Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Stopiona izolacja przewodu

  1. #1
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    23
    Skąd
    LLU

    Domyślnie Stopiona izolacja przewodu

    Pany,
    Zdjąłem siedzenie i zauważyłem stopioną izolacje wiązki elektrycznej. Rozbebeszyłem ją, i ujrzałem przewód koloru brązowego idący od punktu w którym łączy się kilka czarnych przewodów w okolicy konektorów cewki zapłonowej do tyłu motocykla w okolice (już wyrzuconych) kostek regulatora. Niestety po zdjęciu starego oplotu wiązki nie znalazłem drugiego punktu do którego biegł ten przewód.. Dodam że izolacja była stopiona na jego całej długości, więc musiało być tam nieźle ciepło Schematy w serwisówce nie są zbyt czytelne w kwestii kolorów przewodów, może ktoś wie dokąd prowadził ten przewód?? Chciałbym go wymienić na nowy ale nie wiem gdzie ma być podłączony.
    Po tym jak go wyciąłem nie zmieniło się nic, tzn wszystko działa jak wcześniej. No może trochę później łapie napięcie ładowania 14,4V (przed wycięciem wystarczyło lekko ruszyć manetką i już było 14,4; teraz widzę na woltomierzu jak rośnie wraz ze zwiększaniem obrotów). Kolor brązowy wskazuje że może to byc masa, ale pewny nie jestem...

  2. #2
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,534
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Pewnie dodatkowa masa na regler od akumulatora.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

  3. #3
    Guru Member Avatar Beniamin
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    1,061
    Motocykl
    SHDS ST 750
    Skąd
    Frombork/Braniewo

    Domyślnie

    Ten brązowy to jakiś sygnałowy był do sterowania napięciem regulatora, u mnie jest na nim prąd po włączeniu stacyjki. ( wykorzystałem go do olejarki jako +)
    "Na dobry początek - jedź na koniec świata"

  4. #4
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    379
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Brązowy to + 12V po stacyjce!!! Główne zasilanie wszystkiego. Do stacyjki dochodzi czerowny +12V, a wychodzi brązowy. To na schemacie masz.
    Jeśli miałeś brązowy do regulatora napięcia (RN) to powinien być podłączony. Tego połączenia do RN nie ma na żadnym ze schematów, które wpadły mi w ręce. Ponieważ "separowałem" RN od głównej wiązki motocykla podłączyłem brązowy do kostki bezpośrednio pod bakiem.

  5. #5
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    23
    Skąd
    LLU

    Domyślnie

    schemat.jpg
    Dzięki za odzew:-)
    Przejrzałem schematy które posiadam i wychodzi że do tyłu idzie tylko brązowy przewód do przełącznika świateł stopu tylnego hamulca.. Regulator dostaje stały plus z akumulatora, nie widzę miejsca gdzie mógłbym podłączyć ten brązowy przewód
    Zostaje jeszcze przewód koloru "czekoladowego" do tylnego lewego kierunkowskazu, ale kierunkowskaz świeci normalnie.
    Najlepsze jest to, że po wycięciu stopionego przewodu wszystko działa( światła, kierunkowskazy itd), tylko ładowanie później wstaje na 14,4V
    Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to za przewód?

    AAA i wiązka nie wyglądała na grzebaną, naklejki 3LD, oplot z takiej jakby taśmy izolacyjnej więc chyba OK -> przynajmniej takie same widziałem w necie.Niemożliwe żeby ten przewód był niepotrzebny

  6. #6
    Senior Member Avatar Lis
    Dołączył
    wrz 2017
    Postów
    379
    Motocykl
    FJ1100-47F'85 -------------------------- XTZ750-3LD'93
    Skąd
    Ruda Śląska

    Domyślnie

    Jaki masz RN?
    Jeśli masz ten:
    IMG_20190329_184028.jpg

    to ma brązowy kabel. Pozostałe nie mają. Np. "nowego i starego" typu opisane TU.

    Brazowy kabel z kostki pod bakiem idzie główną wiązką do tej kostki:
    IMG_20190329_195546.jpg

    Ale w głównej wiązce kabli nad akumulatorem (do tej samej kostki) idą trzy kable fazowe. Może one są problemem?

  7. #7
    Junior Member
    Dołączył
    wrz 2015
    Postów
    23
    Skąd
    LLU

    Domyślnie

    Sprawa się wyjasniła - ten brązowy kabel okazał się być dodatkową masą. Położyłem nowy odcinek, kablem 6mm i problem zniknął Dzięki za podpowiedzi

  8. #8
    Nie wylewa za kołnierz Avatar marcinjunak
    Dołączył
    sty 2010
    Postów
    5,534
    Motocykl
    KTM 950 ADV, I dream about... little more orange power :)
    Skąd
    Dęblin-Wawa
    GG
    GG: 2320727

    Domyślnie

    Mówiłem,
    tak się robi żeby zwiększyć ładowanie, sprawdź teraz jakie jest ładowanie na długich światłach przy 4 tys obr.
    Pewnie koło 13.4 a bez tej masy 12.8.
    Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz Hidden Content
    No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy Hidden Content
    Hidden Content

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •