byłem na Słowacji, jednak poruszałem się zwykłymi drogami więc o winiecie nawet nie myślałem.
Niemniej jak kupiłem swoją ST kilka lat temu to miała na szybce przyklejone bardzo stare winiety z kilku krajów, m.in. z Czech i Austrii. Ale to był szwajcar, a oni wiadomo - nadgorliwi są.
Zatem bardzo prawdopodobne, że LukaSS ma rację.
...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...
Przyznam, że trasa jak na jeden dzień jest dość sporawa, a jak na weekend zlotowy - troszkę za długa. Człowiek dojedzie na noc w piątek, w sobotę zabaluje, ale z samego rana w niedzielę trza być trzeźwym, gdyż przed sobą ma się ok. 800 km. Bynajmniej ja tak myślę.
Trzeba by było znaleźć rozwiązanie i powrót zrobić na dwa dni, by się bez sensu nie zarżnąć. Zlot to ma być też przyjemne i pożytecznym, a nie wyścig z czasem.
Hmmmm, jednak ja pewnie przybędę, choćby po to aby polatać niemieckimi autostradami (brrrr za zimno już dziś na taka jazdę, samobójstwo) oraz zobaczyć sprzęty naszych południowych sąsiadów (Czechosłowaków )
A może by tak połączyć latem siły i pognać na kilka dni do Włoch, do słonecznej Italii i pooglądać prawdziwych maniaków serii Tenere, którzy organizują również zloty?
--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz