Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Manetki Oxford Original HotGrips 22mm

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Manetki Oxford Original HotGrips 22mm

Wybrałem manetki do małej tenerki.

Ma ktoś takie? Może zdać relacje z jazdy z takimi manetkami. Czy może polecacie jakieś inne?

Cena tych mi bardzo odpowiada biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny ale jak jest naprawdę?

Aha i jeszcze może wie ktoś czym się różnią manetki original od sport prócz ceny i ze niby są do motocykli sportowych?

znalazłem kilka informacji ale nadal nie wiem co polecacie???

Primo:
    na sterowniku (tym z guzikami - montowanymi gdzies na kierownicy) musi byc
    napisane v.7a. Pierwsze, ktore sprawialy problemy (nie dalo sie zwiekszyc
    mocy grzania) mialy oznaczenie v.7 i bardzo liche wtyczki laczace sterowniki
    ze soba. Druciki wygladaly jak szpilki, a w wersji v.7a sa grube i wielkie
    wtyczki wygladajace jak wtyczki typu DIN do wzmacniaczy (jednak wiecej
    pinow) z pinami konkretnej grubosci.

Co do samego grzania:
    Juz na minimum podczas ostatnich wyjazdow do pracy (temp. w okolicach 10*) w
    zupelnosci wystarczalo. Ochrona przed wiatrem we fazerze jest na tyle duza,
    ze wlasciwie ochlodzenie dloni nastepowalo tylko w momencie hamowania lub
    uzywania sprzegla. W deszczu te 30% mocy bylo troszeczke malo, ale i tak o
    wiele poprawialo komfort podrozy.

Moim zdaniem jest to najlepiej wydane 165zl jakie wlozylem w motocykl i
    zaluje, ze nie kupilem wczesniej tych manetek.

Braklo mi slow, zeby opisac jak bardzo jestem zadowolony z tego urzadzenia i
    polecam kazdemu.

Z wad:
    - problemy z kablami (gdyby kable do laczenia sterownikow ze soba byly tak
    dlugie jak zasilanie manetek to nie mialbym zadnych uwag w tej materii) i
    wtyczkami w wersji v.7
    - troszeczke zbyt male guziki, ktore ciezko sie obsluguje w rekawiczkach,
    ale nie jest to na tyle trudne, zeby mialo powodowac wielkie zagrozenie na
    drodze
    - diody wskazujace moc i dzialanie urzadzenia sa niewidoczne w sloncu (niska
    temp. nie wyklucza tego, zeby dzien byl jasny)

Z zalet:
    - cieplo w rece, w deszczu rekawiczki potrafia nawet schnac
    - przyjemna w dotyku guma
    - sa grubsze niz oryginaly (mam spore rece i tak czy siak chcialem wymienic
    oryginalne manetki na takie o wiekszej srednicy zewnetrznej)

Ja akurat słyszałem negatywne opinie co do Oxforda. Z opinii znajomych wynika, że sterownik szybko pada :/ Ani kupiłem manetki w salonie Yamahy, firma Silver mało u nas znana. Ja mam jakieś no name i grzeją rewelacyjnie, najprostszy sterownik
    sigpic
    "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Mam dokładne takie same co z pierwszego linka - pudełko poznaję , zamontowane są dopiero od mniej więcej 4 tygodni. Jak na razie spisują się naprawdę świetnie. Ja z kolei słyszałem że oxford robi dobre manetki - i mają dobre ceny w porównaniu do innych firm ( ale może się mylę ). W okolicach 0 stopni miałem włączone na 3/4 mocy i parzyło w ręce. I już nie jeżdżę w podwójnych rękawiczkach . Prawa na początku trochę wolniej się nagrzewa ale po kilku minutach obie działają identycznie. Co do zakładania i podłączania to się nie wypowiem. Wolałem oddać to komuś kto będzie potrafił podłączyć pod stacyjkę aby żaden żartowniś nie rozładował mi akumulatora jak zostawię motocykl na mieście. Diody są dla mnie widoczne, przyciski też są ok i nie ma problemów z regulacją podczas jazdy. Na razie oceniam bdb a jak będzie po sezonie to się okaże ...
      sigpic

Komentarz

Mam dokładne takie same co z pierwszego linka -

ja też i od roku działają wyśmienicie (posiadają automatyczny wyłącznik przy spadku poniżej 10,5 v - nie wiem czy działa - nie sprawdzałem ) docenia się je w dni takie jak wczorajszy ok. 8 rano - niby nie dużo 70km ale nawet membrankę w spodniach wypi..... a w łapki ciepło (no jeszcze listki)

Komentarz

Posiadam te z pierwszego linka, maja około roku.
          Bardzo fajne, rewelacyjnie grzeją, nie przekroczyłem jeszcze drugiego poziomu, bo zaczynają parzyć w dłonie
          Nie mam problemów z nierównomiernym grzaniem, nagrzewają sie też bardzo szybko.
          ...ale żeby nie było za słodko jest jedna, drażniąca wada...
          Należy pamiętać, by manetki uruchomić przed zapaleniem świateł mijania! Po zapaleniu świateł mijania pobór prądu najwidoczniej jest na tyle duży, że uruchamia się zabezpieczenie manetek informując (mruganiem diody) o braku mocy na uruchomienie. Gdy podczas jazdy zaczynało być zimno w dłonie, musiałem przełączyć światła na pozycyjne aby uruchomić manetki. Myślę, że może to być spowodowane tym, że Tenerka produkuje odrobinkę za mało mocy na te dwa "prądożerne" odbiorniki.
          Jak manetki się już uruchomią to nie ma żadnych problemów z rozładowywaniem akumulatora czy innymi niespodziankami.
          Ja ze swojej strony mogę je polecić.

Komentarz

Dzieki za opinie. A jeśli można wiedzieć to jak masz je podłączone? bo ja właśnie myslałem o podłączeniu przez przekażnik sterowany z włącznika świateł. ciekawe czy niebyło by takich cyrków przy takim podłączeniu.

Komentarz

u mnie w XT 600 1VJ Oxfordy mam podłaczone przez przekaźnik (załacza go właczenie świateł) i nie ma znaczenia, czy odpalam najpierw światła mijania czy też manetki. Działa zawsze i nic nie wyłącza.

Komentarz

Zamieszczone przez DanielD Zobacz posta
                Posiadam te z pierwszego linka, maja około roku.
                Bardzo fajne, rewelacyjnie grzeją, nie przekroczyłem jeszcze drugiego poziomu, bo zaczynają parzyć w dłonie
                Nie mam problemów z nierównomiernym grzaniem, nagrzewają sie też bardzo szybko.
                ...ale żeby nie było za słodko jest jedna, drażniąca wada...
                Należy pamiętać, by manetki uruchomić przed zapaleniem świateł mijania! Po zapaleniu świateł mijania pobór prądu najwidoczniej jest na tyle duży, że uruchamia się zabezpieczenie manetek informując (mruganiem diody) o braku mocy na uruchomienie. Gdy podczas jazdy zaczynało być zimno w dłonie, musiałem przełączyć światła na pozycyjne aby uruchomić manetki. Myślę, że może to być spowodowane tym, że Tenerka produkuje odrobinkę za mało mocy na te dwa "prądożerne" odbiorniki.
                Jak manetki się już uruchomią to nie ma żadnych problemów z rozładowywaniem akumulatora czy innymi niespodziankami.
                Ja ze swojej strony mogę je polecić.

A może daniel masz już słaby regulator? Sprawdzałeś jak wygląda u ciebie sprawa ładowania? Bo też myślę żeby podłączyć przez przekaźnik do świateł mijania.
                dirtier, happier

www.facebook.com/dalekadroga

Komentarz

Cezary, sprawdzę ładowanie przy najbliższym odpaleniu moto, może rzeczywiście jest to wina słabego regulatora. Z drugiej strony nie sądzę, bo gdyby tak było to miałbym genenne z odpalaniem moto na jesieni, gdy notorycznie używałem manetek i świateł (rzecz jasna). Z obserwacji, manetki potrzebują tylko dużo prądu przy ich załączaniu (zaczyna działać zabezpieczenie), jak już się załączą to można wszystko i nie odbija się to na zwykłej eksploatacji moto. Regulator jest wymieniony na inny, który chyba "wyleczył" przypadłość STenerek.
                  PS: Nie wiem jak są podłączone manetki (czy przez przekaźnik), bo nie podłączałem ich osobiście. A z drugiej strony, zbyt krótko jeżdżę tym motorkiem, żeby zacząć w nim dłubać... zresztą po co jak jest dopieszczony i bezawaryjny

Komentarz

Zamieszczone przez DanielD Zobacz posta
                    Cezary, sprawdzę ładowanie przy najbliższym odpaleniu moto, może rzeczywiście jest to wina słabego regulatora. Z drugiej strony nie sądzę, bo gdyby tak było to miałbym genenne z odpalaniem moto na jesieni, gdy notorycznie używałem manetek i świateł (rzecz jasna). Z obserwacji, manetki potrzebują tylko dużo prądu przy ich załączaniu (zaczyna działać zabezpieczenie), jak już się załączą to można wszystko i nie odbija się to na zwykłej eksploatacji moto. Regulator jest wymieniony na inny, który chyba "wyleczył" przypadłość STenerek.
                    PS: Nie wiem jak są podłączone manetki (czy przez przekaźnik), bo nie podłączałem ich osobiście. A z drugiej strony, zbyt krótko jeżdżę tym motorkiem, żeby zacząć w nim dłubać... zresztą po co jak jest dopieszczony i bezawaryjny
                    Prosta sprawa, jak możesz włączyć manetki przy wyłączonej stacyjce, to żadnego przekaźnika ni ma
                    dirtier, happier

www.facebook.com/dalekadroga

Komentarz

no to nie mogę

Komentarz

Wracając do pytania użytkownika scorpion odnośnie różnic w original i sport, które manetki z oxfordów byście polecili original czy sport? Czy to raczej kwestia gustu?

Komentarz

Dowiedziałem sie że są też oxfordy dedykowane do quadów które niepasują do motocykli ze wzgledu na brak rolgazu w quadach...

Komentarz

nie równe grzanie zależy od tego jak się je założy najlepiej jak środek dłoni jest równo z kablami wchodzącymi do manetki tam po prostu najlepiej grzeje

Komentarz

Z tego co ja sie dopatrzyłem sports od oryginal różnią sie tylko manetka to znaczy ze jedna jest chropowata ma zabki a sports gładka ja kupiłeł też oxfordy i jestem w trakcie zakładania i moje pytanie jak najlepiej podłaczyc je do małej teresy

Komentarz

Pracuję...
                              X