Zamieszczone przez Tomur
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
660 tenere - łożysko główki ramy -
Zwiń
X
-
potrzebuje wskazówek:
rozebrałem motor, wymieniam łożyska główki ramy i potrzebuje porady :
- czy pod dolnym łożyskiem jest dodatkowy kołnierz ???
w manualu nic takiego nie widziałem a przy demontażu rozwaliłem taki kołnierz co zabezpiecza przed kurzem chyba
czekam jeszcze na łożyska i nie wiem czy przyjdą od razu z tym dolnym kołnierzem, czy jest to element nie do kupienia ?
czy tylko razem z dolną półką ? , nie wyglądało to na zintegrowaną część , podpowiedzcie coś
chodzi o ten element :
Zdjęcie0013.jpgZdjęcie0015.jpg
Zdjęcie0016.jpg
proszę o podpowiedzi czy łożyska przyjdą z tym kołnierzem pod dolnym ???
albo gdzie to kupić ???
Komentarz
-
A ja z kolei jeszcze do swojej DT125R kupiłem kiedyś łożyska nie pamiętam już jakiego producenta, za 139zł i nie było tego dolnego uszczelnienia. W sumie trochę zdziwiło mnie wtedy gdy sprzedawca powiedział że do jakiejś tam CBR i wielu innych łożyska oscylują w granicach 96zł, a do detki 139zł jakiejś tam marki, a oryginalne ponad 160 zł. Wymieniając w tenerze uszczelnienie już było w łożyskach za niecałą stówę.
Komentarz
-
moje objawy przy łożysku główki ramy były takie że przyblokowywało mi kierownicę jak była ustawiona na wprost, zaczęło się w zeszłym roku delikatnie a ostatnio narastało to stopniowo, jak zakręcałem na rondzie czy w zakrętach motor mi pływał przez to przyłapywanie kierownicy ... przyznam że myślałem kiedyś ze to przez kostkę na przodzie i kształt bieżnika - kiedyś tak myślałem
dziś złożyłem wszystko w całość... tak jak pisaliście z tego co widziałem nie trzeba nic ustawiać lag bo w półkach same się ustawiają
zauważyłem tylko, że jak ruszam kierownicą w lewo i potem w prawo (lub odwrotnie) wyczuwalny jest lekki luz (opóźnienie to za duże słowo), dosłownie delikatny, jest to moment przejścia z ruchu z jednej strony w drugą
i się zastanawiam czy to normalne czy też za słabo skręciłem główkę, czy też za mocno ???
podrzućcie jakieś sugestie ,,dziewczyny"...PLISSS
Komentarz
-
Według serwisówki dokręcamy na 43Nm, popuszczamy jeden obrót i dokręcamy na 7Nm. U siebie ostatecznie dokręciłem na 15Nm. Klucz trzeba trochę samemu dorobić, proponuje przewiercić klucz hakowy, włożyć śrubę i nakrętke, dokręcić jak najmocniej i otrzymujemy coś podobnego jak w serwisówce. Śrubę która trzyma półkę dokręca się na 110Nm
Komentarz
Komentarz