Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Prądowy i masa pod siedzeniem- podłączenie oliwiarki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

[750] Prądowy i masa pod siedzeniem- podłączenie oliwiarki

Zakładam oliwiarke i muszę się wpiąc w masę i prądowy gdzieś pod siedzeniem. Nie mam zielonego pojęcia o elektryce Może ktoś zerkąć w pisany niezrozumiałym językiem kresek itp schemat instalacji i powiedzieć mi, gdzie mogę coś przeciąć i się wpiąć? Oliwiarka musi pracować powiedzmy po uruchomieniu świateł- czyli w czasie jazdy... Co gdzie jak?
    sigpic
    "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Jeżeli oliwiarka ma mały pobór prądu, a pewnie ma, to możesz się podłączyć pod tylne światło pozycyjne. Podłączenie po prostu bezpośrednio pod plus i minus - musisz zmierzyć miernikiem, chociaż zapewne masa będzie czarny, a plus czerwony, ale radziłbym sprawdzić bo ktoś mógł podłączyć odwrotnie.

Druga opcja jest taka że podłączasz się nowymi przewodami bezpośrednio do akumulatora, wada/zaleta taka że musisz zrobić oddzielny włącznik do olejarki, ja bym tak zrobił bo: 1.Możesz sobie zamontować włącznik przy kierownicy i włączać kiedy ci się podoba. 2. Nie obciążasz dodatkowo istniejących przewodów

Blisko siedzenia zasilanie masz przy module zapłonu (za siedzeniem pod plastikiem), tam też dochodzi +12V, zaleta/wada taka że olejarka pracowała by od razu po przekręceniu kluczyka na ON.

Jeżeli potrzebujesz dodatkowych informacji to pisz, albo przyjedź do Olsztyna, forumowicze mają serwis elektro u mnie za free.

Z tego co widzę na forum, to już chyba sobie poradziłeś, ale trochę zeszpeciłeś to zaciskami plastikowymi.
    Ostatnio edytowany przez Kaytec; 460.

Komentarz

Włącznik dodatkowy jest, ale podłączenie bezpośrednio pod ako może dawać za duży prąd- np ładowanie na poziomie 14,8V. Wg producenta może to skutkować przepaleniem czegoś tam. Podłączyłem się minusem do akumulatora, plusem do przewodu idącego do tylniej lampy. Oliwiarka działa elegancko Zaciski plastikowe? ZNaczy że opaski czy co?
      sigpic
      "Cieszył się wędrówką do nieznanych miejsc, oglądaniem nieznanych rzek, a trudy wynagradzała mu pasja poznania"

"Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE."

Komentarz

Pracuję...
      X