Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Kufry alu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez cochise Zobacz posta
    Jasne Bartas, pewnie zamówiłeś stówkę taniej jakieś pseudorzemiosło.
    Widziałem te ze "zbiorczego zamówienia" może i dobre, ale wygląd żaden, zwykłe puszki.
    Jak się płaci kilka stów, to coś powinno wyglądać. A te z hf-tech wygląd mają naprawdę przyzwoity.

Jak się jeździ BMW, to widocznie trzeba zwracać uwagę na wygląd za 1200 można kupić bodajrze z Kartuz kuferki na wypasie. Ja mam takie zdanie jak Fx, na wyglądzie się nie jeździ, ma to być funkcjonalne.
    sigpic
    "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Zamieszczone przez Bartas Zobacz posta
      Jak się jeździ BMW, to widocznie trzeba zwracać uwagę na wygląd
      ładne...

Komentarz

Jak się jeździ BMW, to widocznie trzeba zwracać uwagę na wygląd
        Cholercia... w poniedziałek umyłem GSę pierwszy raz od lipca czy czerwca - wyjdę na typowego bmwiarza...
        sigpic

Komentarz

Jak się jeździ BMW, to widocznie trzeba zwracać uwagę na wygląd za 1200 można kupić bodajrze z Kartuz kuferki na wypasie. Ja mam takie zdanie jak Fx, na wyglądzie się nie jeździ, ma to być funkcjonalne.
          Fakt, na wyglądzie się nie jeździ, ale jeśli coś może być praktyczne i przy tym jeszcze może mieć wygląd - to ja wolę dopłacić i mieć oba. Tym bardziej że 700/szt to cena z solidnymi mocowaniami na zamki i wszystkimi dodatkowymi elementami.
          ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

kupuj testuj, zdawaj relacje z boju;-)

Komentarz

Hehe no to okazja to to nie jest
              No to masz jeszcze jedno ogłoszenie:
              ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

Pan przedstawił ofertę także u nas, jest w dziale komercyjnym.

Komentarz

tak tak, już zauważyłem. BTW na forum BMW ma inny login użytkownika.

Komentarz

Witam
                    Pytanie z innej beczki, nabyłem kufry alu

i mam teraz zagwozdkę z montażem. Stelaże pod kufry mam dorabiane. Wyglądają jak te na załączonym obrazku, nie wiem czy to nie samoróbka bo były w zestawie z motórem.

stelaż.jpg

Po pierwsze nie wiem na jakiej wysokości powinny znajdować się kufry. Logicznie byłoby mocować je jak najniżej. Bliżej przodu czy tyłu motocykla?
                    Ponadto czy po wywierceniu dziór należałoby dodać płaskowniki wzmacniające po jednej czy obu stronach kufra, czy jest to zabieg zbyteczny.
                    Chodzi mi o wzmocnienie (usztywnienie) kufra po wywierceniu otworów montażowych.
                    Jeżeli ktoś miałby foty przedstawiające montaż z przybliżonymi wymiarami (sprawdzone w eksploatacji, podróży) będę wdzięczny za wszelkie info.
                    Pozdrawiam.
                    Ostatnio edytowany przez Tetrarha; 254. Powód: dodałem jedno zdanie.

Komentarz

Odległość - im bliżej środka motocykla tym lepiej (mniejsze ramię wyginające stelaż ramy), ale tu kwestia, żeby pasażer miał miejsce na nogi.
                      Wysokość - owszem, jak najniżej, ale też żeby nie trzeć o asfalt w złożeniach. A wbrew pozorom wcale nie jest o to trudno i można się zdziwić.
                      Płaskownik - od środka nie zaszkodzi. Zależy też jakiej grubości jest ścianka kufra i jak planujesz go eksploatować.
                      Z praktyki mogę powiedzieć, że na pewno trzeba wyłożyć dno takich kufrów jakąś matą czy chociaż grubym kartonem i warto je pomalować od środka - inaczej aluminium się wyciera i brudzi wszystko w środku.

Orientacyjnie: tu było za nisko i kolega przycierał narożnik w ostrych winklach:

pzdr, Adam
                      sigpic

Komentarz

Najlepiej dopasowywać miejsce montażu za pomocą dwóch pudeł kartonowych o podobnych wymiarach, jak je przymocujesz prowizorycznie to sadzasz plecaka i patrzysz jak kufry są ustawione, kombinujesz tak żeby były na tyle wysoko i blisko środka motocykla aby plecak mógł wygodnie siedzieć, wsiadać i zsiadać oraz normalnie postawić nogi na podnóżkach bez dotykania piętami do kufrów.
                        Ostatnio edytowany przez robkri; 269.

Komentarz

A, i jeszcze jedno: kwestia wypoziomowania. Trzeba pamiętać, że po "klapnięciu" na moto (zwłaszcza +pasażer) kufry siadać na tyle. Z drugiej strony robienie "stromych" kufrów jest średnio praktycznie, bo na postojach bagaż zjeżdża na dół.
                          sigpic

Komentarz

Cześć,
                            Ja zakupiłem do swojej tereni kufry z hf-tech.pl. Kufry moim zdaniem bardzo dobre jechałem z nimi 2 dni w ulewach i nic w nich nie zamokło. Bardzo dobrze wykonane, solidne. Stelaż też niczego sobie profesjonalnie zrobiony montaż zajął naprawde chwile (dołączona instrukcja ze zdjeciami) Jedyny problem jaki mam to po zmianie wydechów na leo niestety okazało się ze wydech nie jest w 100 symetryczny i z jednej strony opiera sie na stelażu co powoduje ze nie jest on możliwy do "eleganckiego wypośrodkowania". Ale przecież to nie ma wpływu na prace silnika wiec sie mocno tym nie przejmuje.

1.jpg2.jpg

Komentarz

Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
                              Z praktyki mogę powiedzieć, że na pewno trzeba wyłożyć dno takich kufrów jakąś matą czy chociaż grubym kartonem i warto je pomalować od środka - inaczej aluminium się wyciera i brudzi wszystko w środku.
                              Do wyścielenia polecam mikrogumę z klejem – przede wszystkim wycisza kufer jeżeli przewozimy np. tylko butelkę z wodą albo coś metalowego to tak nie hałasuje - dostępna na allegro w różnych grubościach ja mam 2 mm i jest troszeczkę za cienka teraz robiłbym z 3.
                              PZDR
                              „To mój motocykl. Jest takich wiele, ale ten jest mój. Mój motocykl to mój najlepszy przyjaciel – Jest moim życiem. Muszę nad nim panować tak, jak panuję nad moim życiem. Beze mnie mój motocykl jest niczym, ale i ja bez motocykla jestem niczym….”

Komentarz

Zamieszczone przez robkri Zobacz posta
                                Najlepiej dopasowywać miejsce montażu za pomocą dwóch pudeł kartonowych o podobnych wymiarach, jak je przymocujesz prowizorycznie to sadzasz plecaka i patrzysz jak kufry są ustawione, kombinujesz tak żeby były na tyle wysoko i blisko środka motocykla aby plecak mógł wygodnie siedzieć, wsiadać i zsiadać oraz normalnie postawić nogi na podnóżkach bez dotykania piętami do kufrów.
                                Ta, z kartonu, hehehhe tylko nie jakieś tam pudła, ale prototypy z realnymi wymiarami

Tu prototyp

A tu wyrób gotowy

Ja wszystko robię najpierw z papieru od razu widać, czy pasuje, czy do poprawki
                                Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
                                Loud pipes save lives...
                                https://picasaweb.google.com/108651862641483365846

Komentarz

Pracuję...
                                X