Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Linka sprzęgła - prośba o pilna pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez DanielD Zobacz posta
    Adam, z czego chcesz wysprzęglik zaadoptować? Domyślam się, że pompę sprzęgła chcesz zaadoptować z pompy hamulcowej przedniego hamulca.
    Pojemność wysprzęglika i pompy powinna być bardzo zbliżona, żeby to dobrze pracowało z tego co sie orientuję (a może sie mylę).
    Nie ukrywam, że zainspirowałeś mnie tym pomysłem i tak sobie myślę (muszę dokładnie oglądnąć) czy da się pompę hamulcową w ST obrócić i przełożyć na lewą manetkę kiery
    Hej,
    jak pisałem u mnie hydrauliczne sprzęgło to efekt uboczny modyfikacji - po prostu wsadzam do siebie skrzynię z R1150GS, która ma już hydraulikę - dokupię pompę do zestawu i będzie działać jak fabryka przewidziała.
    Co do kombinowania z pompą hamulca - zupełnie nie ma takiej potrzeby (ani sensu - to nie miałoby prawa działać), wiele moto ma sprzęgła hydrauliczne i pompy są łatwo dostępne (ew. można pokombinować z pompką tylnego hamulca ze skutera - powinna się od biedy nadać). Jeśli chodzi o pojemności to IMO bardziej się liczą średnice tłoczków - to one decydują o przełożeniu dźwigni - pi*drzwi ten w pompie powinien być 2.5x raza mniejszy niż przy wysprzęgliku, żeby zachować podobne przełożenie jak przy mechanizmie linkowym.
    Najcięższy temat to wysprzęglik - trzeba albo coś rzeźbić (z deklem), albo jakiegoś siłownika użyć. Są gotowe zestawy tego typu, n.p. Magura Hymec: http://cgi.ebay.de/Hyydraulische-Kup...item415834e621 jednak zdarza się, że siłownik potrafi pociec.

pozdrawiam, Adam

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Łojek Zobacz posta
    A Panie, takie rzeczy się zdarzają choć nie często, ale nie w aso, wiem bo sam od tego gościa kupiłem nówkę owiewkę do teresy boczną za 150zł pomalowaną i obklejoną tylko do założenia a w aso chcieli 760 ale euro nie wiem skąd on bierze takie rzeczy ale widać można.

cuda normalnie cuda

Zostaw komentarz:

• Łojek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marcinjunak Zobacz posta
    Dodaj jeszcze do tej kwoty 100 złotych to Ci uwierzę albo pokaż opakowanie i napis yamaha przez ch

A tak na poważnie to ja też chciałem kupić linkę w aso do st i też powiedzieli 130zł wiec dorobienie linki do pancerza za 20zł się kalkulowało, możesz też podać adres sklepu a alle żeby koledzy też mogli sobie kupić.

Masz jeszcze jakieś pytania?

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    Adam, z czego chcesz wysprzęglik zaadoptować? Domyślam się, że pompę sprzęgła chcesz zaadoptować z pompy hamulcowej przedniego hamulca.
    Pojemność wysprzęglika i pompy powinna być bardzo zbliżona, żeby to dobrze pracowało z tego co sie orientuję (a może sie mylę).
    Nie ukrywam, że zainspirowałeś mnie tym pomysłem i tak sobie myślę (muszę dokładnie oglądnąć) czy da się pompę hamulcową w ST obrócić i przełożyć na lewą manetkę kiery

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Bartas Zobacz posta
    Jeżeli da się zaadoptować do ST, to mogę prowadzić dalszy test
    No to fajnie - okazja przetestowania będzie szybciej niż planowałem, bo na dzisiejszym wypadzie rozwaliłem skrzynię i będę reanimował moto już na nowej z hydrauliką.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Łojek Zobacz posta
    Ja kupiłem linke na alle.oryginał,opakowanie z napisem Yamaha i numerem katalogowym.koszt 41zł,więc się zastanawiam,po co kombinować,dorabrac,naprawiać.przyszła dwa dni po kupnie.
    Dodaj jeszcze do tej kwoty 100 złotych to Ci uwierzę albo pokaż opakowanie i napis yamaha przez ch

A tak na poważnie to ja też chciałem kupić linkę w aso do st i też powiedzieli 130zł wiec dorobienie linki do pancerza za 20zł się kalkulowało, możesz też podać adres sklepu a alle żeby koledzy też mogli sobie kupić.

Zostaw komentarz:

• Bartas
    odpowiedział(a)
    Jeżeli da się zaadoptować do ST, to mogę prowadzić dalszy test

Zostaw komentarz:

• Łojek
    odpowiedział(a)
    Ja kupiłem linke na alle.oryginał,opakowanie z napisem Yamaha i numerem katalogowym.koszt 41zł,więc się zastanawiam,po co kombinować,dorabrac,naprawiać.przyszła dwa dni po kupnie.
    Ostatnio edytowany przez Łojek; 396.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zazwyczaj wystaje taka biała rureczka/koszulka na lince z pancerza. Jak ma się porównanie i taką linkę w ręce to po "suwie" czuć różnicę - rusza się lekko, gładko, płynnie.
    Zamienniki zazwyczaj nie mają teflonu - zwykły pancerz i linka. W.g. mnie różnica jest warta dopłacenia.
    Jest jeszcze jedna sprawa: w.g. producentów linki mają swój resurs po którym powinny zostać profilaktycznie wymienione na nowe - n.p. u mnie w BMW to jest 30kkm. Dwa sezony (jakieś 28kkm temu) temu wymieniłem je profilaktycznie (sprzęgło + 3 linki gazu - niecałe 600zł - bolało , ale moto miało już ponad 100k przebiegu - trzymam stare na zapas),i teraz będę testował do zerwania lub wyraźnego zatarcia - zapas mam Choć pewnie w tym roku przesiądę się na sprzęgło hydrauliczne (kolejna rzeźba w trakcie, akurat sprzęgło to efekt uboczny) i eksperyment zostanie przedwcześnie przerwany :/

Tak czy siak - kupiłem nowe linki z teflonem (ASO), NIGDY ich nie smarowałem (fabrycznie nie były - sprawdziłem) i po blisko 30kkm wciąż chodzą płynnie bez śladu problemów. Rozmawiałem z mechanikami z Orlen Team'u i dakarowe KTMy też jeżdżą na teflonowych bez smarowania - w.g. ich doświadczeń po smarowaniu łapały syf zacierały się. Inna sprawa, że oni mogą co rajd je zmieniać.

Tutaj mała deklaracja: jeśli znalazłby się ktoś chętny do prowadzenia dalej eksperymentu z niesmarowaną teflonową linką sprzęgła to mogą ją bezpłatnie przekazać na ten szczytny cel, gdy tylko zmienię sprzęgło na hydrauliczne (powinna dać się łatwo zaadaptować pod ST) - warunki to robienie co najmniej 10kkm w sezonie, obietnica rzetelnego testowania (tzn. bez smarowania) i przekazania linki do dalszych testów w przypadku sprzedaży moto Ktoś chętny ?

pozdrawiam, Adam

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    na allegro masz za jakieś 45 zł

Zostaw komentarz:

• erwinw
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
    Fabryczne linki mają zwykle pancerz teflonowy - nie smaruje się tego i stawia małe opory.

pzdr, Adam
    Jest to jakoś na linkach oznaczone? Będę niedługo kupował zapasowa by przed wakacyjnymi wojażami poprowadzic ją sobie tak jak ma Kowal. Dziś w Pruskowie za oryginał do mojej tereni powiedzieli 120-130zł

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    linki nie smarowałem, bo nasmarowali w Autolinka. Założyłem tę nową w nowym pancerzu.
    Po skręceniu kierą w prawo chodzi jeszcze gorzej czyli musi się gdzieś "przeginać".
    Idę zaraz do garażu pokombinować

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kamilltee Zobacz posta
    Z Bladym bedziemy robic linki - jesli chcecie zrobmy zamowienie zbiorowe, a moja linke zapasowa wezmiemy na wzor.
    Daj znać, czy podejmiesz się zrobić taką akcję forumową - wtedy wydzielę to do stosownego działu.

Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
    za bardzo wierzysz w te wirtualne stany magazynowe

Nie lepiej zadzwonić tylko szukać w katalogu?
    Wychodzę, z założenia, że jeśli mogę oszczędzić komuś trochę czasu to warto to zrobić. Zadzwonię i pracownik po drugiej stronie zrobi to samo co ja: sprawdzi w "wirtualnym katalogu", bo inną bazą danych nie dysponują. Ew. jeśli ma większe pojęcie to pokombinuje od czego można dobrać (n.p. TDM sprawdzi) - tyle to i ja mogę z domu zrobić bez zawracania komuś d... i płacenia za telefon.
    Ja akurat mam bliżej na Grochowską - z całą tamtejszą ekipą jestem na stopie koleżeńskiej i wiem jak ten system od drugiej strony działa i jak zza lady sytuacja wygląda.
    Do sklepu przychodzę już z gotową listą nr. katalogowych i z góry wiem, co od ręki dostanę a co trzeba będzie ściągnąć.

Tak więc odpowiadając na pytanie: nie, w.g. mnie wcale nie lepiej.

Co do prowadzenia linek: w ST to podły temat - kiedyś kilka h siedziałem i kombinowałem jak ją optymalnie poprowadzić, bo przy silniku jest takie niefajne zagięcie (pomiędzy dźwigienką a belką ramy) - to ono zazwyczaj dokłada najwięcej oporów. Rzadko w ST sprzęgło lekko chodzi, niestety :/ Sprawdź, czy w skrajnych położeniach kiery nie chodzi lepiej/gorzej i czy luzu nie kasuje. Generalnie trzeba dążyć do jak najmniejszej ilości ostrych zagięć, nie powinna być też napięta. W manualu chyba były pokazane sposoby prowadzenia linek.
    Może za dużo nasmarowałeś, albo złym środkiem (czytałem, że niektórzy próbują to nawet smarem do łańcucha "smarować"...).
    Jeśli założyłeś tą na starym pancerzu, to może pancerz jest już zniszczony ? Jeśli nowa, to może musi się trochę dotrzeć.
    Fabryczne linki mają zwykle pancerz teflonowy - nie smaruje się tego i stawia małe opory.

pzdr, Adam

Zostaw komentarz:

• DanielD
    odpowiedział(a)
    1. Larson nie ma linek. Sprawdzałem i dzwoniłem, powiedzieli, że moge do nich wpasć ze starą to może coś dopasują.
    2. Kamiltee dzięki za zaoferowanie sie, miałem do Ciebie dzwonić (nieukrywam, że w ostateczności, bo mam kichę z dojazdem), ale temat ogarnąłem.
    3. Nigdzie nie znalazłem linek od ręki w sklepie.
    4. Linkę dorobiłem w Autolinka w Jankach... a nawet 2 linki Jedną mam zupeółnie nową, w nowym pancerzu i takie tam - koszt 70zł, druga linkę zrobiłem w swoim starym pancerzu jako zapas - koszt 30zł. Czas oczekiwania jedna godzina = spacer po ikea z obiadkiem

Wrażenia.
    Liczyłem, że linka będzie chodzić lżej od starej, ale tak nie jest. Nie chodzi płynnie, wrażenie tak jak by się przycinała, jak by było za sucho w pancerzu, ale na sucho chodziła dobrze. Może jest źle poprowadzona, ale "oplatałem" ją dokładnie tak jak szła stara (z tym, że nie wiem czy stara szła dobrze).
    Chodzi mi o górny odcinek wkoło kierownicy - czy linka powinna przechodzić przez to ucho przez które idzie przedni przewód hamulcowy? Moja idzie jakoś inaczej.

Zostaw komentarz:

• robkri
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kamilltee Zobacz posta
    Z Bladym bedziemy robic linki - jesli chcecie zrobmy zamowienie zbiorowe, a moja linke zapasowa wezmiemy na wzor.
    Jak byście robili zbiorówkę to ja piszę się na jedną sztukę do Super Tenere

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X