Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 40

Temat: Stacyjka

  1. #1
    Senior Member Avatar darti
    Dołączył
    lis 2010
    Postów
    373
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Wroclaw

    Domyślnie Stacyjka

    Witam mam mały problem ze stacyjką ,kluczyk wysuwa się w czasie jazdy i nie zamyka się blokada czaszami się zamknie i moje pytanie czy da się te usterki naprawić czy szukać innej stacyjki

  2. #2
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    594
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    U mnie to samo, przyzwyczaiłem się, ale nie rozbierałem nic jeszcze, przyłączam się do pytania. Pozdrawiam.

  3. #3
    Ojciec Założyciel Avatar fxrider
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    2,738
    Motocykl
    R1100GS, 990
    Skąd
    Józefów

    Domyślnie

    Jedyne sensowne rozwiązanie to przyczepienie kluczyka do motocykla na czas jazdy. Ja używałem karabińczyka i poprzeczki kierownicy.
    Czas3em dorobienie nowego kluczyka pomagało na jakiś czas (bo to też kwestia wytartego kluczyka jest), ale nie jest to reguła ani rozwiązanie docelowe.

  4. #4
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    594
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Ja tam chowam do kieszeni

  5. #5
    Senior Member Avatar kate
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    339
    Motocykl
    Super Tenere XTZ 750 1992
    Skąd
    Warszawa

    Domyślnie

    właśnie, przecież można przerobić stacyjkę tak, żeby można było sobie wyjąć ten kluczyk nie gasząc silnika i wtedy tak jak Kaytec - do kieszeni i po problemie

    też tak mam, choć na razie mi nic nie wypada, to bardziej patent pod wyjmowanie rzeczy z kufra bez gaszenia Teresy

    a wyskakiwanie to albo wyrobiony kluczyk ( jak napisał fx ) albo wyrobiona stacyjka i wtedy się raczej już nic nie zrobi mądrego

  6. #6
    Senior Member Avatar darti
    Dołączył
    lis 2010
    Postów
    373
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Wroclaw

    Domyślnie

    Właśnie tak teraz mam włączam prąd i kluczyk do kieszeni ,czy może ktoś montował stacyjkę od 660

  7. #7
    Member
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    58
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    warszawa

    Domyślnie

    wyczysc,nasmaruj, specyfikami typu wd itp.u mnie troche pomoglo

  8. #8
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    47
    Motocykl
    Xtz 660 91r
    Skąd
    Białogard

    Domyślnie

    Siema ja kiedyś przerabiałem temat bo przez taki wypadający kluczyk kupiłem moto odpalane wkrętakiem .
    Poszedłem po taniości i kupiłem coś takiego http://allegro.pl/stacyjka-enduro-ki...199001890.html rozebrałem całą obudowę i przełożyłem bebechy przełączające (styki) z oryginalnej do tej chińskiej. Działa

  9. #9
    Senior Member
    Dołączył
    lip 2010
    Postów
    727
    Motocykl
    LC8 ADV (była xtz i xrv)jest shl i pizdzik aprilia
    Skąd
    Koszalin
    GG
    GG: 1723105

    Domyślnie

    Cytat Napisał ostry Zobacz post
    wyczysc,nasmaruj, specyfikami typu wd itp.u mnie troche pomoglo
    Wd pomaga na chwile ale jest to zabujstwo dla wszelkiego rodzaju zamków gdyz jest to srodek czyszczaco penetrujacy a nie smarujacy i wypłukuje on smar z zamków proadzac do ich zablokowania w przyszłosci.... kazdy klucznik ci to powie....

  10. #10
    Junior Member
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    47
    Motocykl
    Xtz 660 91r
    Skąd
    Białogard

    Domyślnie

    scorpion ma racje, przetestowałem na własnej skórze niestety

  11. #11
    Member
    Dołączył
    mar 2010
    Postów
    100
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Rzeszów

    Domyślnie

    No racja z tym WD ale w tym konkretnym przypadku paradoksalnie mogłoby pomóc.A co do smarowania stacyjki zastanawiam się nad użyciem smaru do łańcucha-testował ktoś?

  12. #12
    Senior Member Avatar darti
    Dołączył
    lis 2010
    Postów
    373
    Motocykl
    Yamaha XTZ 750
    Skąd
    Wroclaw

    Domyślnie

    Ja do smarowania kłódek i zamków używam oleju silikonowego do maszyn, sprawdza się .

  13. #13
    Guru Member Avatar robkri
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    1,735
    Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92
    Skąd
    Kosyń k/Dobrego Miasta

    Domyślnie

    Smar i olej silikonowy są najlepsze zamków bo nie gęstnieją na mrozie nie spływają w wyższych temperaturach, warunek jest jeden nie może się znajdować stary smar z zanieczyszczeniami i produktami korozji bo w ten sposób zamek się zapycha i blokuje. Z doświadczenia wiem że w wielu przypadkach pomaga dokładne i obfite przepłukanie zamka czymś penetrującym np. CX, WD-60, Penetrus ale trzeba to robić na kilka etapów tzn. duże ilości wstrzykiwać do zamka, dać czas na rozmiękczenie osadzających się zanieczyszczeń i starego smaru potem ponownie porcja wstrzyknięta i trochę czasu tak ze trzy cztery razy co najmniej za każdym razem trzeba trochę pokręcić kluczykiem, powkładać i powyjmować go z zamka a dopiero wtedy wkroplić olej silikonowy i też trochę pokręcić kluczykiem aby się rozprowadził. Jednak najlepsza metoda to rozbiórka zamka na drobne i wyczyszczenie dokładne każdego elementu i przesmarowanie smarem silikonowym. Przyczyną wylatania kluczyka są najczęściej wyrobione lub zablokowane rygielki w zamku.

  14. #14
    Member
    Dołączył
    mar 2010
    Postów
    100
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Rzeszów

    Domyślnie

    Czyli silikon w sprayu np.do uszczelek samochodowych byłby ok?

  15. #15
    Guru Member Avatar robkri
    Dołączył
    kwi 2010
    Postów
    1,735
    Motocykl
    YAMAHA SUPER TENERE 92
    Skąd
    Kosyń k/Dobrego Miasta

    Domyślnie

    Nie, nie silikon do uszczelek w sprayu to zupełnie co innego, smar np.
    SMAR_SILIKONOWY40g.JPG.thumb_62x150.jpg
    olej np.
    1_2cd85bad2388.jpg
    Ostatnio edytowane przez robkri ; 21 marzec 2012 o 20:43

  16. #16
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    594
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Rozebrałem dziś stacyjkę i za chiny nie rozumiem jak ostatni zamek, ten blokujący kluczyk, ma się wcisnąć (wtedy się nie wysuwa) kiedy on najzwyczajniej w świecie kręci się w korpusie stacyjki dookoła i nic go nie popycha w żadnym momencie, a reszta wszystkich krzywek i popychaczy służy tylko odpowiedniemu ustawieniu kluczyka, tak żeby złącza elektryczne pasowały. Stacyjka nierozkręcana wcześniej - były fabryczne śruby. Poza tym, że nie trzyma kluczyka wszystko super.

    Jak??





  17. #17
    Łojek Tuning Parts Avatar Łojek
    Dołączył
    lip 2010
    Postów
    659
    Motocykl
    XTZ 750 Super Tenere
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 4183316

    Domyślnie

    Jak już coś wymyslisz to napisz, bo ostatnio zauważyłem, że mój kluczyk tez daje się wyjąć w każdej pozycji
    Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale...
    Loud pipes save lives...
    Hidden Content

  18. #18
    Ojciec Dyrektor Avatar rootolf
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    1,819
    Motocykl
    Super Hiper Dakarowy Sprzęt - ST, rower KTM
    Skąd
    Ostrów Wlkp
    GG
    GG: 1338933

    Domyślnie

    A nie wysuwa się tylko w takim ustawieniu stacyjki, że wchodzi w zagłębienie zaznaczone na czerwono?
    Później wkładasz kluczyk, zwalniasz blokadę i w dalszej części ta zapadka jest wciśnięta?

    IMG_20120627_114937.jpg
    "Demokracja jest wtedy, kiedy dwa wilki i owca głosują, co zjedzą na obiad. Wolność jest wtedy, kiedy dobrze uzbrojona owca podważa wynik głosowania." Benjamin Franklin

  19. #19
    Senior Member Avatar Jan25
    Dołączył
    mar 2012
    Postów
    281
    Motocykl
    xtz 750
    Skąd
    Pszczyna

    Domyślnie

    u mnie podobnie tylko jak daje w dupke tenerce to czasem lubi sie zaplon wylaczyc kluczyk tez wypada, mam druga na zmiane,korek nie zamykam, nie wiem czy jest sens ja rozbierac to wszystko bedzie tam wypracowane,a nie chce miec jakis jaj w trasie

  20. #20
    Senior Member Avatar Kaytec
    Dołączył
    wrz 2010
    Postów
    594
    Motocykl
    XTZ 660 & NT650VY
    Skąd
    Olsztyn
    GG
    GG: 7438906

    Domyślnie

    Według mnie nie ma sensu rozbierać. Sam rozebrałem co do sprężynki, wyczyściłem i hugo to dało, nawet jest chyba gorzej niż było. Żeby nasmarować zamek wystarczy smarować od strony kluczyka. Nie ma tam żadnych zakamarków żeby się smar/olej nie dostał. Po oględzinach z Łojkiem wydumaliśmy, że po prostu blaszki (krzywki) się ścierają po jakimś czasie i nie trzymają już tak kluczyka. Sama obudowa też się ściera minimalnie co w połączeniu z mniejszymi blaszkami daje efekt wypadania kluczyka.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •