Poszukuję głowicy od Xtz 750 / Tdm 850. Moja kończy swój żywot - kończy się regulacja na ssących. Po 15kkm mam 3 podparte a są na płytkach 130. Najmniejsze dostępne płytki to 120. Temat jest dla mnie istotny bo w tym sezonie planuję zrobić do 30k km na raczej słabym paliwie.
Ogłoszenie
Zwiń
Zasady obowiązujące w Giełdzie
W Giełdzie można zamieszczać ogłoszenia TYLKO związane jakkolwiek z XTZ ( z wyjątkiem działu "Inne moto"). Wszystkie ogłoszenia nie spełniające tego warunku będą usuwane przez moderatorów.
Wyjątek stanowi forum "Inne moto".
ZABEZPIECZENIE PRZED SPAMOWANIEM
Aby móc pisać w poszczególnych działach giełdy należy zliczoną minimalną wymaganą liczbę postów:
EDIT rootolf:
UWAGA:
Sprzedający jest zobowiązany podać cenę przy sprzedawanym przedmiocie. W przypadku braku ceny, ogłoszenie może zostać usunięte.
Jeżeli masz zamiar kupić motocykl od forumowicza zapytaj innych o opinię o tym motocyklu.
Zasady wchodzą w życie z dniem 26.10.2012 r.
Wyjątek stanowi forum "Inne moto".
ZABEZPIECZENIE PRZED SPAMOWANIEM
Aby móc pisać w poszczególnych działach giełdy należy zliczoną minimalną wymaganą liczbę postów:
- Sprzedam - 10
- Inne moto - 25
- Kupię - 5
- Oddam - 1
EDIT rootolf:
UWAGA:
Sprzedający jest zobowiązany podać cenę przy sprzedawanym przedmiocie. W przypadku braku ceny, ogłoszenie może zostać usunięte.
Jeżeli masz zamiar kupić motocykl od forumowicza zapytaj innych o opinię o tym motocyklu.
Zasady wchodzą w życie z dniem 26.10.2012 r.
Zobacz więcej
See less
Głowica Xtz Tdm
Zwiń
X
-
Jak jest z oznaczeniami w TDM 850? Był modele 4tx i 3vd, czy coś jeszcze? Znajomy co ma głowicę od tdmy ma oznaczenie na niej 3ld. Taka jak tutaj: http://moto.allegro.pl/glowica-yamah...047774411.html
Komentarz
-
Jeśli już to tylko 3VD podejdzie, bo inne będą miały poprzestawiane cykle pracy - ergo inne wałki. Wałków jeśli się da to lepiej nie zmieniać w używanej głowicy.
3LD - ciekawe, to znaczy, że wsadzali albo dokładnie to samo, albo kolega ma coś już rzeźbione.
Jeśli średnica tłoka różni się minimalnie i nie wystaje przy krawędzi ponad płaszczyznę bloku cylindrów to jest spora szansa, że głowice będą takie same. Niektórzy przecież rozwiercają silniki i głowica zostaje bez zmian. Ważne, żeby uszczelka była odpowiednia.sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz postaJeśli już to tylko 3VD podejdzie, bo inne będą miały poprzestawiane cykle pracy - ergo inne wałki. Wałków jeśli się da to lepiej nie zmieniać w używanej głowicy.
3LD - ciekawe, to znaczy, że wsadzali albo dokładnie to samo, albo kolega ma coś już rzeźbione.
Jeśli średnica tłoka różni się minimalnie i nie wystaje przy krawędzi ponad płaszczyznę bloku cylindrów to jest spora szansa, że głowice będą takie same. Niektórzy przecież rozwiercają silniki i głowica zostaje bez zmian. Ważne, żeby uszczelka była odpowiednia.
Komentarz
-
HEJ! Pamiętacie mój swap i zamianę głowic?
Jedyny warunek, to TDM musi być 3VD i głowice są identyczne jak w XTZ.
Wszystkie elementy mają oznaczenie 3LD (i w XTZ i w TDM), sprawdziłem trzy razy, zanim włożyłem do silnika.
Średnica jest tylko nieznacznie większa.
No chyba, że ktoś w tej TDM już kiedyś głowicę zmienił, ale to nie zmienia faktu, że jeździła i jeździ do tej pory.
Dla przypomnienia niektórym, mam silnik 3VD z głowicą od 3TD i dzisiaj np. do pracy mnie przywiózł bez problemów
Uszczelkę zostawiłem z 3VD, ale nie porównywałem z tą od 3TD.
Może Lukass coś pomoże. Może sprawdzić numery oryginalnych.
Jedno na pewno pamiętam, uszczelki różniły się lokalizacją otworów "wodnych", ale ich ilość i rozmiar zasadniczo są takie same.Ostatnio edytowany przez dex; 407.
Komentarz
-
w 3VD wsadzali głowice 3ld, dopiero potem zmienili oznaczenie głowicy ale to jak wiadomo było związane z przestawieniem korbowodów.Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez dex Zobacz postaDla przypomnienia niektórym, mam silnik 3VD z głowicą od 3TD [..]
Uszczelkę zostawiłem z 3VD, ale nie porównywałem z tą od 3TD.
Swoją drogą to nieładnie zostawiać takie stare uszczelki pod głowicą...sigpic
Komentarz
-
Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta3TD to oznaczenie zdławionej do 34 koni szwajcarskiej wersji XTZty. Dziwne, że głowica jest tak oznaczona, bo powinna być identyczna jak 3LD, a japończycy raczej nie zmieniają oznaczeń na identycznych elementach.
Swoją drogą to nieładnie zostawiać takie stare uszczelki pod głowicą...
Głowicę mam z silnika 3TD (napisałem dokładny numer, żeby podkreślić że to XTZ), ale wszystkie jej części mają 3LD w numerach.
Niestety głowice zmieniałem w niedzielę kilka godzin przed planowanym wyjazdem z ZMC do Wawy i niewielkie wyjście miałem.
Na usprawiedliwienie powiem, że mam już nową Leży na biurku i czeka na swoją kolej.Ostatnio edytowany przez dex; 407.
Komentarz
-
No to ja wtrące swoje dwa słowa, otóż akurat wczoraj rozebrałem obie głowice i porównałem, tzn. głowica z XTZ '94r o oznaczeniu 3LD oraz głowica z TDM '2001r również o oznaczeniu 3LD:
Różnice:
- TDM ma dodatkowe mocowania do ramy tuż nad napinaczem łańcuszka (w niczym nie przeszkadza w xtz, różnica raczej banalna)
- TDM ma więcej śrób mocujących pokrywe zaworową, część śrub mocowana do półpanwi/ mocowania wałków rozrządu, natomiast mocowanie skrajne prawe posiada dodatkowy odlew, pokrywy na 99% zamienne oczywiście jednostronnie tzn. z XTZ do TDM.
- delikatne różnice średnic grdzieli ssących i wydechowych, róznica do 0,5mm wynikająca raczej z rozbieżności produkcyjnej/ stosowanych materiałach i ich rozszerzalności podczas odlewania.
- oczywiście wałki rozrządu są zupełnie inne, różnica polega na zmianie wykorbienia wału co ma swoje konsekwencje w górze silnika.
Poza tymi szczegółami głowice są identyczne...
Chciałbym również zdementować pogłoski:
-otóż średnica cylindrów jak i skok różnią sie od siebie, ale kształt, pojemność, szerokość komory spalania są dokładnie identyczne a różnice średnicy cylindra kompensuje uszczelka podgłowicowa.
- lokalizacja otworów wodnych nie ma wpływu na jakość chłodzenia, cylindry w tdm mają płaszczyzne górna wypełnioną otworami "prostokątnymi " wokół tulei cylindrowej a w xtz jest wolna przestrzeń.
- mój mikrometr (może i nie nowy) nie wskazał znaczących róznic w średnicy ułożyskowania wałków rozrządu ( tdm przebieg 50tyś km, xtz 78 tys km) powierzchnie łożysk były niemal identyczne. Moje zdanie jest jasne z naciskiem na "moje" nie widze problemów z wymianą wałków rozrządu, takie procedery są częstym zjawiskiem i opinia o niewskazanej wymianie wałków na używane jest "wg mnie" nieuzasadniona (sory fxrider, moja opinia, nie neguje twojej)
Cezary jeszcze nie zdecydowałem którą głowice zamontuje do siebie (napewno cylindry od tdm) któraś sprzedam, info poszło na pw.
Troche nie dział do takiej dyskusji, szefunio jak coś to prosze o przeniesienie/ wydzielenie
Komentarz
Komentarz