Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Samodzielne wykonanie riserów
Zwiń
X
-
to z "konkurencja" to byl taki zarcik tak naprawde nie mam pojecia jak bedzie wygladal gotowy produkt wiec chyba nie ma mowy o konkurencji;]. Nie chcialem nikogo urazic, a jezeli tak sie stalo to przepraszam.
Ciekawa sprawa, ale nie byłoby prościej od razu wyfrezować adapterów?
Możesz coś więcej napisać o tej frezarce
Zeby nie bylo temat nie spi:
Prototyp wykonany ze stopu wooda (docelowo aluminium):
Model woskowy oblany gipsem
Forma zalana stopem wooda
Gotowy odlew 1
Gotowy odlew 2
Komentarz
-
To trochę podpytam, bo również odlewam metal, tylko w innej branży i małe elementy
- jakiego wosku używasz?
- jako masy do odlewania używasz zwykłego gipsu?
- rozumiem, że nie wygrzewasz go za długo
U mnie trochę inna branża, ale używam wosku całkowicie spalanego, który nie zostawia żadnych śmieci. Pierścień wygrzewam ok 2 godzin, do osiągnięcia 950 stopni. Potem topię metal w piecu indukcyjnym, wkładam rozgrzany pierścień i włączam wirówkę. To tak w telegraficznym skrócieJakbyś miał pytania, to pisz.
"Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin
Komentarz
-
Tak się zastanawiam, czy elementy odlane "chałupniczymi" metodami będą pozbawione wad materiałowych? N.p. pęcherzyków powietrza...hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC
Komentarz
-
Rootolf, odpowiadajac na Twoje pytania totalnie sie osmiesze gdyz uzywam materialow ktore wpadly mi w reke, no ale co mi tam szkodzi
- wosk ze swieczki (a moze parafina?)
- zwykly gips budowlany
- wygrzewalem na tyle zeby wosk wyplynal (narazie nie mam odpowiedniego piecyka zeby grzac dluzej)
Tak jak wspomnial erwinw metoda totalnie chalupnicza, a czy elementy odlane beda pozbawione wad materialowych tego nie wiedza nawet najstarsi indianie. Zawsze mozna proces udoskonalac i w efekcie koncowym uzyskac wyrob coraz to lepszy.
U mnie trochę inna branża
Komentarz
Komentarz