Mała korekta zerknąłem na opakowanie i mam w silniku olej 20W50 7100 estrowy Motul, czerwony i pachnący
Ale ab ovo bo to nie watek o olejach.
W celu weryfikacji źródła drgań w swoim motocyklu idąc od przodu sprawdziłbym:
1 stan opony przód (równomierność zużycia, stopień wyząbkowania),
2 felga przód (wyważenie, wgniecenia, stopień utlenienia wnętrza felgi, łożyska, stan osi)
3 zawieszenie (stopień ubicia sprężyn, stan oleju, stan panewek ślizgowych)
4 stan łożysk główki ramy i siła dokręcenia tych łożysk,
5 bak i stelaż owiewki (kompletność śrub i stan gumowych elementów antywibracyjnych) - w moim motocyklu miałem niedokręcone po pierwszym serwisie w Polsce u handlarza śruby baku i wibracje były na tyle duże, że wytrzepało śruby mocujące stacyjkę w główce ramy,
6 mocowania (szpilki) silnika w sankach, stan sanek,
7 rozrząd i napinacz rozrządu,
8 osiowość (liniowość?) zębatek przód - tył,
9 pęknięcia ramy,
10 stan mocowań kolektorów wydechowych i tłumika oraz uszczelnień pomiędzy nimi.
Tyle - część z tego da się zweryfikować bez rozbierania motocykla a pozostałe i tak przy kolejnym serwisie będą do sprawdzenia.
Nie przychodzi mi do głowy co jeszcze mogłoby powodować wibracje.

Ale ab ovo bo to nie watek o olejach.
W celu weryfikacji źródła drgań w swoim motocyklu idąc od przodu sprawdziłbym:
1 stan opony przód (równomierność zużycia, stopień wyząbkowania),
2 felga przód (wyważenie, wgniecenia, stopień utlenienia wnętrza felgi, łożyska, stan osi)
3 zawieszenie (stopień ubicia sprężyn, stan oleju, stan panewek ślizgowych)
4 stan łożysk główki ramy i siła dokręcenia tych łożysk,
5 bak i stelaż owiewki (kompletność śrub i stan gumowych elementów antywibracyjnych) - w moim motocyklu miałem niedokręcone po pierwszym serwisie w Polsce u handlarza śruby baku i wibracje były na tyle duże, że wytrzepało śruby mocujące stacyjkę w główce ramy,
6 mocowania (szpilki) silnika w sankach, stan sanek,
7 rozrząd i napinacz rozrządu,
8 osiowość (liniowość?) zębatek przód - tył,
9 pęknięcia ramy,
10 stan mocowań kolektorów wydechowych i tłumika oraz uszczelnień pomiędzy nimi.
Tyle - część z tego da się zweryfikować bez rozbierania motocykla a pozostałe i tak przy kolejnym serwisie będą do sprawdzenia.
Nie przychodzi mi do głowy co jeszcze mogłoby powodować wibracje.
Komentarz