Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Jaki prostownik/ładowarka do żelówki?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Jaki prostownik/ładowarka do żelówki?

Jak w temacie - co polecacie - Jaką ładowarkę/prostownik do akumulatora żelowego 12V 19Ah?
    Coś o dobrym stosunku jakości do ceny, nie musi być najtańsza, ale najlepiej by nadawała się także do ładowania zwykłych akumulatorów kwasowych z samochodu.
    Z góry dzięki za wskazówki.
    ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

No to masz ładowarke do tego lub tamtego, chyba że chcesz ładować akumulator samochodowy przez kilka dób. Motocyklowa jest po prostu za słaba.
    --== XtzParts.com - części do XTZ 660 i 750 oraz TDM 850-900 ==--

Komentarz

Nie będę się wypowiadał za elektryka ale zasada ładowania akumulatora prostownikiem jest jedna od wielu lat. Prąd ładowania powinien wynosić 0,1 pojemności akumulatora. Więc jeżeli mamy przykładowy akumulator motocyklowy o pojemności 15Ah ładujemy do prądem 15*0,1=1,5A.

Radził bym Ci kolego cochise kupić prostownik z możliwością ustawiania prądu ładowania, wtedy będziesz mógł ładować i akumulator w samochodzie które przeważnie mają ok 50-70Ah więc prąd ładowania będzie trzeba ustawić na 5-7A.

Ale jeżeli jesteś w stanie zrezygnować z drogiego prostownika do wszystkiego kup sobie ładowarkę do motocyklowego akumulatora z możliwością pomiaru napięcia na akumulatorze. Urządzenie to możesz podłączyć do aku w garażu i zostawić nawet na miesiąc jak nie będziesz jeździł motorkiem. Gdy napięcie na aku spadnie poniżej 12.3V ładowarka doładuje go do poprawnej wartości 12.5V i tak w kółko. Trzeba tylko mieć garaż z gniazdkiem a nie miejsce postojowe

http://www.tecmate.pl/index.php?opti...hk=1&Itemid=19

o takim czymś myślałem i ja ale niestety mam na razie miejsce postojowe
      Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
      No i oczywiście WSK 125 73' jest nadal, fajnie powspominać szczeniackie czasy
      sigpic

Komentarz

Taki http://img508.imageshack.us/img508/2339/080604bck0.jpg

Do dostania w lidlu podczas jesiennych promocji. Niedługo zapewne go będą oferować, jak w poprzednich latach.
        Cena około 60, 70zl. Na allegro chodzą później po 90 100 albo i więcej.

Mały, w hermetycznej obudowie, automatyka ładowania z wskaźnikiem ładowania / naładowania i ochrona przed złym podłączeniem itd. Ładowanie aku 6V, motocyklowych (czyli takich gdzie prąd ładowania nie przekracza 1A, łącznie z żelowymi), samochodowymi i funkcja ożywiania / ładowania padniętego aku. 3 lata gwarancji.

Mam jakiś czas i jest to bardzo dobry sprzęt, wart nawet ceny allegrowej.
        Ostatnio edytowany przez Krzsiek; 62.

Komentarz

czy Waszym zdaniem takie coś spełni moje oczekiwania?
          Głównie chodzi mi doładowanie aku podczas zimowania - aku jest w domu, moto w zimnym garażu.
          Jeśli zaś chodzi o auto - moje jeździ non stop, więz z aku nie mam problemu, ale żona w ostatni rok przejechała 3kkm i boję się że mimo iż auto nowe to podczas zimy może aku odmówić posłuszeństwa. To Astra w benie, wystarczy?

czy Waszym zdaniem takie coś spełni moje oczekiwania?
          1 http://allegro.pl/ladowarka-do-akuml...260357762.html
          2 http://allegro.pl/oxford-oximiser-90...249841468.html
          3 http://allegro.pl/ladowarka-do-akumu...258978218.html
          Ostatnio edytowany przez cochise; 18.
          ...prawdziwy afrykaner sam wymyśla swoje historie, a potem zaczyna w nie wierzyć...

Komentarz

W zasadzie to kup co chcesz. Ładowanie aku kwasowego jest proste jak budowa cepa, no nie li-ion gdzie trzeba przestrzegać dokładnych procedur. Kiedyś były proste ładowarki bez żadnej elektroniki oprócz diod prostujących prąd i działało. Regiel w moto sam w sobie tez nie jest nie wiadomo jakim cudem pod tym względem.
            Teraz maja światełka wskaźniki i też działają.

A co do doładowywania, w zeszłą zimę aku w moto stało cały czas w zasadzie w temperaturze takiej jak na na zewnątrz, podładowałem je raz przed wiosna i wystarczyło.

Komentarz

OK, dzięki, będę zatem polował na ten z Lidla.

Komentarz

Chciałeś - masz. proszę Od 18 w lidlu http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...fferdate=13655 za 60zl.

Komentarz

Zamieszczone przez Krzsiek Zobacz posta
                  Chciałeś - masz. proszę Od 18 w lidlu http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...fferdate=13655 za 60zl.
                  obiegłeś mnie już czatuje na niego

Komentarz

Zamieszczone przez LukaSS Zobacz posta
                    No to masz ładowarke do tego lub tamtego, chyba że chcesz ładować akumulator samochodowy przez kilka dób. Motocyklowa jest po prostu za słaba.
                    A jednak chyba się mylisz, ten z Lidla jest uniwersalny - żelówki i zwykłe aku od 1,2d0 120Ah.PL_53350_01_b.jpg
                    Ostatnio edytowany przez cochise; 18.

Komentarz

Link do instrukcji tego lidlowego http://www.kompernass.com/pages/_pdf...44ef5f77c7.pdf

Komentarz

Cochise i jak ci się sprawuje ten prostowniczek? Może i ja zakupie sobie coś takiego.
                        Był Junak M10, WSK125, potem xt600z i xtz750 aż w końcu przyszło nawrócenie, lc4 620 sc, exc 520, a teraz
                        sigpic

Komentarz

Ja mam prostownik zrobiony przez znajomego elektryka, koszt 250zl, laduje od 1 do 20, regulacja plynna, ma opcje "x2" do szybkiego ladowania i ew. szybkiego rozruchu, padniety na maxa aku 100A w aucie po 30s ladowania odpalil auto, ST ostatnio tez nim ladowalem bo zalalem swiece i aku padlo, podladowalem chwile i jest ok, padniete aku w aucie ladowalem 2 doby malym pradem i do tej pory kreci, polecam, trzeba tylko znalezc dobrego elektryka ktory w dobej kasie ogarnie temat
                          Tak ze Marcin jak chcesz przywiez do mnie aku i ożyje
                          Enduro nie klęka
                          R 1100 GS '99 - limonka
                          Pajero 3.2 DiD '03

Komentarz

No sęk w tym że prostownik mam z płynna regulacją prądu też ale denerwuje mnie fakt że zostawiam moto na 2-3 tygodnie w zimnym garażu i jak nie wyjmę aku to moze nie przeżyc do sezonu jak nadają -20 na dworze. W tj małej ładowarce prostowniku jest opcja czuwania i doładowywania w przypadku gdy spada napięcie na aku. Może być cały czas podpięty do moto i jak wykryje spadek napięcia podładuje aku kiedy trzeba tym samym aku ciągle ma odpowiednie napięcie i nie zasiarcza sie. Chyba jednak sobie taki kupie.

Ma ktoś jeszcze za was może taki prostownik z lidla?
                            sigpic

Komentarz

Ja też mam taki prostownik z Lidla. Jestem z niego bardzo zadowolony, ładowałem nim już kilka akumulatorów w tym od XTZ-ty i mojego Sejka oraz autka sąsiada. Sprawdza się świetnie jest nie za wielki i w porównaniu do mojego poprzedniego ruskiego prostownika wiele bardziej funkcjonalny.

Komentarz

Pracuję...
                              X