Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

gniazdo zapalniczki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

gniazdo zapalniczki

Zakładam gniazdko zapalniczki i potrzebuję porady.

pyt 1: Gdzie macie montowane?
    wstępnie chciałem wyciąć dziurkę w plastiku przy kierownicy i dać coś takiego http://allegro.pl/item1025475958_gni...ladka_led.html, albo

ale ten plasticzek taki ładny...

pyt 2: czy oprócz standardowego bezpiecznika - coś jeszcze powinienem uwzględnić w instalacji?
    "Na motocyklu jeźdź tak, jakbyś chciał, żeby jeździły twoje dzieci"

Warto mieć dodatkowy wyłącznik dla gniazdka gdzieś. Unikniesz w ten sposób przypadkowego rozładowania akumulatora. PS nie lepiej kupić typowo motocyklowe za 15zł więcej?
    sigpic
    "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

http://allegro.pl/item1019560287_gps...ierownice.html - jaj mam to. Ten sam sprzedawca co w pierwszym linku.
      Zamocowałem na kierownicy.
      Nie kupuj gniazd najtańszych. Ma być bezpiecznik na przewodzie - obowiązkowo, byś nie spalił motocykla w razie "w".

Nie chciałem montowanego w wypełnienie zegarów, poniewąz ten plastik to tandeta - krucha (z racji wieku również).

Podłączasz bezpośrednio do akumulatora. Min. gr. przewodu to 1,5 mm2.
      --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Usunięte na żądanie użytkownika

Komentarz

Jak mówił mój dziadek - mądrego to i mądrze posłuchać.
          Dzięki za odpowiedzi.
          Kupiłem gniazdo z linka Łukasza i montuję standardowo do aku + wyłącznik.

a USB gdzie się podłącza? bo mam taki wiatraczek... żart
          Jeszcze raz dzięki.

Komentarz

USB? Może też być i powazna odpowiedz. Można kupić zestaw zasilajacy z gniazda - wkładasz końcówkę w kształkie końcówki do GPS, tyle tylko, że nie ma na końcu przewodu, tylko wejście USB. Można tym ładować MP3, telefon, laptopa itp.

Komentarz

Ja mam to samo gniazdo. W wolnym czasie zrobię gdzieś wyłącznik, bo cały czas mam w nim prąd.
              sigpic
              "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

to jeszcze pyt. techniczne - gdzie wyłącznik wrzucacie i jaki bezpiecznik dać. czajnika ani odkurzacza podłączać raczej nie będę, ale kompresorek to i owszem...

Komentarz

Wyłącznik to kolejny gadzet który zapomnimy ... wyłączyc! Jedynym sensownym zabezpieczeniem akumulatora jest podłączenie gniazda by działało tylko przy włączonym zapłonie.
                  hominis est errare, insipientis in errore perseverare
                  Komar 2350; WSK 175 Kobuz; JAWA TS 350 Sport; YAMAHA XT660Z; KTM LC4 ADV; KTM LC8 ADV; obecnie KTM 625 SXC

Komentarz

Teoretycznie tak, ale praktycznie nie zostawisz wtedy telefonu na ten przyklad zeby sie ladowal. Wiem zaraz ktos powie ze zginie ale przeciez siedzac przy moto na trawce moze sie ladowac. a przy wlaczonym zaplonie to nie bardzo.

Komentarz

Jedna mała uwaga.. ja swoją zapaliczkę podłączyłem nie bezpośrednio do akku a w pozycji stacyjki "zapłon".
                      Przejechałem się raz jak zostawiłem podłączoną ładowarkę do nawi na tydzień.. akku padło choć nie ma się co dziwić bo te w moto mają małe pojemności.
                      sigpic

Komentarz

Trzeba w sobie wyrobić nawyk, że po zejściu z moto, odłączamy wszelkie urządzenia z gniazda zapalniczki lub sprawdzamy czy nic nie jest podłączone przed pójściem np. spać.
                        Można sobie też wmówić, że jeśli zostawi się coś w gnieździe zapalniczki to mogą od razu ukraść

Komentarz

Pracuję...
                        X