Zamieszczone przez Bartas
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jakie opony są najlepsze do XT i XTZ? Opinie, oceny, zestawienia....
Zwiń
X
-
Ja mogę dodać od siebie, że Continental Trail Attack z tyłu, ku mojemu zdziwieniu, dobrze robiła na bardzo kamienistym podłożu w górach, w korycie wyschniętego potoku, a nawet w lekkim błocie. Zrobiłem na niej 7 tys. (w tym asfalt codziennie do pracy) i zostało jej ok. 60%. Z resztą kupiłem ją na pewno dużo taniej niż w zestawieniu cochisa. W ogóle odnoszę wrażenie, że ceny w tym zestawieniu są lekko zawyżone, ponieważ kupiłem 2 tygodnie temu komplecik TKC-80 i zapłaciłem o 170 zł mniej niż w tym zestawieniu, a szukałem tylko w sklepach internetowych.
A w ogóle to nie mogę doczekać się wiosny
Komentarz
-
Powiedzmy że Cochise zrobił zestawienie opon z wyzszej półki, a ceny są sugerowane przez producenta/dystrybutora. Własnie, może ktos zrobi zestawienie z ocenami opon tańszych, co wcale nie oznacza czasami gorszych (Cochise!!!!!).
Ja pracuję nad olejami, ale raczej tekst i zestawienie, nie bedzie komentarzy, gdyż ile olejów tyle zdań.--== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--
Komentarz
-
Zamieszczone przez PETROL Zobacz postaJ(...)Z resztą kupiłem ją na pewno dużo taniej niż w zestawieniu cochisa. W ogóle odnoszę wrażenie, że ceny w tym zestawieniu są lekko zawyżone, ponieważ kupiłem 2 tygodnie temu komplecik TKC-80 i zapłaciłem o 170 zł mniej niż w tym zestawieniu, a szukałem tylko w sklepach internetowych.
A w ogóle to nie mogę doczekać się wiosny
Zaś dla niektórych - co do oceny zestawień - jeśli ktoś chce - niech sam zrobi, a nie tylko krytykuje. A jak mu nie pasuje - niech po prostu milczy lub spie...la!
Fajnie jest krytykować, ale zrobić coś od siebie - a po co? Toż to takie polskie, rodzime jest.
Zatem trzeba się zdecydować, czy się WIE co się mówi, czy się MÓWI co się wie. To duża różnica....prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...
Komentarz
-
tak sobie czytam i zastanawiam się czy ma to naprawdę takie ogromne znaczenie -jaka opona. Każdy z nas ma jakieś tam upodobania - jeden lubi krzoki inny asfalty itd. ..Ja mam teraz E07 wiele razy śmigałem z kumplami w różnym terenie ( błoto , szutry,brody, asfalt, łąki, itd) i powiem Wam ,że nie miałem nigdy problemu by dotrzymać im kroku ( oni jeżdzili na TA, AT,GS i pozakładane mieli różne opony , przeważnie kostki za dużo większe pieniądze niż moje E07).Jest takie powiedzenie co wszyscy znacie "kiepskiej baletnicy to i rąbek..." . Oczywiście nie można porównywać opon szosowych z kolcowymi. XTZ nie jest plastikiem do ścigania się po czarnym , ani też wścieklakiem do ścigania się po krzokać , to maszyny uniwersalne i takie opony ma mieć ( tańsze , droższe ) takie na jakie nas stać i które pozwolą pobawić się naszymi sprzętami. To moje zdanie z którym macie prawo się nie zgodzić. Mam nadzieję ,że kiedy spotkamy się to takie pierdoły jak to na jakich oponach ktoś przyjedzie nie będzie powodem do spięć.No dobra- już nie filozofuję - pozdrawiam
Komentarz
-
Znaczenie i różnica jest w tym wszystkim, ale nie wiesz o tym póki się sam nie przekonasz.
Opona to nie tylko rożny bieżnik, ale tez rożna mieszanka tworzywa z której jest zrobiona. Nie jest to tylko guma, cokolwiek może to oznaczać, ale zestaw wielu dodatków które zmieniają sposób zachowania opony na drodze. A to odpowiada za "czucie" drogi i poczucie tego na co możesz sobie pozwolić i na co droga pozwoli tobie. Ogólnie mówiąc bezpieczeństwo którego gdzieś kiedyś możne zabraknąć.
Jest jeszcze jedna sprawa. Kiedyś tego nie było i ludzie żyli. I ok. Ale tu można powiedzieć ze zmieniają się i motocykle i rzeczy które się na nich robi.
Owszem, jest trend porównania do ekstremum, tak jakby wszyscy jeździli na granicy możliwości, doskonalili się w kaskaderstwie i dlatego potrzebują nie wiadomo czego i rzecz która wczoraj była jeszcze ok, dziś jest zagrożeniem życia. ( np powracająca co chwile kwestia obowiązkowych kasków dla rowerzystów. To ze garstka gości robi na rowerach dziwne rzeczy i jeżdżą na nich szybciej niż rozsadek nakazuje nie oznacza ze wszyscy tak robią. Ale są próby rozciągnięcia tego na wszystkich)
Są opony lepsze i gorsze, tańsze i droższe. I jedne i drugie spełnią swoje zadanie, da się na nich jeździć ( no może poza jakimiś chińskimi kartoflakami
Jeśli używasz tego normalnie i palma Ci nie odbija dasz rade.
Akurat w tych porównaniach można z dużym prawdopodobieństwem powiedzieć która opona jest lepsza - pewnie ta droższa. Ale to jaką się wybierze też najczęściej nie zależy od jakiegoś nieokreślonego sentymentu do marki ale od możliwości finansowych. I to jest rozwiązaniem optymalnym i najlepszym dla kazdego w danej sytuacji.
Dlatego dobrze jest przyjąć do wiadomości, że za droższą opona stoją jakieś lepsze właściwości jezdne i ma to znaczenie. Tym bardziej kiedy jest to potwierdzone przez użytkowników.
A z drugiej strony wybór tańszej nie musi oznaczać nierozwagi ale może być podyktowany prozą życia.
A robota cochise i przygotowanie porównania zasługuje na oklaskiOstatnio edytowany przez Krzsiek; 62.
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez Bartas; 5.sigpic
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
Komentarz
-
Przecież to SHINKO E-705 a to się w teren nie nadaje. DO tego to można tylko coś szosowego dobrać z podobnym bieżnikiem: METEZELER SAHARA 3, BRIDGESTONE TRIAL WING TW42, Shinko E-705, Mitas E-07, Heidenau K60.
Ja teraz do Kata wsadzam na tył Metezelera Sahara 3. Na przód szukam ale też chyba będzie to Sahara 3. Czekam tylko na odpowiedź.BYŁA I POZOSTANIE NA ZAWSZE W MEJ PAMIĘCI
YAMAHA XTZ 750 SUPER TENERE 89' CHESTERFIELD
Ja tu tylko sprzątam
Komentarz
-
Właśnie waham się między e07 i e08, ale raczej bardziej pasuje 07 chyba.sigpic
"Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"
"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."
Komentarz
-
Ja nie narzekałem, na 08 przelatałem cały sezon. W deszczu do Chrowacji codziennie też dawała rade). 07 sie nada do kompletu?sigpic
Komentarz
Komentarz