http://opony.motoskansen.pl/druk.php...OZNACZENIA&nod Część oznaczeń tu jest
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jakie opony są najlepsze do XT i XTZ? Opinie, oceny, zestawienia....
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez _ja Zobacz postaa czy któryś z szanownych panów orientuje się może co oznacza gąszcz znaczków za oznaczeniem opony. Np. czym się różni
METZELER Enduro 3 Sahara 140/80-18 70R TT
od
METZELER Enduro 3 Sahara 140/80-18 70S M+S M/C TT
PS przez pomyłkę wrzuciłem 18, ale pytanie aktualne
Komentarz
-
-
podsumowałem dla jasności
70 to nośność 335kg/oponę
R prędkość do 170km/h
TT - tube tire - dętkowa
TL - tube less - bezdętkowa
M+S mud + snow - opona na błoto - śnieg
M/C opona motocyklowa
DOT data produkcji oponyBył Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postapodsumowałem dla jasności
70 to nośność 335kg/oponę
R prędkość do 170km/h
TT - tube tire - dętkowa
TL - tube less - bezdętkowa
M+S mud + snow - opona na błoto - śnieg
M/C opona motocyklowa
DOT data produkcji opony
Komentarz
-
Mam pytanko:
Co lepiej na tył do dużej tenerki? Jeździłem na Mitasie E07 i średnio świeżym E09.
Teraz zastanawiam się: TKC80 vs. Mitas E09 Dakar
Może jest na forum taka osoba, która wie coś o obu i potrafi w miarę obiektywnie porównać.
p.s.
Nie zgodzę się, że sztywniejsza opona to tylko źródło większej ilości "łaciny" w trakcie zmiany. Ja rozciąłem 2-miesięcznego E07 przy stopce raczej z powodu braku sztywności.
Komentarz
-
Jeśli kierujesz się sercem TKC na pewno będziesz zadowolony
Jeśli rozumem i finansami majtas
A tak poważnie to nowy mitas też może być dobry, ważne żeby nie był starszy niż 2 lata. Pogadaj z Bartasem on ujeżdża tanie gumy to będzie mógł coś więcej powiedzieć.
Ja zakochałem się w TKC80Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
sigpic
Komentarz
-
TKC 80 dobrze asfalt znoszą (oczywiście ostre hamowanie szybko je wykończy) - jak się jeździ oszczędnie i do przepisowych 1.5mm bieżnika to starczy na 20kkm lub ciut więcej. Jeżdżona normalnie zachowuje dobre właściwości do jakichś 8-10kkm (ew. warto liczyć 2 tyły na 1 przód). Nadal uważam, że tył TKC80 to lekkie nieporozumienie (jest za bardzo zorientowana na szosę i za szybko schodzi - w porównaniu do przodu), niemniej jeśli rycie nie jest Twoim priorytetem to sprawdzi się.sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez trunek Zobacz postaCeny mam w miarę podobne i właśnie dlatego pytam. Bo mimo terenu jeśli mam patrzeć jak kostka znika na asfalcie to jak napisałeś "kierując się rozumem" wole patrzeć jak znika ta tańsza ale tu zostałem ostatnio miło zaskoczony
Porównując te dwie opony:
TKC dobra na szutry doskonała na asfalcie ( z kostek) bardzo nieźle w deszczu na asfalcie
MITAS dobry na długie latanie lepszy w terenie , kiepski na deszczu na asfalcie
to mówiłem ja lamer
Komentarz
-
Zamieszczone przez puntek Zobacz postaJeśli ceny masz podobne to albo ktoś cię rżnie na Mitasie , albo TKC masz w super cenie.
Porównując te dwie opony:
TKC dobra na szutry doskonała na asfalcie ( z kostek) bardzo nieźle w deszczu na asfalcie
MITAS dobry na długie latanie lepszy w terenie , kiepski na deszczu na asfalcie
to mówiłem ja lamer
tkc80 450zł detal
e09 245 detal
oczywiście opona na tył do st czyli 140*80*17Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
sigpic
Komentarz
-
ja sprzedaję E09 za 210 a dakara za 220 PLN (ale dakara nie ma )
TKC miałem taniej jakoś w tamtym roku w tym jeszcze nie handlowałem a na magazynie nie mam
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaTo może niech kolega trunek poda ceny bo puntek ma racje, mitas prawie o połowę tańszy niż tkc
tkc80 450zł detal
e09 245 detal
oczywiście opona na tył do st czyli 140*80*17
Komentarz
-
Pisząc tamten post skupiłem się na "w miarę" bo:
Dakar to koszt ok 260, a TKC nie całych 400. Jest to zakup na cały sezon więc jeśli podzielę różnicę przez kilometry czy dni jazdy to nie ma o czym gadać - to taka moja (może dziwna ale) teoria
Latam procentowo dużo w terenie (no nie jak crossem) i to z 660-tkami i dominatorem więc moja kolejna teoria (każdy jakieś ma ) jest taka, że na takiego kloca jak 750 powinna byś konkretniejsza oponka - to czasem ja jadę sprawdzić czy da się przejechać...
Podsumowując (nie ze względu na cenę)
TKC: szutry 4, asfalt 5, deszcz 4
E09: szutry 5, asfalt 4. deszcz 2
Tak?
Jeśli tak to chyba jednak TKC bo mam zamiar jechać na Półwysep Kolski, a tam ponoć może być mokro.
No ale "rycie jest moim priorytetem"... Hmmm.....??
Komentarz
Komentarz