Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Rozebrałem silnik - ocena cylindra i tłoka.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Kaytec Zobacz posta
    Mierzyłem oczywiście owal
    A tłok mierzyłeś? On też się zużywa.
    Jak trzyma wymiar z manuala tak jak cylinder to zmień tylko pierścienie i po sprawie, nawet te o 0.1 większe będą chulały ale przehonuj (nie szlifuj) cylinder przed montażem.

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Mierzyłem oczywiście owal, po 10 razy powtarzając pomiar, to samo wszędzie. Co do tłoka to są również dostępne oryginalne pierścienie yamahy ale o jedną dziesiątą mm większe - prawdopodobnie z myślą o już dotartym ale nie zużytym cylindrze. Dziś mierze jeszcze raz dla pewności, wtedy wyjdzie czy zostaje to co jest czy robie szlif.

Ekonomicznie widzę to tak:
    1.Naprawa - tylko pierścienie (ok 350pln) i robię 20000km (co w moich studenckich warunkach wystarczy spokojnie na 2-3 lata, jeżdżąc wystarczająco często)
    2.Naprawa - szlif i nowy tłok (ok. 800pln) i robię kolejne 50000

Dla mnie różnica w cenie jest duża, roboty nie liczę bo robię dla siebie i dla przyjemności.

Zostaw komentarz:

• marcinjunak
    odpowiedział(a)
    Nie kupuj pierścieni z innego kompletu niż tłok, średnica może i będzie się zgadzać ale grubość może być inna, kupuj w komplecie do danego tłoka, jak masz oryginalny tłok to wsadzaj oryginalne pierścienie.
    Co do wymiaru cylindra 100.045 to masz racje że jest niezużyty ale trzeba jeszcze pomierzyć tłok, i policzyć z jakim luzem chodzić będzie w cylindrze.

Honowanie trzeba zrobic obowiązkowo nawet przed założeniem starego tłoka.

Ja na twoim miejscu (jak masz dobry cylinder co wynika z twoich pomiarów aczkolwiek mam nadzieje że mierzyłeś owal a nie tylko jeden wymiar w jednym miejscu ) kupił bym nominalny tłok z pierścieniami i spokojnie śmigał a jakiej firmy to już nie gra roli.

Zostaw komentarz:

• qbalon
    odpowiedział(a)
    Senkju!

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    qbałon - firma toka moto z Ostródy ma tłoki do XTZ (nad wymiarowe co 5dziesiątych podajże). Cena 420PLN

Panowie, pisałem że zapomniałem że uszczelka pod głowicę jest metalowa, wiec i tak będę musiał kupić! Na tym tak jak mówicie nie ma co oszczędzać.

Co do pierścieni to nadwymiarowe 101mm kosztują 205pln w wossner.pl - połowa ceny tańszego tłoka. Także trzeba się zastanowić, bo różnica w cenie "tylko 300pln" - szlif w Olsztynie 80pln, za taką "rurę"

Zostaw komentarz:

• qbalon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez fxrider Zobacz posta
    Dobry tłok do 660 jak się ma trochę obycia w branży można kupić za mniej niż 500zł.
    Czeka mnie remont silnika - objawy podobne, jak w tym wątku, tyle że oleju to mi bierze jakiś 1l na 1 tys. km.
    Całość będzie robił Dandy, ale zainteresowała mnie ta cena tłoka.
    Liczyłem się z wydatkiem rzędu 800 PLN za tłok.
    Jakby co, to mogę liczyć na zdradzenie sekretu obytego w branży?

Zostaw komentarz:

• dch17
    odpowiedział(a)
    Nie wiem czy powinienem sie wtrącać ale spotkałem sie z metodą na sylikon pod głowicą na starą uszczelkę (niech czasem ktoś nie próbuje ) poprzedni właściciel mojej xtz'ty próbował z dość kiepskim skutkiem także odradzam

Zostaw komentarz:

• aswertyui
    odpowiedział(a)
    W uszczelkę pod głowicą nie baw się samemu. Kup taką jak powinna być, bo naprawdę szkoda tylko Twojej pracy. Jak będzie zbyt gruba to zmieni Ci się wielkość komory spalania, jak będzie za słaba wydmucha Ci ją po kilkudziesięciu kilometrach itp. Głowica to zbyt ważny element żeby go uszczelniać uszczelką własnej roboty.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Jak w ramach tego "oszczędzania" chcesz sam robić uszczelkę pod głowicę (i to jeszcze z tego materiału) to ja już nie mam nic więcej do dodania, bo szkoda (oszczędzam) klawiatury...
    No może tylko tyle, że moto może nie wykazać zrozumienia dla kwestii "opłacalności" uszczelek i po prostu wydmuchać.
    Prywatnie obstawiam, że kligierytowa pod głowicą nie wytrzyma 100 km.

Zostaw komentarz:

• Kaytec
    odpowiedział(a)
    Co do marnowania kasy to, całkowity koszt jaki mnie wyniesie to około 200pln, uszczelkę pod głowicę wycinam sam - dość prosty wzór, gorzej z uszczelkami pod alternator, ale myślę że dam radę. Uszczelki wycinam z kręgielitu 1mm. Także całkowity koszt to będzie tylko koszt pierścieni + uszczelniacze, max 200pln jak oszczędzać to już do końca, bo z nowymi uszczelkami to jest to tak jak mówicie średnio opłacalne.

Właśnie przymierzałem się do patrzenia jaki wzór mają uszczelki i zauważyłem ze w oryginalnej wycięte są tylko trzy otwory do płynu chłodzącego, a w cylindrze jest ich osiem, o co chodzi? Widać to na piątym zdjęciu.

Edit. Jeśli chodzi uszczelki to zapomniałem że pod głowicę idzie uszczelka metalowa, więc będę musiał kupić.

Według danych katalogowych cylinder nie jest zużyty, w miejscu pomiaru ma 100.04 a norma to tak jak widać:

Co do pierścieni to dopasuje je na zero w miejscu gdzie tłok nie jest zużyty, wtedy w miejscu pracy będą miały 0.06 luzu, czyli idealna szczelina montażowa.
    Ostatnio edytowany przez Kaytec; 460.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Fakt, koszt większy, ale jak podliczył wyżej Paweł stosunkowo niedużo i potem nie trzeba się zastanawiać jak długo to jeszcze pożyje.
    Ja bym pomierzył dokładnie tłok (czy nie jest wytarty), sprawdził czy nie ma owalu w cylindrze i jeśli do tych 2 rzeczy nie byłoby zastrzeżeń to przy tych 0,04 dałbym cylinder do honowania, nowe pierścienie i nie zawracał głowy - ale dopiero po upewnieniu się, że nie marnuję pieniędzy.
    Dobry tłok do 660 jak się ma trochę obycia w branży można kupić za mniej niż 500zł.
    pawlos133 - mam znajomego, który w dominatorze przy 50kkm zmienił same pierścienie (ale pomierzył wszystko i reszta było nieruszona) i przelatał tym jeszcze prawie drugie tyle i sprzedał (a ja wtedy chciałem nawet toto kupić). Więc da się, ale trzeba z głową do tematu podejść (to a propo "oszczędzania" na pomiarach).

Zostaw komentarz:

• pawlos133
    odpowiedział(a)
    Myślicie że przy takim zużyciu (0.04) wystarczą oryginalne pierścienie od yamahy (120pln) ? Czy może brać jakiś nadwymiar?
    Masz serwisówkę? Ona prawdę Ci powie.

Dalej kibicuję pierścieniom, bom ciekawy.

Zostaw komentarz:

• lech26
    odpowiedział(a)
    to sa tak male roznice ze nima problemu. ale lepiej nominal. tak wogole to najlepiej byloby kupic tlok z pierscieniami i zrobic szlif tylko ze to sa troszke duze koszta

Zostaw komentarz:

• pawlos133
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj pomierzyłem, zużycie cylindra 0.04 (różnica pomiędzy nominalną a zużytą częścią)

@pawlos133 - oleju palił 1l na 200km, uszczelniacze jak już mówiłem, są już ściągnięte. Co do roboty to tak jak mówisz
    No to mi palił troszkę mniej bo 1l oleju starczał na jakieś 250 km

Kupiłem tłok Wossnera(500), ztulejowałem cylinder(300), uszczelniacze, dotarcie zaworów, uszczelki, planowanie i do tej pory nie zauważyłem konsumpcji oleju.

Jednorazowe rozebranie silnika to:
    - uszczelki 200zł ?? może 100
    - planowanie 2X50zł
    - roboty nie liczę

pierścienie 120zł, reszty nie liczę, bo się nie zmienia

czyli jakbyś zrobił to na raz to oszczędzasz ok 320-420zł. No nie do końca bo w Twojego planu robisz 20+40kkm, a na raz tylko 40(no chyba, że znowu konsumpcja oleju wzrośnie do 5l na 1kkm)

Jeżeli bym to robił drugi raz to poszedłbym do porządnego salonu Kawasaki i spytał się ile kosztuje tłok, teraz wiem, że były tańsze. Jak dzwoniłem do Łomianek to pan powiedział, że tłok i cylinder kosztuje 4000zł. W ten sposób pra podwoiłbym wartość motocykla.
    Dodam, że za ori uszczelniacze zaworów liczyli sobie 200zł. Chore.

Zostaw komentarz:

• fxrider
    odpowiedział(a)
    Nie chcę, aby to zabrzmiało złośliwie, ale znając wymiary nominalne wystarczy odrobina matematyki (2*Pi*r) i możesz policzyć o ile zwiększy Ci się szczelina na pierścieniach.

Zamieszczone przez lech26 Zobacz posta
    jak chcesz wez nadwymiar i trzeba bedzie je zeszlifowac do odpowiedniego wymiaru szczeliny w cylindrze
    A dasz gwarancję, że po takim zabiegu ściśnięty pierścień nadal będzie idealnym okręgiem ?

Zostaw komentarz:

Pracuję...
X