Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Domowy patent na podniesienie motocykla:)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Domowy patent na podniesienie motocykla:)

Witam
    Złapałem przedwczoraj kapcia w tylnim kole, o ile kolo udało się ściągnąć(lewarkiem samochodowym podniosłem i postawiłem moto na 4 cegłach ) to założenie nie jest już takie proste. Opadł wahacz i nie bardzo wiem jak podnieść motocykl aby dobrze założyć koło ( lewarek już nie sięga

Jakie macie patenty i porady na uniesienie tylniego koła w domu i na trasie ?

Zazwyczaj używa się centralki
    A tak z patentów to nieźle się sprawdza wiadro albo pniak pod płytą silnika - stawiamy moto na st. bocznej, podkładamy możliwie wysoki "stojak" pod płytę silnikową i potem stawiamy do pionu wciągając na ów stojak. Zdarzało mi się też użyć alukufra w tej roli.
    Można też oprzeć moto na stopce bocznej i z drogiej strony unieść i zaklinować. Można też moto na boku położyć.
    Jeśli jest taka możliwość to można jeszcze podnieść moto na pasach podczepionych do czegoś wysokiego.

pzdr, Adam
    sigpic

Komentarz

Wyspecjalizowałem się już w podnoszeniu motocykla sam, pierwszy patent najprostszy to stawiamy motocykla na bocznej stopce, bierzemy długi kołek myślę max 1,5 metra wystarczy i podnosimy za dupsko Teresę z prawej strony a kołek opieramy o podłoże i np.o stelaż od kufrów jeśli takowy jest lub uchwyt dla plecaka na zadupku.
      O tak to wyglądało jak złapałem kapcia ryjąc plażę w Gródku nad Dunajcem na zlocie międzynarodowym w zeszłym roku:
      IMG_6617.jpg
      Zdjęcie zrobił Doktor
      Lub garażowo, mam starą felgę od Sejcento podkładam pod osłonę silnika między nie wkładam belkę o grubości jakieś 7 cm potem przechylam motocykl na strony za każdym razem podkładając krótkie deseczki pod uniesioną z jednej strony osłonę silnika, mam takich deseczek 6 jak podłożę wszystkie to Tenera wisi kołami w powietrzu.
      Zawsze robię to sam nikt mi nie pomaga.
      Ostatnio edytowany przez robkri; 269.

Komentarz

Centrlna podpora fajna sprawa ale cena 650 to trochę spory wydatek. Jak na razie nie najpilniejszy

Komentarz

DSCN2601.jpg trochę czasu materiału oraz pomysłu i sobie taki stojak zrobiłem super sprawa moto w pionie stabilnie stoi przydał się do regulacji zaworów oraz wymiany łańcucha rozrządu po co płacić za taki stojak jak można sobie samemu zrobić

Komentarz

Zamieszczone przez CmenaH Zobacz posta
            Centrlna podpora fajna sprawa ale cena 650 to trochę spory wydatek. Jak na razie nie najpilniejszy
            Powiedzmy 60 - 80 zł na skrzynkę browara ... piwo wypić i do roboty

20140114_155330.jpg

Komentarz

Pracuję...
            X