Ale T63 dostępne są w najszerszym rozmiarze na tył 130/80 a do ST idą 140/80...
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jakie opony są najlepsze do XT i XTZ? Opinie, oceny, zestawienia....
Zwiń
X
-
W KLE miałem zestaw TKC+E07 i ze swojej strony takiego zestawu nie polecę bo w winklach i na mokrym czarnym TKC pozwala na dużo, a E07 ogranicza. Z innej strony patrząc, przy hamowaniu trzeba delikatnie z przednim heblem, bo TKC szybko można ściąć o kilka mm. W offie powiedzmy, że opony się jakoś dogadają, choć tutaj na tyłku przydałaby się jednak kostka. Reasumując - na asfalcie przeszkadza albo TKC (hamowanie) albo E07 (winkle,mokre), w offie nie wyrabia E07. Ja bym albo pakował na przód coś bardziej ON, albo na tył coś bardziej OFF
Dla mnie obecnym "asfaltowym" zestawem będzie TKC+E09
Komentarz
-
Załóż na początek komplet TKC 80. Naprawdę fajne asfaltowe opony, które są idealne na początek zabawy z kostkami. Pozwalają się przełamać.hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC
Komentarz
-
Mam pytanie do praktyków. Które zestaw z poniższych byłby najlepszy na... asfalt. Tzn. najcichszy przy większych prędkościach typu 130-140 km/h no i aby hamowanie nie przyprawiało o palpitacje serca. Ja do tej pory latałem tylko na oponach stricte asfaltowych więc mam trochę obawy co do sprawowania się opon "dualowych" na asfalcie. Czeka mnie właśnie wymiana obu gum i zastanawiam się nad:
1. K60 na tył, TKC80 przód, lub
2. K60 przód i tył, lub
3. TKC80 przód i tył...
Wiem, że dobór opon to temat rzeka dla teoretyków jak ja, wiem że trzeba coś kupić i samemu się przekonać a potem ewentualnie ewoluować w stronę off lub on. Mimo wszystko proszę o odpowiedź: który zestaw lepiej sprawuje się na asfalcie lub ewentualnie co innego z "dualek" (średnio-niska półka cenowa mnie interesuje).
Komentarz
-
Przyłączam się do powyższego pytania. Moja Terenia ma założone obecnie Anakeeny, na których raczej dobiję do końca sezonu. W tym czasie musimy się z Terenią obwąchać i dotrzeć, bo to nasz pierwszy sezon razem. Później (jesień albo przyszła wiosna) chciałbym coś bardziej nadającego się w lekki teren (raczej polne drogi, szutry, piach), co pozwoli nadal latać po asfalcie do Vmax 160. Moja żonka fruwa asfaltem na Fazerze i Terenia musi za nią nadążyć.
Komentarz
-
Zamieszczone przez radeksa Zobacz postaMam pytanie do praktyków. Które zestaw z poniższych byłby najlepszy na... asfalt. Tzn. najcichszy przy większych prędkościach typu 130-140 km/h no i aby hamowanie nie przyprawiało o palpitacje serca. Ja do tej pory latałem tylko na oponach stricte asfaltowych więc mam trochę obawy co do sprawowania się opon "dualowych" na asfalcie. Czeka mnie właśnie wymiana obu gum i zastanawiam się nad:
1. K60 na tył, TKC80 przód, lub
2. K60 przód i tył, lub
3. TKC80 przód i tył...
Wiem, że dobór opon to temat rzeka dla teoretyków jak ja, wiem że trzeba coś kupić i samemu się przekonać a potem ewentualnie ewoluować w stronę off lub on. Mimo wszystko proszę o odpowiedź: który zestaw lepiej sprawuje się na asfalcie lub ewentualnie co innego z "dualek" (średnio-niska półka cenowa mnie interesuje).
Tkc na tyle zejdzie ci po 6 tys, k60 po 15, wybór należy do ciebie, obie opony zamykałem na zakrętach w ROBył Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez sylwester Zobacz postaMoje już są tylko założyć
W sobotę pierwsze jazdy więc zobaczymy jak Terecha będzie się czuła
Pozdro
sylwester
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz postaTkc na tyle zejdzie ci po 6 tys, k60 po 15, wybór należy do ciebie, obie opony zamykałem na zakrętach w RO
Komentarz
-
Zamieszczone przez radeksa Zobacz posta
Oki, to już gdzieś wyczytałem, ale która jest stabilniejsza i cichsza przy jeździe na wprost z dużą prędkością (120-130-150? da się bez bólu?)
Spokojnie da radę bez problemu (mowa o k60 ) i będzie zdecydowanie mniej chałasowała (cichsza?) od TKC
Komentarz
-
150 to nie prędkość
tkc ma homologację do 160 tylko, k60 podajże do 180, obie przy tej prędkości są mało stabilne jeśli chodzi o boczne podmuchy, moto zaczyna wężykować, na asfaltowych gumach tego nie ma, jeśli chodzi o głośność to uważam wręcz odwrotnie przynajmniej z moich obserwacji, mefo buczy przy ok 70 a na tkc nie było nic takiego słychać, te nowsze k60 scout są podobno jeszcze wyciszone od poprzedniej wersji, zapytaj wodora, on ma taką gumę w swojej st.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta150 to nie prędkość
tkc ma homologację do 160 tylko..."Na dobry początek - jedź na koniec świata"
Komentarz
-
Zamieszczone przez Beniamin Zobacz postaakurat na to zwracałem uwagę przy zakupie, tkc (przód przynajmniej)ma indeks do 180 a ta trochę droższa( i tą kupiłem) do 190km/hBył Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
sigpic
Komentarz
Komentarz